Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w instrukcji też pisze, że dla silników benzynowych zalecany jest olej z normą LL-01.

Niemniej w serwisie, również w DE, zalecano mi stosowanie normy LL-04 także do silnika benzynowego, celem oszczędzania katalizatora ( niskopopiołowy olej ). Ja do tej pory jeżdżę na oryginalnym BMW LL-04 5W30, ale mam zamiar przejść na Valvoline MST 5W30.

LL-01 to zalecany olej na amerykański rynek, ze względu na dużą zawartość siarki w tamtejszym paliwie.

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego lewonek z Motula do twojego silnika właśnie 8100 x-clean 5w40, Pemek jak będziesz przechodził na VALVOLINE lub co innego lub zostaniesz przy tym co jest zapraszam do mojego sklepu na zakupy http://allegro.pl/sklep/26209178_ap-oil
Opublikowano

Dzięki Gorik za dobre chęci, ale już u Ciebie kupowałem :D

Polecam wszystkim, bo towar pierwsza klasa :cool2:

Kupowałem jakiś czas temu płyn chłodzący, żeby uzupełnić poziom do max.

Na pewno znowu coś zamówię przy najbliższej okazji.

Opublikowano
Żałuję, ze mam daleko do Legionowa, i nie zapuszczam się w tamte rejony, bo z przyjemnością na serwisie widzielibyśmy się. :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dobry serwis oczka w głowie to ważna sprawa, z tego co wiem to masz w okolicy wybitnego fachowca od geometri mam na mysli Pana Dude :cool2: , więc sprawy zawieszeniowe chociaż masz z głowy
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie,

ostatnio za zawodach wygrałem taki kolej:

http://allegro.pl/castrol-edge-5w30-fst-504-00-507-00-4l-gratis-i4189405018.html

10338899_672056009534227_367613932_n.jpg?oh=d009d0742ef7020ca2367754d9192fed&oe=53892A91&__gda__=1401524558_d8168c10ddd6a88cb093f287357b45ea

Chciałem go wystawić na allegro, sprawdzam co napisane na tyle, a tu okazuje się, że ma specyfikację BMW LongLife 04, instrukcja obsługi do mojego 520D w rękę i okazuje się, że taki też mam olej lać - 5W30 BMW LongLife-04. Będzie pasować? Zgłupiałem już...

Opublikowano
Mi się wydaje, że to ten samo olej to oryginalny BMW 5W-30 LL-04. Castrol robi olej dla BMW, tylko sprzedawany jest w innych butelkach i odpowiednio droższy. Także jak dla mnie, to możesz śmiało zalać nim silnik przy najbliższej wymianie.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Pytanie, co ile km pokazuje wam info, dolej 1 L oleju. Ciekaw jestem jak to jest w benzynie a jak w dieslu.

Ja po 7200km dolalem 1L Motul 5W/40 X-clean 8100

f10 528 xdrive

Opublikowano
Ja zmieniam olej co 10 tys km, i po tym przebiegu od wymiany, mam jedną kreskę powyżej min na wirtualnym bagnecie. 2x tak już miałem, zobaczę jak będzie przy 3cim razie.
Opublikowano

Pemek OK ale z tego co pamietam raczej jedzisz lokalnie. Moze tu tkwi haczyk

Edit do postu

Ja glownie trasy i raczej sprawnie 110-160km/h przepisowo ale dlugie przeloty 300-900km za 1 razem, jesli jazda lokalna to min 17km przepisowo.

Opublikowano
Pemek OK ale z tego co pamietam raczej jedzisz lokalnie. Moze tu tkwi haczyk

Edit do postu

Ja glownie trasy i raczej sprawnie 110-160km/h przepisowo ale dlugie przeloty 300-900km za 1 razem, jesli jazda lokalna to min 17km przepisowo.

Jeżdżę bardzo podobnie jak nie identycznie (około 5-7k miesięcznie), mam 520D i od wymiany do wymiany nie zauważyłem jeszcze ubytku (sprawdzane na wirtualnym jak i normalnym bagnecie).

Opublikowano

Olej wymieniam co 15 tys.

Od wymiany do wymiany nie ubywa, na bagnecie to jest ciągle 2-3 mm poniżej maksimum, na wskazaniu elektronicznym prawie zawsze komunikat,"poziom oleju za wysoki" lub jakoś tak.

Jazda typowo "podmiejska" Odcinki 5-50 km.

Opublikowano
U mnie podobnie. Wymiana co 15 tyś km. Olej Castrol. Nie dolewam, bo nie ubywa, a jeżeli ubywa to nie na tyle by wskaźnik się poruszył.
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy w f11 520d z 06.2013 powinien być elektroniczny wskaźnik poziomu oleju?

W menu go brak ale za to w porównaniu do poprzedniego mojego 528xi jest tradycyjny bagnet.

Opublikowano
Zaraz, zaraz...sugerujesz że w silniku 20d jest bagnet ? Idę sprawdzić w F30. Może u mnie w 5er też gdzieś jest tylko się schował :norty:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jest bagnet i pomiar w serwisach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie tylko bagnet.

W serwisach jest info nt. tego kiedy trzeba zmienić olej ale brak możliwości sprawdzenia jego poziomu.

Opublikowano
Byłem w garażu i sprawdziłem w obu autach. Wierzę na słowo że jest bagnet. Nie chcę dłubać pod plastikowymi obudowami a tak z góry i z boku to nie widać :|

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z prawej strony pod pokrywą na wysokości wylotu powietrza do filtra.

Chciałem wstawić zdjęcie ale niestety nie wiem jak :oops:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Z prawej jak patrzysz od przodu auta :)