Skocz do zawartości

E46 błą klimy"blower sensor"filmik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witka.Od jakiegoś czasu zauważyłem,że temp z nawiewu nie jest adekwatna do ustawionej.Jest "black&withe" :D .Chodzi o to,że nie ma pośrednich temperatur.Podlączyłem pod inpę:

http://images38.fotosik.pl/1605/7252f6203b165fdam.jpg

To błąd czujnika nawiewu?Gdzie jest on zamontowany?jak wygląda?

Edytowane przez roofii1

never again N46
Opublikowano
  • Autor
Nikt nie wie? :shock:
never again N46
Opublikowano
  • Autor
Fachowcy??!!!! nikt nie wie gdzie jest zabudowany czujnik"blower sensor"?
never again N46
Opublikowano
przecież to tzw. jeż
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
  • Autor
Takie nazwy znalazłem dla jeża:Blower Regulator,motor resistor.Z drugiej strony nawiew nie głupieje,mam tutaj na myśli siłę nadmuchu.
never again N46
Opublikowano

w takim razie jak piszesz, że z samą siłą nadmuchu problemów nie ma, tylko z temperaturą, to przyjrzyj się czujnikom temperatury wpiętych w nagrzewnice. Są 2, jeden za panelem klimatronica, drugi wpięty w kanał wylotowy powietrza na nogi kierowcy. Mając multimetr łatwo je sprawdzisz. Ja kiedyś miałem jeden nie sprawny ale konkretnie tego błędu mi nie wywalało ( ale u mnie pokazywał błędne odczyty- rezystancje). Z tym, ze u ciebie pokazuje całkiem przerwany obwód więc może to to... Za wielkiej filozofii tam nie ma, bo nie ma tak dużo elektroniki czy czujników. A klime masz manualną czy climatronic? mnie i tak się wydaje, ze bardziej to będzie jeż

ewentualnie część nr 3 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=64_0815&hg=64&fg=40&lang=pl

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
  • Autor

No i wkońcu konkretna odpowiedz :) .Czyli muszę dostać się do tunelu nagrzewnicy i polukać na połączenia itp.

dzięki

never again N46
Opublikowano
I jak kolego znalazłeś rozwiązanie? Tak na marginesie "jeż" w TIS'ie to output stage/switch.
Opublikowano
  • Autor
Jeszcze się za to nie wzięłem :) .Jak będę miał czas to porozbieram troche.Czujnik przy nagrzewnicy wiem gdzie jest,pozostaje poszukać czujnika w wylocie na nogi kierowcy.
never again N46
Opublikowano
do tego czujnika na wlocie nóg kierowcy jest ciężki dostęp, trzeba się nagimnastykować i dłonie podrapać. Ale łatwo sprawdzić. Na climatronicu ustawiasz nawiewy na środek i szybę, a ten na nogi wyłączasz. Jak wtedy z temperaturą wszystko wraca do normy tzn że ten czujnik uwalony.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki.Sprawdzę go w taki sposob :D.Czyli czujnik w nagrzewnicy też można sprawdzić bez wybudowania:włączyć nawiew na same nogi jeśli temp bedzie w normie to czujnik w bnagrzewnicy jest uwalony?
never again N46
Opublikowano
tez to mialem przeczyscilem ten czujnik w nogach i błąd znikł ale pojawił się bląd acu sensor czyli tego smrodu przy chodnicy i klima nadal nie odpala
Opublikowano
Błąd AUC sensora nie powoduje niesprawności klimatyzacji - u mnie nie działa czujnik a klima chodzi normalnie.
Opublikowano

aaa no widzisz akurat u ciebie a slyszałem wlaśnie o przypadku że komuś nie dzialaąla klima wlaśnie przez to

nie mówię że to jest winne bo może jeszcze jest jakis błąd

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowiedzi.Przyznam się,że nie mam kiedy się za to wziąć.Ostatnio pękł mi waż miedzy skrzynią korbową i odmą :x .Jak tylko się za to zabiorę dam znać
never again N46
  • 8 miesięcy temu...