Skocz do zawartości

zamiana opon na węższe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,ponieważ kończą mi się opony przód 225/45/17 i tyl 255/45/17(takie mam od nowosci-m-pakiet) chcialbym kupic caly komplet o jednakowej szerokosci tj 225. Problem w tym że przednia felga ma szerokość 8 cali a tyl 8,5-pytanie czy opona 225 wejdzie na tylna felge 8,5 cala.Czy po zmianie bedzie odczowalna jakas roznica w przyspieszeniu/elastycznosci czy przy takiej roznicy gra nie bedzie warta swieczki.Prosilbym o w miare merytoryczne wypowiedzi.Z gory dzieki za info.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Na felgach 8,5 cala opona 225 będzie cit naciągnięta.

Ja mam na zimę na feldze 8,5 cala oponę 235 i jest w miarę ok.

Czy po zmianie bedzie odczowalna jakas roznica w przyspieszeniu/elastycznosci czy przy takiej roznicy gra nie bedzie warta swieczki.

Ciężko stwierdzić, bo nie wiadomo jaki masz silnik, ale tu raczej różnicy nie będzie.

Opublikowano
  • Autor
Na felgach 8,5 cala opona 225 będzie cit naciągnięta.

Ja mam na zimę na feldze 8,5 cala oponę 235 i jest w miarę ok.

Czy po zmianie bedzie odczowalna jakas roznica w przyspieszeniu/elastycznosci czy przy takiej roznicy gra nie bedzie warta swieczki.

Ciężko stwierdzić, bo nie wiadomo jaki masz silnik, ale tu raczej różnicy nie będzie.

320d/163ps

Opublikowano
Ja też miałem 255 na feldze 8.5 cala i zmieniłem na 225. Wszystko jest ok trochę mniej na kolejnych prowadza trakcja prawie bez zmian śmiało zakładaj 225
Opublikowano
  • Autor
I tył masz 255 na 45??

Niemniej jednak 225/45 na 8.5 cala jest w zakresie tolerancji. 225/45 R 17 - 7,5 | 7,0 | 8,5

Oczywiści trochę naciągnięta będzie.

http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/

oczywiscie pomylka jest 255/40/17

Ja też miałem 255 na feldze 8.5 cala i zmieniłem na 225. Wszystko jest ok trochę mniej na kolejnych prowadza trakcja prawie bez zmian śmiało zakładaj 225

odczules jakas roznice w dynamice ?,bo glownie na tym mi zalezy

Opublikowano

Ja przeszedłem z zestawu 18". M-pakietowego na 225/45R17 nonRFT ALE jednocześnie założyłem bardzo lekkie felgi i zauważyłem minimalną poprawę dynamiki, naprawdę niedużą - spodziewałem się większej różnicy na moim dychawicznym n47.

Masa przedniego koła spadła o 5kg (-25%) a tylnego o 7kg (-30%).

Jeśli zmienisz tylko szerokość tylnych opon to, przy Twoim silniku, nie sądzę żebyś odczuł poprawę.

Wprawdzie opory toczenia od szerokości spadną ale duża masa koła pozostanie.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

Opublikowano
Na 225 tył gorzej wygląda przy 8,5 cala proponuję takie opony jak w 1-er przód 215 tył 235 bez run flat chociaż to kwestia gustu.