Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Powitac-- bmw e38 m60b30 94r. :dance: mam takie pytanie posiadam w mojej bumce klime ktora dziala (chlodzi) tylko ciekawi mnie jedna rzecz kiedy powinien sie włączać wiatrak do klimy i w ktora strone powinien sie obracac stojąc na wprost samochodu czy-tak jak wiatrak od chlodnicy czy -w przeciwną bo tak na moje rozumowanie on sie wcale nie obraca a i jeszcze jedno czy po wlaczeniu klimy od razu ma zaskoczyc czy dopiero jak sie zrobi jakas dana temperatura no i oczywiscie czy jak wyjdzie ze wiatrak jest padniety czy moge używać klimy czy cos sie stanie z nią jak wiatrak stoi :?: :?: :?: :norty:
Opublikowano
Biorąc pod uwagę że jest to rocznik 94 to powinieneś mieć wentylator dwubiegowy z rezystorem , kręcić powinien się zgodnie ze strzałką która się na nim znajduje a więc w prawo stojąc przodem do auta a co do czasu włączania to jest różnie nieraz startuje od razu a nieraz po chwili. Generalnie wentylator musi pracować bo inaczej może dojść do rozszczelnienia instalacji w skutek wzrostu ciśnienia w układzie.Jedynie w trasie jadąc ze stałą prędkością można włączyć klimę z niedziałającym wentylatorem ale w ruchu miejskim bardzo odradzam.
Opublikowano

Wentylator powinien załaczyc sie razem ze sprezarka na pierwszym biegu a na drugi bieg załacza sie po osiagnieciu 16bar.

Jezeli jest inaczej to sprawdz rezystor wentylatora, jak zepsuty to wymien na nowy, sprawdz wentylator na krotko. Jazda z właczona klima bez działajacego wentylatora nie uszkodzi układu pod warunkiem ze presostat od wysokiego cisnienia jest sprawny i wyłaczy klime

KLIMATYZACJA SAMOCHODOWA, THERMO KING, CARRIER

DIAGNOSTYKA BMW, VAG tel. 500 236 866

Opublikowano

NIE SPRAWDZAJ WENTYLATORA NA KRÓTKO!! Jeżeli jest sprawny to już nie będzie! :mad2:

Podepnij po kompa i zasteruj tamtedy.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen