Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje autko to e36 Compact z silnikiem m43 przebieg 283 tyś km, około 180 tyś przejechane na gazie sekwencji.

Mam problem z silnikiem, obroty falują gdy samochód się toczy po przeciągnięciu po obrotach na luzie na ciepłym silniku

Strzela w wydech przy zmianie biegów na wysokich obrotach na ciepłym i zimnym silniku tylko na benzynie

kompresja na 3 cylindrze mniejsza o 1 bar pozostałe w normie

świeca o wiele jaśniejsza od pozostałych na 3 cylindrze

Przy ruszaniu i większych obciążeniach dzwoni w wydech.

Obstawiam na nieszczelne zawory wydechowe na 3 cylindrze. Dobrze myślę?

Opublikowano

powiem CI tak kolego nikogo na forum sie nie słuchaj sa tu matoły któży nioe maja pojecia o mechanice wiekszosc z nich pyta jak tu na forumwlwc paliwo do zbiornika to jest dla mnie szok

ja bym na twoim miejsacu majac taki problem z zaworami kupil bym głowice od m43 iu ja zrobił na 110% na nawet lepiej i puzniej wymienił wiem koszt nikt tego nie lubi ale nieraz jest to najlepsze wyjscje i naj szybsze

jedynakk
Opublikowano

@up

idiota.. :mad2:

Być może juz od gazu są zawory wypalone (180kkm to bardzo duzo) i gniazda pozapadane stąd nie równa praca silnika. ale z drugiej strony jesli sa zawory nieszczelne to rzuca silnikiem na wszystkie strony nie jestem pewny czy to tylko glowica najlepiej do mechanika niech to obejrzy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym w pierwszej kolejności podmienił wtryskiwacz na tym cylindrze.Strzelanie w wydech świadczy o zbyt bogatej mieszance,albo nieszczelności zaworów.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
powiem CI tak kolego nikogo na forum sie nie słuchaj sa tu matoły któży nioe maja pojecia o mechanice wiekszosc z nich pyta jak tu na forumwlwc paliwo do zbiornika to jest dla mnie szok

ja bym na twoim miejsacu majac taki problem z zaworami kupil bym głowice od m43 iu ja zrobił na 110% na nawet lepiej i puzniej wymienił wiem koszt nikt tego nie lubi ale nieraz jest to najlepsze wyjscje i naj szybsze

Ta wypowiedź to dno i wodorosty-polecam zmienić forum.

Ja bym w pierwszej kolejności podmienił wtryskiwacz na tym cylindrze.Strzelanie w wydech świadczy o zbyt bogatej miesz ance,albo nieszczelności .[/quote. Popieram,cos z mieszanką,może sonda,bo ròżnica jednego bara,to jeszcze nie tragedia,choć po próbie olejowej,miałbyś rozeznanie czy też dół ,trzyma,bo i pierścienie mogą puszczać.
Opublikowano
Zrób próbę olejową to ci wszystko wyjaśni :) próba olejowa polega na tym , że wstrzykuje się do tego cylindra poprzez otwor od świecy olej około 10, 15ml i sprawdza się wtedy ciśnienie jeżeli ciśnienie było znacznie większe to znaczy że pierścienie tłokowe do wymiany. A jeżeli zwiększyło się nieznacznie to zawory.
Opublikowano
odkrec kolektor wydechowy i ustaw tak zawory zeby byly zamkniete i zalej je od strony wydechu nafta o obserwuj jak szybko znika plyn tam gdzie znikl by szybko to ten zawóe jest nieszczelny
jedynakk
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
odkrec kolektor wydechowy i ustaw tak zawory zeby byly zamkniete i zalej je od strony wydechu nafta o obserwuj jak szybko znika plyn tam gdzie znikl by szybko to ten zawóe jest nieszczelny

Nie da rady tam nalac nafty bo silnik jest pochylony i otwory wydechowe w głowicy są do dołu. (no prawie)

Odkręciłem kolektory - przedmuchy pod kolektorem wydechowym na 2 cylindrach = sonda lambda odczytuje błędnie skład spalin - nieprawidłowy skład mieszanki

Jeden albo dwa wtryski nie trzymają ciśnienia (wilgotne) = kopcenie przez parę sekund po odpaleniu ciepły i zimny - nieprawidłowy skład mieszanki

Koło rozrządu na czterech fasolkach można regulowac ale nie mam blokady do wałka trzeba będzie dorobic, pożyczy albo kupic i okaże się czy dobrze rozrząd ustawiony - Fajnie że w tym silniku można regulowac fazy rozrządu

Głowica pójdzie na pewno do naprawy.

Blokada koła zamachowego w m40, m43, m42, m44 warto sobie dotoczyc

Wymiary:

http://wp1016621.wp027.webpack.hosteurope.de/fotost/f00625/02.jpg

Blokada wałka wymiary ale nie dokładne

http://img288.imagevenue.com/loc570/th_618314120__123_570lo.