Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW - wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy miał ktoś doświadczenia z olejami Penrite? Dokładnie chodzi mi o Penrite HPR 5 5w40

Oleje Penrite sa wysokiej jakosci olejami miedzy nnymi bardzo wytrzymale na utlenianie.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

model:e46 316i 2002

silnik-n42?

przebieg-155tys

styl jazdy-spokojny

użytkowanie-80% miasto- 20 trasa

zużycie bieżące- nie wiem

dotychczas-nnie wiem

Przebieg roczny ok 8-10 tys

Cześć, mam problem z nowo zakupiona bmw. Silnik pracuje idealnie przy kazdych obrotach, zimny jak i cieply. Przy 100 jest tak samo cichy jak i przy 170 180. Niestety pojawil sie jakis wyciek ktory jade sprawdzic w środę i od razu na wymiane oleju. Jaki jest najlepszy olej i czy robic mu plukanie po starym. myslalem na motulem, mialem go w vectrze c i bylo ok. jednak jak jest cos lepszego to prosze o porady

Opublikowano
Witam, dopadł mnie problem pęknięcia wału w moim samochodzie i następuje wymiana silnika, problem polega na tym ze nie mam pojęcia jaki olej był wcześniej wlany...

Model: E46 2003r (drugi silnik pochodzi z Angola z 2002r)

Silnik: M47TU - 2,00l (110kW)

Przebieg: Anglik miał przejechane 107tys mil udokomentowany czyli jakieś 173kkm

Styl jazdy: normalny + czasami ostry

Użytkowanie: 70% miasto na krótkich odcinkach 30% ekspresówka

Zuie bieżące na l/1000km: niestety nie wiadomo

Instalacja LPG: nie

Dpf : nie

Dotychczas: nie wiadomo

Co doradzacie ? Myślałem o Motul a wcześniej płukankę LM ?

Dobra, już zdecydowałem. Zostanie zastosowana płukanka LM a potem silnik zostanie zalany VALVOLINE Synpower XL-III 5W30 LL 04. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
model:e46 316i 2002

silnik-n42?

przebieg-155tys

styl jazdy-spokojny

użytkowanie-80% miasto- 20 trasa

zużycie bieżące- nie wiem

dotychczas-nnie wiem

Przebieg roczny ok 8-10 tys

Cześć, mam problem z nowo zakupiona bmw. Silnik pracuje idealnie przy kazdych obrotach, zimny jak i cieply. Przy 100 jest tak samo cichy jak i przy 170 180. Niestety pojawil sie jakis wyciek ktory jade sprawdzic w środę i od razu na wymiane oleju. Jaki jest najlepszy olej i czy robic mu plukanie po starym. myslalem na motulem, mialem go w vectrze c i bylo ok. jednak jak jest cos lepszego to prosze o porady

Do tego silnika zalecany jest olej o niskiej lepkości np. 0w30 lub ewentualnie 5w30 z specyfikacją BMW LL-01 lub 04

Opublikowano
czy ktoś wie co to za olej,83122219738,to oczywiście nr bmw olej 0w30,czy to jest syntetyk,bo cena jakaś taka niska,potrzebuję niedługo zmienić olej w silniku N52 i w innych moich samochodach,więc jeżeli to dobry jakościowo olej to kupiłbym go więcej i wymienię tam gdzie potrzebuję :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy ktoś wie co to za olej,83122219738,to oczywiście nr bmw olej 0w30,czy to jest syntetyk,bo cena jakaś taka niska,potrzebuję niedługo zmienić olej w silniku N52 i w innych moich samochodach,więc jeżeli to dobry jakościowo olej to kupiłbym go więcej i wymienię tam gdzie potrzebuję :D

Czemu uważasz że tani ? W ASO kosztuje 117 zł za 1 litr.

Opublikowano

dostałem ofertę z aso że mają wyprzedaż za 67zł i i wiadomość była tak napisana że wynikało z tego że chodzi o opakowanie 5 litrowe za 67 zł,pojechałem zapytałem i okazało się że mają w sumie 5x1litr za 67 zł szt :D ,czyli żadna rewelacja,dowiedziałem się też że w serwisie leją ten olej z beczki za 42 zł za litr.

wyprzedaż spowodowana jest tym że zmienił się dostawca oleju z Castrol na Shell,o czym było już wcześniej na forum,w związku z tym wyprzedają się z Castrola,tak więc przepraszam źle zinterpretowałem treść wiadomości z aso. :oops:

Opublikowano
Owszem dostawca się zmienił z Castrola, ale na Mobil a nie Shell.
"Albo GRUBO albo WCALE"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może jeszcze ktoś napisze,że na Lotos :duh:

Opublikowano

Może jeszcze ktoś napisze,że na Lotos :duh:

Może w twoim "ASO" taki leją... :duh:

Byłem tydzień temu na wymianie oleju w Bawarii i leją Mobila. Niektóre serwisy leją jeszcze Castrola ale tylko dlatego, że muszą zużyć zapasy.

"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano

Model: e60

Silnik: 530d 218km

Przebieg: 361 000 km

Styl jazdy: mieszany

Użytkowanie: 15000 km na rok

Obecnie olej: Castrol 0W/40 LL-04

Autko nie dawno kupiłem, poprzedni właściciel Od nowości lał castrol, ale może czas zmienić, aby silnik miał dobrze i ciszej chodził :D co polecacie motul

Symbol: 8100 X-max 0W-40 ??

https://czescidobmw.pl/oleje-motul/olej-silnikowy-motul,3911.html

albo Liqui Moly jaki byłby dobry??

Pozdrawiam Adam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Model: e60

Silnik: 530d 218km

Przebieg: 361 000 km

Styl jazdy: mieszany

Użytkowanie: 15000 km na rok

Obecnie olej: Castrol 0W/40 LL-04

Autko nie dawno kupiłem, poprzedni właściciel Od nowości lał castrol, ale może czas zmienić, aby silnik miał dobrze i ciszej chodził :D co polecacie motul

Symbol: 8100 X-max 0W-40 ??

https://czescidobmw.pl/oleje-motul/olej-silnikowy-motul,3911.html

albo Liqui Moly jaki byłby dobry??

Pozdrawiam Adam

Jeśli masz DPF to musi być LL-04 i najlepiej Low-Saps np. Valvoline synpower Xtreme MST C3 5w30 a jeżeli auto bez filtra cząstek stałych to moze być LL-01

Opublikowano

Model: E61

Silnik: 520D N47

Przebieg: 205 000 km

Styl jazdy: Spokojny (miasto)/ mieszany (trasa)

Użytkowanie: Miasto

Zużycie bieżące na l/1000km: nieznane

Instalacja LPG: Nie

DPF: Tak

Dotychczas: pierwsza wymiana przy 187 tyś (Castrol Edge 5W30); druga wymiana przy 198 tyś (Motul X-Clean 8100 5W30)

Obecnie zastanawiam się nad Motul X-Clean + 8100 5W30 -> http://allegro.pl/motul-8100-x-clean-5w30-5l-gratis-promocja-i4903706921.html

To dlatego, że w porównaniu do Castrola po 5-6 tyś km, nie słychać tak szumu silnika - a przynajmniej takie odniosłem wrażenie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silnik: 520D N47

Przebieg: 205 000 km

Styl jazdy: Spokojny (miasto)/ mieszany (trasa)

Użytkowanie: Miasto

Zużycie bieżące na l/1000km: nieznane

Instalacja LPG: Nie

DPF: Tak

Dotychczas: pierwsza wymiana przy 187 tyś (Castrol Edge 5W30); druga wymiana przy 198 tyś (Motul X-Clean 8100 5W30)

Obecnie zastanawiam się nad Motul X-Clean + 8100 5W30 -> http://allegro.pl/motul-8100-x-clean-5w30-5l-gratis-promocja-i4903706921.html

To dlatego, że w porównaniu do Castrola po 5-6 tyś km, nie słychać tak szumu silnika - a przynajmniej takie odniosłem wrażenie.

Ze względu na DPF polecam oleje Low-saps np .valvoline synpower Xtreme MST C3 5w30 lub Amsoil european car 5w30.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Polecam lekturę ;) głównie na kosmetykaaut.pl, ale tam dłuuugi wątek jest w części zamkniętej, pod tym linkiem najważniejsze info jest ogólnodostępne ;)

http://www.squadracorse.pl/viewtopic.php?f=14&t=1234

Nie wiem skąd autor czerpał informacje ale np. Valvoline synpower MST 5w30 ma inne dane w karcie charakterystyki, po drugie w Niemczech jest nakaz aby oleje 100% syntetyczne nazywać tak dopiero wtedy kiedy ich syntetyczna baza olejowa (PAO, Estry) wynosi minimum 80 % i na niemieckiej stronie Valvoline te oleje są nazywane 100% syntetykami + wyraźnie jest napisane że są na bazie syntetycznej, tak że informacje z linka na temat tego oleju są nie prawdziwe, reszty nie sprawdzałem.

PS.

I taka ciekawostka, zobaczcie jaką markę olejową do swoich samochodów rajdowych w WRC wybrał RK, że LOTOS na to pozwolił ? :wink:

http://i60.tinypic.com/1yn2vp.jpg

Opublikowano
I taka ciekawostka, zobaczcie jaką markę olejową do swoich samochodów rajdowych w WRC wybrał RK, że LOTOS na to pozwolił ? :wink:

To jest olej tego ziomka w czapeczce :)

On jest akwizytorem :D

A tak przy okazji to ja do swojego 530D zalalem Funch Titan GT1 5w30 i nie moge zlego slowa o nim powiedziec

Także polecam

Pozdr

Opublikowano

Ze względu na DPF polecam oleje Low-saps np .valvoline synpower Xtreme MST C3 5w30 lub Amsoil european car 5w30.

Cena nie jest jakas masakrczna więc może faktycznie spróbuję :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
Nie wiem skąd autor czerpał informacje

Zapytałem, jak odpowie, to wkleję.

EDIT:

Odpowiedział ktoś inny.

W karcie MSDS (można znaleźć tu https://msds.ashland.com/) jest podana baza oleju - wg. CAS 72623-87-1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zapytałem, jak odpowie, to wkleję.

EDIT:

Odpowiedział ktoś inny.

W karcie MSDS (można znaleźć tu https://msds.ashland.com/) jest podana baza oleju - wg. CAS 72623-87-1

A możesz zapytać w jaki sposób w Niemczech te oleje są 100 % syntetyczne skoro ich prawo zabrania nazywania olejków HC syntetykami ?

Tu można zobaczyć niemiecką kartę charakterystyki: http://www.valvolineeurope.com/deutsch/products/engine_oils/synpower_xtreme/cid%287868%29/synpower_xtreme_mst_c3_5w-30