Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
panowie nie działa mi abs gdzie oże leżeć przyczyna pompa czujniki czy może bardziej trywialna zecz jak przekaźnik jakiś help
Opublikowano
jak niedziala ?? odrazu po odpaleniu silnika caly czas pali sie kontrolka ?? bo jezeli gasnie a dopiero pozniej sie zapala przy przekroczeniu jakiejs tam malej predkosci to padl ktorys z czujnikow
Opublikowano

ja bym zaczął od sprawdzenia czujników w kołach

a kontrolka powinna się zapalać przy właczeniu zapłonu i gasnąć po odpaleniu silnika. to taki test. a jak nie działa abs to powinna się palic nonstop :8)

525i 1991r. Islandgrün met.

525tds 1993r. Oxfordgrün met.

635 CSi/A 1981r. Zypresengrün met.

zielono mi .... 8)

Opublikowano
ale zapala ci sie wogole ta kontrolka zanim odpalisz samochod bo jezeli wogole sie nie zapala to albo niemasz absu albo poprzedni wlasciciel wiedzac o awarii wymontowal zaroweczke
Opublikowano
abs jest pompe widac ale zarówka sie nie pali moze zarowka sie spaliła jaka jest najczęstrza przyczyna czy możliwe żeby siadły wszystkie 4 czujniki na wszystkich kołach a może jakiś bezpiecznik?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
a kontrolka powinna się zapalać przy właczeniu zapłonu i gasnąć po odpaleniu silnika. to taki test.

No niezupełnie... :wink:

Kontrolka od ABS powinna się zapalić po przekręceniu kluczyka w stacyjce i po kilku sekundach (przed odpaleniem silnika) powinna zgasnąć.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
a kontrolka powinna się zapalać przy właczeniu zapłonu i gasnąć po odpaleniu silnika. to taki test.

No niezupełnie... :wink:

Kontrolka od ABS powinna się zapalić po przekręceniu kluczyka w stacyjce i po kilku sekundach (przed odpaleniem silnika) powinna zgasnąć.

oj szczegóły - ważne że ma zgasnąć :8)

525i 1991r. Islandgrün met.

525tds 1993r. Oxfordgrün met.

635 CSi/A 1981r. Zypresengrün met.

zielono mi .... 8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź bezpiecznik, potem żarówkę a na końcu czujniki (miernikiem, nie pamiętam rezystancji ale powinna być taka sama/podobna we wszystkich). A to, że padły wszystkie na raz to raczej niemożliwe ale jak jeden padnie to już Ci nie będzie działać (to chyba logiczne).
Opublikowano
tak ale jak padnie czujnik to kontrolka od absu zapala sie po przekreceniu kluczyka w pozycje 2 po jakims czasie gasnie i dopiero gdy ktorys czujnik jest uszkodzony to zapala sie ale dopiero gdy samochod przekroczy chyba 7 km na godzine wiec najpier wymien zarowke w zegarach to bedziesz wiedzial czy ktorys czujnik nawalil czy poprostu cos z absem posprawdzaj jeszcze bezpieczniki
Opublikowano

O ABS-ie było już bardzo dużo na forum, poszukaj i poczytaj.

Generalnie wszystko co wymieniłeś na początku mogło się zepsuć włącznie ze sterownikiem ABS-u.

Jak nie czujesz się na siłach żeby się zabrać za naprawę to najpierw zrób diagnostykę komputerową oczywiście wcześniej posprawdzaj bezpieczniki :mrgreen: wtedy będzie wiadomo co jest grane...

Ale generalnie podstawowa zasada to czytać, czytać i jeszcze raz czytać forum, tutaj naprawde jest masa informacji i gdybyś je przeczytał to nie było by takiego pytania z Twojej strony ;)

Opublikowano
witam kolego tez miałem podobny problem,tzn ktoś wyciągnal zarówke,test robił sie ok po załozeniu zarówki,czyli styczniki i bezpieczniki ok,ale po przekroczeniu pewnej predkości zapalała sie lampoka od absu,czyli nie było sygnału z kół,okazało sie ze dwa czujniki z tylu padły,miały po 1,36ohma oba ,powinny mieć ok 1ohma(oczywiscie jest tolerancja ok 0,10-0,15),wykreciłem na szrocie z jakiejs trójki,dosztukowałem kable,bo były za krótkie,i myslałem ze bedzie ok,a tu porażka,okazało sie ze impulsator w prawym przednim kole byl od czegoś innego założony i nie czytał sygnału,teraz jest ok,wiec radze najpierw sprawdzic bezpieczniki,potem wykręcić licznik i sprawdzic zarówke,jesli nie bedzie robic testu(nie zgasnie)to szukaj w kompie lub przekażnikach.powodzenia
Opublikowano
sprawdziłem żarówka oczywiście nie było jej wiec ją założyłem ale nie zauważyłem żeby wogule gasła :) ?
Opublikowano
więc kolego masz wiekszy problem,komp przekażniki lub mnóstwo innych dopereli,a w razie czego to mam kompa od absu od e32 onr 0265 100 410,lub 34.52-1160 410,nie wiem który nr jest pomocny więc podaje dwa,oddam go za 50zł,nie wiem czy to dobra cena czy nie tyle za niego dałem w uk(10 fuli),wiec jakby ktoś reflektował to dajcie znac
Opublikowano
dzwoniłem do bmw i tam powiedzieli że nawet jeśli czujnik nie działa a błąd wgrał się wielokrotnie to zarówka nie będzie gasła. Ale powiedzieli mi też że komputer nie wykazał błedu na ostatnim przeglądzie bo żarówki nie było i obwód był nie zamknięty? czy to możliwe?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzwoniłem do bmw i tam powiedzieli że nawet jeśli czujnik nie działa a błąd wgrał się wielokrotnie to zarówka nie będzie gasła. Ale powiedzieli mi też że komputer nie wykazał błedu na ostatnim przeglądzie bo żarówki nie było i obwód był nie zamknięty? czy to możliwe?

To, że w ogóle nie gaśnie to możliwe miałem tak ale nie w bmw, wymieniłem czujnik i po przejechaniu 100m sama zgasła.

Co do tej rezystancji to tak mi coś świta, że to raczej była wartość większa (niż 1 ohm) coś koło kohm albo nawet Mohm (bo tam jest troszkę tego drutu nawiniętego).

A to, że obwód nie zamknięty przez żarówkę i nie wykazało błędu to dla mnie ogromna bzdura - bo niby przez spaloną żarówkę miałoby nie pokazać bądź co bądź defektu systemu mogącego ratować życie.

Opublikowano
a regulator napięcia masz dobry?.ja własnie dlatego nie miałem abs-u bo dawał za duże napięcie :norty:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano
na alternatorze ściągnij taki plastik, weż miernik i zmierz napięcie na śrubach[dochodzą do nich kable] abs ma określone napięcie.nie pamietam dobrze ale chyba od 10.5 do 15,16?? jeżeli jest nie odpowiednie nie będzie pracowal.musisz poszukać na forum gdzieś było :cool2:
klepało ale przestało!!!