Skocz do zawartości

Wysoka temperatura SILNIKA ?!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,wracajac dzisiaj z zakupów zaswiecila mi sie czerwona kontrolka temperatury silnika,mysle pewnie termostat ,stanolem i poczekalem az silnik ostygnie.Ale ze do domu mialem jeszcze z 5km włączyłem sobie ukryte meni żeby widziec temperature.Nastawilem grzanie na max i jade ,a tu niespodzianka ogrzewanie jak wialo letnim powietrzem tak wieje.

Dojechalem do domu z 10 przystankami , ale tak mi sie wydaje ze to nie moze byc termostat bo mial bym ogrzewanie tak wiec czy to moze byc POMPA

Co wy o tym myslicie ??

Opublikowano

Może Ci pomoże: ja miałem ostatnio tak że termostat się ZACINAŁ tj; czasem byłą normalna temperatura (normalna tj: max 108 stopni - tryb ECO dla mojego silnika) i 90 stopni na autostradzie przy predkosciach 140-180. Jeśli tylko zaczynała się "unosić " (ukryte menu, pozycja 7) tj osiągałą 110+ stopni to natychmiast noga na hamulec, na pobocze, i gaszenie silnika. 5 sekund przerwy odpalasz i... z powrotem 90 stopni ot tak :)

Pomogła wymiana termostatu, za usługę + nowy ori termostat zapłaciłęm 750 pln.

Aby sprawdzić czy działa Ci pompa wody to poczekaj aż samochód "ostygnie" tj: zmniejszy się ciśnienie cieczy chłodziącej, okręć korek i poproś kogoś aby dodał lekko gazu, jeśli widzisz "wytryskiwaną" ciecz chlodzącą w zbiorniczku wyrównawczym to znaczy że pompa jest ok.

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor
Dzieki Wujek,jutro znajde kogos zeby mi sie podłączył to zobacze napewno co to ,nie ma sensu pakowac sie w koszty, a u mnie temperatuta dochodzila do 116C i wtedy zolta kontrolka a przy 124C czerwona . Znalazlem na amerykańskim forum ze te pompy lubia pasc przy 100 tys mil a ja mam 105 tys mil.
Opublikowano

Ło panie nie to ze zagladam komus do portwela ale mnie 2 termostaty kosztowaly dokladnie z wysylka 305zl oczywiscie oryginalne + nowy plyn chlodzacy 5l + 1 na dolewke razem kolo 50zl. Robota i znajomego mechnika 50zl + sam jeszce ciut odpowietrzylem raz i dolalem troche no calosc 400 :).

Co do tematu zobacz czy masz w ogole plyn chlodzacy czy gdzies nie uciekl sobie :). Mozesz tez po wylaczeniu auta zobaczyc czy dziala ci REST w aucie i podkrec temperature jak bedzie grzac to znaczy ze obieg w tym wypadku bedzie dzialal. A tak to albo termostaty albo pompa albo brak plynu albo zapowietrzenie ukladu.

Pzdr. Łukasz

Opublikowano
  • Autor
Plyn mam sprawdzalem,grzanie nie dziala ,to znaczy ze nie ma obiegu to pewnie pompa bo jak by termostat to i tak byłby krotki obieg (tak sie mi wydaje), Patrzyłem juz ceny termostat 70 fuli a pompa 360 fuli i pewnie robocizna ze 100 to ladnie :cry2:
Opublikowano

Tylko że ty kolego masz 2,0d,a kolega ma 335i więc cena termostatów będzie inna.

pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
  • Autor
Kolego ja mam 2,5 benzyne
Opublikowano

Kamilo fakt pospieszylem sie troche z racji ze sam mam 2.0dizla i problemy opisywane przez ludzi dotyczo glowie tych dizli :) to taka auto sugestia odrazu :).

Gnombris a odkrecales na zapalonym silniku korek od zbiornika plynu ??. Odkrec i niech ktos ci przygazuje jak plyn bedzie ciekl to pompa dziala. Pisal ci to wczesńiej ktos, jak chcesz miec pewnosc w jakim jest stanie to trzeba ja zdjac i zobaczyc.

Pzdr. Łukasz

Opublikowano
  • Autor
Jutro sie za to zabiore,dzisiaj przy niedzieli juz mi sie nic nie chcialo.Dzieki chlopaki
Opublikowano
  • Autor

Witam , byl dzisiaj koles podlaczyl sie i niby powiedzial ze to pompa.

To zabtalem sie do roboty ,zajelo mi to jakies 1,5h ,pompa jest pod spodem klimy ,dostep tylko od dolu,trzeba zdjac oslone silnika i tam 3 śrubki do bloku silnika, na 2 przykrecony jest termostat do pompy i pare wezy. Najgorsze jest ze nie ma tam miejsca ale sie udalo jutro zamoawiam nowa.

Opublikowano
  • Autor
A jeszcze tylko jedno dla waszej wiadomosci w serwisie BMW chcieli za wymiane pompy,termostatu i diagnostyke(bo jak ja moge wiedziec ,ze to pompa oni musza sprawdzic) powiedzieli mi 980funtow
Opublikowano
Oj tam, poważna robota przecież....Diagnoza świec żarowych,wymiana sterownika i świec za 860 jedynie w moim aucie ale to ubezpieczyciel płacił ;-)

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
  • Autor
arcisz czy moze wiesz ,nowa pompe trzeba adaptowac??
Opublikowano

O tej pompie mówisz http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/10/17/47 ?? To wprawdzie 6stka ale też silnik N52 - tu nie ma co adaptować.

Masz magnezowy korpus silnika? Aluminiowe śruby czy coś tym stylu? Jeśli tak /a tak powinno być/ to musisz wymienić na nowe ale takie same, żadne stalowe.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
  • Autor
Tak, ta sama dzieki, a o srubach to wiem tu wszystkie takie sa.
Opublikowano
  • Autor

Witam , pompa już założona wszystko dziala jak należy.Wiecej czasu mi zajelo zakladanie oslony pod silnikiem niz pompy,

taka ciekawostka żeby odpowietrzyć uklad ,wlaczyc zaplon (nie zapalac silnika) i wcisnac pedal gazu na 10s ,pompa zacznie pracowac i odpowietrzy uklad, tylko popuszczac powietrze co jakis czas odpowietrznikiem.

Moze sie komus przyda.

Opublikowano

Witam

Ja chciałem mieć gwarancje na pompę bo jak zerknąłem na fora w US to tam są setki wątków i użytkownicy co wymieniali 2-3 razy.

Nawet są firmy które zajmują się produkcją tych pomp z gwarancją "life time".

Co ciekawe pompy tych firm są prawie o 100% droższe niż te od BMW.

Oczywiście w ASO powiedzieli że jak u nich kupię a zamontuje sam poza ASO to gwarancji nie ma.

Gdy montujesz w ASO 2 lata gwarancji bez limitu kilometrów.

Koszt na dzień dzisiejszy to :

Pompa - 1495 PLN (zmiana o 200 PLN w stosunku do ceny sprzed miesiąca oczywiście na niekorzyść).

Śruby - 22,65 PLN

1,5 litra koncentratu BMW - 127 PLN

Wymiana pompy , płynu, odpowietrzenie układu - 374 PLN

Zamiast brać diagnostykę bierzemy pełen przegląd (taka sama cena) i panowie lecą oprócz diagnostyki także sprawdzenie auta typu amortyzatory wycieki i takie tam.

+ wbijają nam stempelek w książkę i wpisują do kompa przegląd.

Ja kazałem im jeszcze sprawdzić poziom oleju w skrzyni i nie doliczyli dodatkowo za to tylko włączyli w przegląd. - 249 PLN

Kompletny koszt wymiany w ASO 2267 Brutto łącznie z kompletnym przeglądem auta (takim jak co 50 000 km powinno się robić).

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Może Ci pomoże: ja miałem ostatnio tak że termostat się ZACINAŁ tj; czasem byłą normalna temperatura (normalna tj: max 108 stopni - tryb ECO dla mojego silnika) i 90 stopni na autostradzie przy predkosciach 140-180. Jeśli tylko zaczynała się "unosić " (ukryte menu, pozycja 7) tj osiągałą 110+ stopni to natychmiast noga na hamulec, na pobocze, i gaszenie silnika. 5 sekund przerwy odpalasz i... z powrotem 90 stopni ot tak :)

Pomogła wymiana termostatu, za usługę + nowy ori termostat zapłaciłęm 750 pln.

Aby sprawdzić czy działa Ci pompa wody to poczekaj aż samochód "ostygnie" tj: zmniejszy się ciśnienie cieczy chłodziącej, okręć korek i poproś kogoś aby dodał lekko gazu, jeśli widzisz "wytryskiwaną" ciecz chlodzącą w zbiorniczku wyrównawczym to znaczy że pompa jest ok.

Pozdr.

To jak to jest z tym termostatem ?

Nie ma prawa dopuścić do spadku temp. podczas autostrady do np 90 stopni :?: (chociaż na chwilkę?)

Zauważyłem właśnie u siebie taki objaw podczas jazdy autostradowej ,(po wywołaniu wskaźnika temp. cieczy chłodzącej z menu ukrytego) ,że potrafi spaść z 107 stopni nagle na 88, po czym po chwili podnosi temp do ok 105... Dopuszczalne są takie wahania :?:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
...taka ciekawostka żeby odpowietrzyć uklad ,wlaczyc zaplon (nie zapalac silnika) i wcisnac pedal gazu na 10s ,pompa zacznie pracowac i odpowietrzy uklad, tylko popuszczac powietrze co jakis czas odpowietrznikiem.

Moze sie komus przyda.

Czytałem kiedyś o tym, ale nigdy nie przetestowałem:

- Czy ta metoda odpowietrzania dotyczy również silnika R6 3.0d 231 km?

Pozdrawiam

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Wiec ponowily sie usterki braku mocy i gasniecia samochodu.

Dzis wyjechalem bylo wszystko ok po jakims czasie pojawila sie pomaranczowa kontrolka temperatury silnika, zjechalem zgasilem odczekalem chwile, odpalilem.

I po jakiejs mili znow to samo i potem czerwona kontrolka, brak mocy.

Wiec wracalem tak do domku podjade troche i gasze i tak w kolo

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam.

Wiec ponowily sie usterki braku mocy i gasniecia samochodu.

Dzis wyjechalem bylo wszystko ok po jakims czasie pojawila sie pomaranczowa kontrolka temperatury silnika, zjechalem zgasilem odczekalem chwile, odpalilem.

I po jakiejs mili znow to samo i potem czerwona kontrolka, brak mocy.

Wiec wracalem tak do domku podjade troche i gasze i tak w kolo

Sprawdź temperaturę w ukrytym menu aby wykluczyć uszkodzenie czujnika temperatury oraz sprawność termostatu.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano

Wymiana pompy 640 funa i jeszcze cos z elektryka siadlo przy okazji, dodatkowe 100 funa .

Ale w koncu wsio gra.

• 2 lata później...
Opublikowano

podlacze sie do tematy

w mojej x5 mam uszkodzone klapy wirowe i sterownik swiec zarowych czy to moze sie objawiac wyzsza tem wody

a wymiana dopiero za dwa tygodnie tych czesci

• 7 lat później...
Opublikowano

A czy ma ktoś informacje jaka powinna być maksymalnie temp silników bmw, takich jak m54 n54 n53 n52?