Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

przyjechalem z trasy i bylo wszystko ok. Na drugi dzien odpalam swoja 316( z problemami!!!) i po uruchomieniu wali mi cos w silniku(chodzi jak traktor tutututututu) a w miare dodawania gazu stukot sie nasila i to bez wzgledu czy na benzynie czy gazie, myslalem ze to moze swiece ale sa ok). chce dodac, ze jesli chodzi o jazde to wszystko jest ok (poza tym, ze wszyscy sie ogladaja) no i boje sie jezdzic zeby nie narobic jakiegos balaganu. powiedzcie mi prosze co to moze byc, czy to wina mrozu czy moze jakas gorsza sprawa? dzieki za rady i pozdrowienia rafter

Edytowane przez rafter
Opublikowano
Sprobuj zlokalizowac dokladniej skad dochodzi ten stukot, z ktorej czesci silnika. Przyczyn stukania silnika moze byc wiele. Dopisz jeszcze z ktorego roku ta 316 bo niewiadomo o jaki silnik chodzi czy to jest M10, M40, M43, N40 czy moze N45.
Opublikowano
jest to 316i E30 z 1990 roku....a jesli chodzi o te stukanie to gdzies z silnika ...niestety nie znam sie tak dobrze na samochodach.
Opublikowano
czyli m40 :? . najpewniej znająć ten silnik to coś z głowicą sądząc z odgłosu może ci któryś garnek niechodzić,może dżwigienka poszła?.najlepiej jakbyś zlokalizował ten dzwięk.najważniejsze czy pochodzi z dołu[blok silnika] czy góry[głowica].radził bym ci z tym niejeżdzić bo może coś z rozrządem się stało :roll: .a może tylko coś się obluzowało i gdzieś robi hałas np.gdzieś koło pasków koło alternatora lub pompy wspomagania.zapal silnik podnieś maskę i dokładnie osłuchaj.ściągnij osłonę wałka rozrządu i popatrz co tam w środku,najlepiej jakbyś wziął jakiegoś kumpla który się trochę zna.powodzenia :cool2:
klepało ale przestało!!!
  • Moderatorzy
Opublikowano

rafter - chyba moderator Cię ładnie poprosił żebyś w tytule tego wątku napisał o jakie 316 chodzi...

Chcesz dostać ostrzeżenie za niestosowanie się do poleceń moderatora?

Pozdrawiam

Admin

Opublikowano
mógł przeskoczyć i zawór może uderzać o tłok ale jak dalej jeżdzisz to mógłby już dziurę w tłoku zrobić.ciężko tak coś na odległość stwierdzić.kiedy ostatnio zmieniałeś pasek?? w m40 trzeba co 40-max 50.000 zmieniać.może ze starości przeskoczył? :roll:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano
no i po silniku.....wyszedlem krecilem krecilem w koncu zaskoczyl ....po 30 sekundach wielkie bum.....i dziura w silniku.....wyszedl korbowod.....a ojciec mowil zebym nie zapalal.....a tak przy okazji co moglo byc przyczyna tego? pytam bo jestem ciekawy co moglem zrobic zeby temu zapobiec!!!!
Opublikowano
Witam kolege z regionu.Ja miałem to samo jak przegapiłem olej.Po prostu po kupieniu samochodu okazało sie ze bierze olej czego nie wziałem pod uwagę.Zaczął chodzić jak traktor dokładnie jak u ciebie.Po prostu wałek nie miał smarowania.Na szczescie w pore sie zorientowałem i do wymiany mam tylko elementy rozrządu.Pozdrawiam
Opublikowano
no i po silniku.....wyszedlem krecilem krecilem w koncu zaskoczyl ....po 30 sekundach wielkie bum.....i dziura w silniku.....wyszedl korbowod.....a ojciec mowil zebym nie zapalal.....a tak przy okazji co moglo byc przyczyna tego? pytam bo jestem ciekawy co moglem zrobic zeby temu zapobiec!!!!

kumpel miał podobnie w calibrze.w czasie jazdy pękła dżwigienka urwało zawór przebiło tłok i chyba dostał korbowód bo jak założył nową głowicę i tłok to przejechał koło 100km i wał wyszedł bokiem.u ciebie mogło być podobnie mogło urwać zawór i :duh: :duh:

klepało ale przestało!!!
Opublikowano
po 30 sekundach wielkie bum.....i dziura w silniku.....wyszedl korbowod

Nie mogłeś temu zapobiec. Silnik "pokazał kolanko" - przedwcześnie ujechane panewki to zwykle przypadek losowy.

Chyba, że ostatnio mocno "przypałowałeś" silnik, albo - druga skrajność - długo "piłowałeś" na niskich obrotach przy dużym obciążeniu. Mógł to też zrobić poprzedni właściciel, a skutki wyszły później...

Szukaj innego silnika.

Przy M40 nie warto nawet podchodzić do naprawy pękniętego bloku.

Jego struktura jest już naruszona i taka pozostanie nawet po spawaniu, klejeniu.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).