Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wymienić, tylko zweryfikować ich działanie na podstawie odczytów parametrów pracy silnika.

Pojawiający się co jakiś czas błąd z sond kontrolnych (przekroczone limity) nie powoduje przejścia silnika w tryb awaryjny, tylko pali kontrolkę check.

To, że ten konkretny błąd wyskakuje i gaśnie po jakimś czasie, to też normalne zachowanie ECU (nie jest to błąd stały)

Limity zostają przekroczone w określonych warunkach pracy silnika a nie stale.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej niemożliwe żeby przy 110kkm padły katalizatory. Żeby tak się stało to silnik musiałby przez dłuższy czas pracować w złych warunkach - np. poprzez spalanie oleju, płynu chłodniczego, przegrzanie.
Opublikowano
Moja ma przebieg 215 tys , pewny od nowosci w rodzinie ;), dzis spr parametry na kompie podczas jazdy, wg mechaniora wszystko w normie, Oleju dolewam ok 1 litr na 4000 km jazda na trasach 60 km w jedna strone drogami krajowymi, plynu chlodzacego nie ubywa ;),pozdrawiam
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cześć,

Czy ktoś namierzył problem z tymi sondami lambda - E90 318i 2006 - czy to faktycznie sonda szwankuje, czy coś innego (INPA pokazuje poprawne pomiary)?

Pojawiam mi się co chwila 2CA2, 2CA3 ostatnio nawet pierwszy raz 2CA0.

002CA2 Cyfrowy sterownik silnika: Podgrzewanie sondy lambda przed katalizatorem 179090

002CA3 Cyfrowy sterownik silnika: Podgrzewanie sondy lambda 2 przed katalizatorem 179090

Przeanalizowałem co i jak i się zastanawiam czy faktycznie tam są 2 sondy przed katalizatorem?

Poniższy diagram wskazuje jakby tylko była jedna i tak samo widzę w INPIE 1 pomiar przed katalizatorem.

686x484

PS. Zastanawiam się też czy przerobienie na gaz nie ma na to wpływu. Wcześniej nie miałem takich problemów, ale może to zbieg okoliczności.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź ile masz sond przed katalizatorem i je wymień. Powinna być jedna, bo tylko N46 150KM miały dwie.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik