Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siema ! Zakupiłem BMW e36 316i. Jest mały problemik, mianowicie bawarka stojac godzine na wolnych obrotach chwycila wysoka temperature a tak trzymala caly czas na srodku wskaznika. :mad2: Co moze byc przyczyna skoku temperatury?! Czy to jest normalne ?? Pozdro
BrillaNtrot- MałY DiabeŁ ::--::
Opublikowano
Hehe no ok, wiec tak chodzila na wolnych ponad godzinke i temperatura zaczela rosnac ponad norme prawie pod wskaznik zagrzania, w sumie nie tak szybko tylko stopniowo po ta czerwona wskazowke. nie wiem czemu a tak to normalnie na srodku wskazowka jest :x Juz chyba jasniej sie nie da :clap:
Opublikowano
YY nie wiem, jak to sprawdzic wczoraj ja przyciagnalem z Niemiec, serwisowana pasek zmieniony cacy jednym slowem. Co to jest te wisko? Jak znalezc ten termostat i ,tajemnicze, wisko :8)
Opublikowano
Aha wisko sprawne bo wiatrak sie kreci, termostatu musze poszukac :o a jak sprawdzic czy sprawny jest? Jak otworzysz maske to po lewej czy prawej stronie jest? :roll:
Opublikowano

wisko - sprawdza sie wlasnie poprzez opserwacje temperatury - wzkazowka powinna zawsze stac na srodku... zlap za wiatrak i poruszaj nim delikatnie do przodu i do tylu - nie powinno byc zadnych luzow ....

termostat - proponuje wymienic - koszt niewielki a masz pewnosc ze bedzie wszystko ok i samochod ci sie nie zagotuje i bedzie prawidlowo dogrzewał

Opublikowano
Mysle, ze termostat jest w porzadku bo powietrze z nagrzewnicy pcha gorace. Zobacze czy te wisko nie ma luzow :| Innej przyczyny nie ma?
Opublikowano

Jeżeli rozgrzewa się normalnie i trzyma temperaturę w czasie jazdy to nie dotykaj termostatu. Po co? Czym mniej grzebiesz tym auto dłużej jeździ.

Sprzęgło wiskotyczne zalącza wentylator pod wpływem wysokiej temperatury. Wentylator kręci się cały czas ale tylko pod wpływem bezwładności i nie spełnia swojej funkcji jeżeli sprzęgło wiskotyczne go nie załączy do prędkości obrotowej silnika. Jeżeli temperatura wzrasta, a wiatrak możesz zatrzymać na pracującym silniku to znaczy, że sprzęgło jest uszkodzone. Jeżeli nie masz doświadczenia nie wkładaj ręki między szprychy (dosłownie)

Opublikowano

ja bym był za visco.

albo zapowietrzenie (mała szansa, bo odpowietrza sie samo w zasadzie, nawet przy małej ilości płynu sie nie grzeje), albo visco. Ja miałem wisco. koszt 150 pln, do wymiany potrzebny klucz 32, odkręca się w prawo a nie w lewo.

Opublikowano
Mysle, ze termostat jest w porzadku bo powietrze z nagrzewnicy pcha gorace. Zobacze czy te wisko nie ma luzow :| Innej przyczyny nie ma?

powietrze z nagrzewnicy będzie szło gorące nawet jak termostat masz zamknięty i gdy jest ''mały obieg'' ponieważ tak jest skonstruowane!!

klepało ale przestało!!!
Opublikowano

Po pierwsze poszukaj na forum

na temat visko, temperatury jest bardzo duzo napisane, opisane jak sprawdzic visko i nie tylko

poszukaj dobrze a nie zasmiecasz forum pytaniem na ktore juz duzo bylo pisane

Opublikowano
jak go zatrzymasz na wlaczonym - to nawet jak jest dobre to go spalisz..... i juz bedzie niedobre - nie wolno zatrzymywac visca

"przeczytowując" całe forum dochodzi sie do wniosku że visco sprawdza sie przez zatrzymanie wiatraka na pracującym silniku

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
Ehh jest tak, ze sprawdzalem wisko, luzow nie ma. Jak zapalony silnik jest to sie kreci nie zbyt szybko. A jak jest wina tego sprzegla? Ile naprawa z wymiana moze kosztowac? Dziwi mnie jedynie to, ze jak chodzi la okolo godziny to trzymala temerature na srodeczku, pozniej zaczela dziwnie rosnac. W Niemczech stala nie odpalana 3 miesiace nawet po silniku bylo widac. Moze to jest przyczyna? Nagrzewa sie ladnie, powietrze goroce. nawet jak jezdzilem to temperatura w normie jedynie po dlugim staniu na wolnych obrotach tak sie dzialo i to juz 2 raz :mad2: