Skocz do zawartości

320d Stukanie w kierownicy ( film ) cz.2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Raczej nie, byly wymienione. Ale gdy odkręciłem drążek i ruszalem krzyzakiem to bylo st\lychac stuk. Dokręciłem śrube w maglownicy i teraz ciezko sie rusza kierownica a stuk pozostał
Opublikowano
witam

najtanszy i najszybszy sposób ja to mialem -a to maglownica

odsun gumy z maglownicy i nalóz troche smaru na zeby z jednej strony i z drugiej i bedziesz wiedzial czyto to

u mnie juz 6 miesiecy spoko

daj znac

Dziś zrobiłem jak poradziles, jednak nic to nie zmienilo :(

Opublikowano
luz zniknie po nałożeniu smaru? fajny sposób naprawy. a na filmie to widze że luz jak u mnie w koparce... swoją drogą jeśli masz luz w maglownicy to dokręcenie nic Ci nie da bo jeśli jest wyrobiona listwa (najprawdopodobniej na prosto) to na skręcie będzie Ci blokowało kierę i nie będzie odbijać. jeśli zawieszenie masz ok to niech ktoś rusza kierownicą a Ty trzymaj za drążek przy maglu i będziesz widział gdzie ten luz
Opublikowano
tak robiłem wystarczy ruszyc drazkiem i stuk dochodzi z maglownicy - tak mi sie wydaje. Czyy Mozna ja naprawic?
Opublikowano
kolego cos dlugo z tym walczysz i prawie po miesiacu stwierdziles ze wahacze do wymiany bo luz na sworzniach.Podstawa to zero luzu i na koncu zostaje juz tylko magiel,ktory mozna regenerowac.Znajdz tylko kogo kto Ci to porzadnie zrobi bo problem powroci.
Opublikowano
regenerowałem magiel i kosztowało mnie to coś około 400 zł więc nie są ogromne koszty a brak luzów to wielka przyjemnosc z jazdy i wieksze bezpieczeństwo. powodzenia przy naprawie
Opublikowano
no skoro spece z warsztatów mający możliwość zobaczenia na żywo nie wiedzą to wątpię żeby ktoś wiedział co to może być na odległość chyba że będzie strzelał i trafi...
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam.

Bylem u mechanika ktory stwierdzil u mnie stukanie maglownicy, pokazal mi to w ten sposob ze na wylaczonym silniku pokrecil kierownica i bylo slychac stukanie, slyszalem ze sprawdza sie to w inny sposob.

Prosze o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam to samo u siebie w e39 , też stuka jak ruszam kierownicą i na małych nierównościach .

Jak będę miał chwilę to lecę do mechanika ,żeby się upewnił czy to na pewno to .

Opublikowano

Czyli to niekoniecznie musi być maglownica ? Jak sprawdzić co ma luzy ? Macie może jakiś filmik, albo dokładny instruktaż ?

Bo nie chcę wydać $$ na regeneracje maglownicy która jest sprawna.

Czy jak będę szybko obracał kołami przy włączonym silniku lewo-prawo to można wykluczyć magiel ? Biorąc pod uwagę też że samochód reaguje na każdy ruch kierownicą, nawet ten najmniejszy, nie ma "martwego pola"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na wyłączonym silniku zawsze stuka. arturo e39, u mnie też stukało na nierównościach, wymieniłem wahacze i problem z głowy. Długi sworzeń się wyrabia.

Też myślałem ,że to zawias ,ale w tamtym roku wymieniłem prawie wszystko i dalej to samo .

Dodatkowo mam drgania kiery w przedziale 80-100 km/h.