Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW - wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W tych aplikacjach z doborem oleju już sprawdzałem. Wszędzie są podawane jedne typy olei, dla benzyny i dla diesli, ze specyfikacjami ll-04, c3. Przeczą one temu co jest rozpowszechniane na forum i co jest napisane w niektórych instrukcjach BMW, tj zalecany olej dla benzyn ll-01, alternatywnie ll-04, dla diesli z dpf ll-04. Większość producentów olei zunifikowała swoje produkty tak by jeden rodzaj produktu odpowiadał silnikowi benzyny i diesla. Jednak to oleje typu full saps (ll-01) podobno lepiej chronią silnik i to one są zalecane do silników, które nie posiadają filtra dpf. Zastanawiam się tylko nad tym czy oleje full saps nie są szkodliwe dla zaworów EGR i katalizatorów.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

mam dylemat

m550d

wymienialem silnik na praktycznie nowy ze znikomym przebiegiem

dpf off

egr zaślepione

powyzsze ten serwis co wymienial silnik zaproponowal na co przystałem

i zalali mi motula 10W60 i mowią ze tylko taki mam lac i zmienic co 10tys km

czy są jakies zalety bądz przeciwskazania dla tekiego oleju ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Olej do upalania na torze. Do codziennej ochrony zbędny. Na zimę to już w ogóle. Zimny start przy 10w to słaba ochrona zaraz po starcie. 0w40 5w40 5w50

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To przy silniku 1000 kucy trzeba zalać 50w100 :wink:

🙃🙃

Opublikowano

:) hehe

ja tak naprawde robie krotkie odcinki codziennie

wiec moze faktycznie zmienic na 0W50

to jeszcze pytanie:

norma LL04 jest wskazana przy interwałąch 10tys km wymiany ?

czy po prostu poszukac penrite/liqui/ motula 0W50 ?

koledzy moze cos zaproponujecie premium co zalac

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
10W60 jest dla silników M-power które są skonstruowane pod tak wysoką lepkość, olej do twojego silnika powinien mieć specyfikację BMW dlatego polecam tak jak kolega niżej 0w40 z specyfikacją LL01 lub 04
Opublikowano

podkresle ze

mam dpf off

i egr zaślepiony

wszystko wykodowane

czy Penrite 10 Tenths Premium 0w40

bedzie OK wyborem ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
podkresle ze

mam dpf off

i egr zaślepiony

wszystko wykodowane

czy Penrite 10 Tenths Premium 0w40

bedzie OK wyborem ?

On ma specyfikację LL98, trochę przestarzała, lepiej zalej ten: https://czescidobmw.pl/partscatalogue/0w40-ll-01-oryginal-bmw,11-0W40~1LL~601-FOEBMW-0-0-83212405944.aspx

Opublikowano
albo dawaj ROWE HIGHTEC SYNTH RS 0W-40...również tanio nie będzie;)
freude am fahren / fuck downsizing
Opublikowano

Model: E60

Silnik: 530xi N52

Przebieg: 162 000 km

Styl jazdy: normalny

Użytkowanie: 60% miasto/40% trasa

Zużycie bieżące na l/1000km: brak danych

Instalacja LPG: tak

DPF: nie

Dotychczas: jakiś shell

Samochód w moim posiadaniu od 2 tygodni dlatego brak danych odnośnie oleju i zużycia.Wyrwałem się i kupiłem już olej motula 5w40 x-cess mechanik powiedział, że on radzi mi zalać motula 5w30 ponieważ jest lżejszy i 5w40 będzie miał zły wpływ na Valvetronica. Lać 5w40 czy posłuchać rady mechaniora ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Model: E60

Silnik: 530xi N52

Przebieg: 162 000 km

Użytkowanie: 60% miasto/40% trasa

Instalacja LPG: tak

Dotychczas: jakiś shell

Samochód w moim posiadaniu od 2 tygodni dlatego brak danych odnośnie oleju i zużycia.Wyrwałem się i kupiłem już olej motula 5w40 x-cess mechanik powiedział, że on radzi mi zalać motula 5w30 ponieważ jest lżejszy i 5w40 będzie miał zły wpływ na Valvetronica. Lać 5w40 czy posłuchać rady mechaniora ?

Ludzie jeżdżą na 5w40 w tych silnikach ale ja zazwyczaj polecam 0w40 z specyfikacją LL01.

Opublikowano

Model: x3 f25

Silnik: xdrive28i N20

Przebieg: 57 000 km

Użytkowanie: 70% miasto/30% trasa

Instalacja LPG: nie

Dotychczas: Motul x-clean 5w40

Myślałem o jakimś 5w30 LL-01. Mam dobre doświadczenia z Motulem, ale nie znalazłem w Motula 5w30 LL-01. Może w takim razie 5w30 LL-04?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powiem ci tak. Troche ponad pol roku temu kupilem f10 535i. Zalana byla olejem repsol 5w30. Po kupnie zrobilem jakies 800 km i ubylo cwiartka na wskazniku. Zrobilem serwis olejowy i zalali mi mobil 1 new life 0w40(ll01) Na nim zrobilem jakies 5 tys. nie pamiętam dokładnie. W tym czasie nie ubylo nic na wskazniku w idrive. Po 5 tys znow zmienilem olej, byl czarny. Zalalem olej bmw twinpower turbo 5w30(ll04) do dzis zrobilem jakies 5 lub 6 tys na nim i dalej pokazuje tyle ile wlalem. Za miesiac znow bede zmienial i znow zaleje ten sam olej. Bo kupilem w promocji caly karton :mrgreen: Pewnie lal bym tego new life ale juz nie jest dostępny.

🙃🙃

Opublikowano
Model: x3 f25

Silnik: xdrive28i N20

Przebieg: 57 000 km

Użytkowanie: 70% miasto/30% trasa

Dotychczas: Motul x-clean 5w40

Myślałem o jakimś 5w30 LL-01. Mam dobre doświadczenia z Motulem, ale nie znalazłem w Motula 5w30 LL-01. Może w takim razie 5w30 LL-04?

A co myślicie o tym oleju do mojego silnika? http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-5586-Liqui-Moly-Special-Tec-LL-5W30-5L.html

Opublikowano

Model: F32 330D

Silnik: N57T

Przebieg: 100 000 km

Użytkowanie: Gównie lokalne (górskie) drogi , 20% trasa . Roczny przebieg ok.18 000.

DPF: tak

Dotychczas: Olej lany w serwisach BMW.

Cześć,

Auto posiadam od kilku tygodni. Historia serwisowa od BMW więc podejrzewam że silnik zalany Castrolem. Poprzedni właściciel olej zmieniał co 30 000 km , ja zamierzam wymieniać olej co 10 000 km i zmienić olej na któryś polecany na forum . Jednocześnie zamierzam kontynuować serwis w BMW (i teraz pytanie do Was czy taki olejowy przekładaniec nie zaszkodzi silnikowi ? Bo podejrzewam że w serwisie niezgodzą się na zalanie innym olejem niż stosują. I na koniec jaki olej polecacie do tego motoru ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nowa linia olejów bmw robiona jest przez shell. To nie sa zle oleje. Nie ma co sie ich bać.

🙃🙃

Opublikowano

Dzięki. Myślałem że leją Castrola. Za krótko mam to auto. Poszukałem , doczytałem i rzeczywiście nowe oleje od BMW mają przyzwoite parametry i nie ma sensu robić jakieś olejowe volty.

Pozdrawim

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Model: F32 330D

Silnik: N57T

Przebieg: 100 000 km

Użytkowanie: [bAD] lokalne (górskie) drogi , 20% trasa . Roczny przebieg ok.18 000.

DPF: tak

Dotychczas: Olej lany w serwisach BMW.

Cześć,

Auto posiadam od kilku tygodni. Historia serwisowa od BMW więc podejrzewam że silnik zalany Castrolem. Poprzedni właściciel olej zmieniał co 30 000 km , ja zamierzam wymieniać olej co 10 000 km i zmienić olej na któryś polecany na forum . Jednocześnie zamierzam kontynuować serwis w BMW (i teraz pytanie do Was czy taki olejowy przekładaniec nie zaszkodzi silnikowi ? Bo podejrzewam że w serwisie niezgodzą się na zalanie innym olejem niż stosują. I na koniec jaki olej polecacie do tego motoru ?

Najlepiej zalej tak samo oryginalny olej który leją w ASO i będzie dobrze np. ten: https://czescidobmw.pl/partscatalogue/5w30-ll-04-oryginal-bmw,11-5W30~1LL~604-FOEBMW-0-0-83212405948.aspx