Skocz do zawartości

Znowu zimne zamiast ciepłego??O co chodzi???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam PAnowie poraz kolejny...

Ostatnio poruszałem temat tego nieszczęsnego nadmuchu na twarz że leci zimne przy ustawionym ciepłym na maxa, i pogodziłem sie z tym że chyba tak musi już być.

Teraz mnie zastanawia jedna kwestia po wymianie termostatu silnik zaczoł sie dogrzewać i łapie środkową kreske i ogolnie układ chłodzenia jest odpowietrzony. Przy tych mrozach ogrzewanie to niezbędna rzecz no i tu jest problem bo tak naprawde to jakby go niebyło tz jest napewno odrobine cieplej niż nazewnątrz ale tylko odrobine na szyby i na nogi leci takie ciepławe ale to zadużo powiedziane.I teraz pytanie co jest nietak????

Jak ostatnio sprawdzałem to przed tymi morozami leciało na szyby i na nogi w miare gorące natomiast teraz nie. Myśle że to pokrętło od temperatury do końca może nieotwierać nagrzewnicy i może w tym tkwi problem??tylko jak wrazie co zlokalizować zawór nagrzewnicy i ją samą czy on i ona jest są razem gdziesz przy sobie??Czy wrazie co wymiana nagrzewnicy to duża robota??a może trzeba tylko jakoś ten zawór wyregulować tą linką???

Dzięki z góry za podpowiedzi !!!!!!!

Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Pamietaj że przy takich mrozach samo nagrzewanie silnika trwa straaasznie długo. System nawiewu korzysta z powietrza z zewnatrz i jesli na dworze jest - 30 do środka nie bedzie wpadać taki gorace powietrza jak przy np -5 czy -10. Ja wracając wczoraj z wrocka mialem pokretło ustawione na pozycje 3 , ogrzewanie na maksa , kierunek na szybe i stopy , ubrany byłem w dwie bluzy , grube spodnie i kalesony i nie bylo mi gorąco. Pamietaj ze auta - tym bardziej twoje cabrio , nie sa projektowane do podrózowania w temperaturach arktycznych.

Mozesz spróbować zaslonic chłodnice (nie polecam ale przy takich mrozach moze cos da) , grzac auto jak długo sie da i wtedy zobaczyc czy cos sie podniesie temperatura nawiewu. Teoretycznie powinna byc wyższa przy wyższych obrotach.

Opublikowano

dzieki

dzis kupie jeszcze troche płynu do chlodnicy i zobacze czy to cos da bo mi chyba tam brakuje troche wiec dolejei zobacze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Eno chlopaku. Albo odpowietrzyles uklad albo brakuje ci plynu - to sa dwie rozne sprawy.

Moje pytanko brzmi: czy wlewales plyn przy otwartej na maxa nagrzewnicy?? To jest wazna sprawa gdyz jezeli tego nie zrbiles to w nagrzewnicy nie ma plynu.

Opublikowano
Też zauważyłem że przy takich mrozach - 26 czy większych ,nie leci już takie gorące powietrze z nawiewu ,jakie leci przy normalnych temperaturach zewnętrznych ,ale ostatnio spróbowałem sobie właczyć obieg wewnętrzny i to pomogło ,leci cieplejsze powietrze ,ponieważ nie zasysa tego lodowatego z zewnątrz.Spróbujcie pewnie u was też pomoże.

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
Witam ja troszke z innej beczki nie moge u siebie włączyć obiegu wewnętrznego bo niewiem jak ?? posiadam bmw 252i bez klimy i mam tylko przycisk ogrzewania tylnej szybi i lusterek i nie mam pojęcia gdzie tego szukać ??
Opublikowano
Witam ja troszke z innej beczki nie moge u siebie włączyć obiegu wewnętrznego bo niewiem jak ?? posiadam bmw 252i bez klimy i mam tylko przycisk ogrzewania tylnej szybi i lusterek i nie mam pojęcia gdzie tego szukać ??

Prawdopodobnie w samochodach bez klimy,nie ma obiegu wewnętrznego powietrza.U mnie pod tym przyciskiem od ogrzewania tylniej szyby jest drugi od włączania klimy i trzeci właśnie od zamkniętego obiegu powietrza.

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
to raczej nie możliwe każdy chyba samochód ma obieg wewnętrzny :shock: mam taką nadzieje :cry:
Obieg wewnętrzny jest ściśle związany z klimą, przynajmniej u mnie.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
niestety a moze i stety jest obieg wewntrzny w samochodach bez klimy i działa na tej samej zasadzie zamykajac dostep spalinom do kabiny
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
no dobrze skoro jest obieg wewnetrzny to w którym miejscu w e30??bo jakoś mam zamało suwaków na to wyglada....A tak poważnie to niespotkałem sie z nawiewem wewnetrznym moze to pomineli kostruktorzy biorac pod uwage ze to cabrio :cry:
Opublikowano
Eno chlopaku. Albo odpowietrzyles uklad albo brakuje ci plynu - to sa dwie rozne sprawy.

Moje pytanko brzmi: czy wlewales plyn przy otwartej na maxa nagrzewnicy?? To jest wazna sprawa gdyz jezeli tego nie zrbiles to w nagrzewnicy nie ma plynu.

jak najbardziej nagrzewnica była otwarta na maxa!!!układ jest teraz odpowietrzony i temperatura powietrza w srodku jest taka po kilku kilometrach jazdy(silnik porzadnie nagrzany)ze para z ust mi leci.mysle ze ta nagrzewnica jak przekrecam pokretło na max cieple niepuszcza maxymalnie ciepłego!i cos z tym bedzie trzeba chyba zadzaialc