Skocz do zawartości

318i m40 brak iskry na dwóch tłokach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam nie mam iskry na 2 i 3 tloku sprawdzone wszystko co bylo do sprawdzenia i nic zero pomyslu co to moze byc prosze o rady
Opublikowano
a jak sprawdziłeś kopułkę rozdzielającą?
Przyjemność zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia ;)
Opublikowano
  • Autor
zalozylem nowa a czy za taki problem nie odpowiada komputer silnika
Opublikowano
Kolega kopułka do sprawdzenia i kable bo może podczas zakładania ci popękały.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
  • Autor
nie ma takiej opcji przekladalrm przewody na ktorych jest iskra zamiast tych przewodow co iskry nie ma i nic nowe swiece nowy palec podmieniona inna kopolka z innego auta i nic wg mnie komp albo instalacja silnika nawala ciekawi mnie czy komp daje sygnal na cewke najpierw na 2 tloki a potem na kolejne czy sygnal wychodzi do cewki na wszystkie tloki
Opublikowano
  • Autor
dodam ze auto pali na dotyk wkreca sie do 6200 obrotow oczywiscie brak sily i pali do bolu wypieta zostala tez instalacja lpg z instalacji silnika zdemontowana zostala w ogole a i podlaczylem auto do kompa i bylo ze awaria czujnika polozenia walka rozrzadu ktorego w tym silniku nie ma oraz blad czujnika spalania stukowego ktorego tez tu nie ma
Opublikowano

Gdyby nie było iskry na dwóch cylindrach,to raczej nie wkręcił by się do 6200 obr i nie paliłby na dotyk.

Pewnie impulsator nie podpięty przez to masz błąd spalania stukowego.

Podmień czujnik wału.

Zdemontowałeś lpg przed czy po usterce?

Opublikowano
  • Autor
z odpaleniem i wkrecaniem sie na obroty pisalem impulsator jest na kablu od 4 garka lpg odciete przed usterka zmienie czujnik walu ale nie wroze kariery bo auto przy uwalonym czujniku szalalo by prychanie nie odpala i ogolnie ale sprawdze jak zmienie ,pale auto ze zdjetymi dwoma kablami ze swiec i jest jak pisalem iskra nie pojawia sie nawet przy wysokich obrotach
Opublikowano
  • Autor
generalnie reki opadaja mysle nad inna wiazka silnika wraz z kompem moze to cos da :?
Opublikowano
Jeśli była to instalcja lpg 2 generacji ,to korzysta ona z minimum 2 czujników,sondy,oraz z czujnika impulsów obrotów silnika,więc wszystko sprowadza się do czujnika wału,następna jest instalacja elektryczna.Oczywiście samego ecu też nie można wykluczyć.
Opublikowano
  • Autor
wymienie czujnik walu a potem rozejrze sie za instalacja bede grzebal w przyszlym tyg bo teraz mnie nie ma to dam znac jak poszlo
Opublikowano

Ustal czy sterownik daje na cewkę "+" czy "-".

Jeden będzie na stałe (prawdopodobnie + ),drugi (prawdopodobnie -)będzie podawany impulsowo ze sterownika.

Ustaw palec rozdzielacza by dawał iskrę na niepracujący cylinder 2 lub 3.

Wtedy bez kręcenia silnika podaj na cewkę (ustalony + lub-) i zobacz czy pojawi się iskra na tej świecy.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
na cewce mam na kablach dwa + nie wiem czy oba maja byc na + na cewce na jednym zlaczu jest oznaczenie +15 a na drugim jest -1 a tam dochodzi prad i wg mnie cos tu jest nie tak
Opublikowano
  • Autor

panowie moj problem jak sie mnie wydaje to jet taki :cewka zaplonowa zasilona jest pradem kablem zielonym a czarnym dostaje sygnal masa z DME i ten sygnal podawany jest zle , nie ma wysokiego napiecia z cewki w chwili gdy rozdzielacz podaje wysokie napiecie do swiec na 2 i 3 tlok.

pytanie tylko czy dobrze mysle i co jest odpowiedzialne za taki stan, DME czy moze czujnik polorzenia walu lub przekaznik przy skrzynce bezpiecznikow ten pomaranczowy .

nie mam innego kompa aby podpiac pod silnik i zobaczyc roznice ale to on wg mnie ma tu wine bo on tez daje mase do cewki (kabel czarny)

pozdrawiam i prosze o opinie i porady

Opublikowano
  • Autor
nikt nie ma pomyslu na jakas porade
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
dzieki za podpowiedz sprawdze go chociaz juz mu sie przygladalem i wyczytalem na forum ze nie jest on taki wazny i silnik moze radzic sobie i bez niego
Opublikowano
w kopulce powinien byc impulsator on jest przyczyna braku iskry to po mojemu lub brak przeplywu impulsow z niego tam szukaj
jedynakk