Skocz do zawartości

Piszczenie w przednim kole - przekombinowana E39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś podczas jazdy nagle zaczęło bardzo głośno piszczeć z przedniego koła.Już wcześniej też coś takiego miałem w aucie lecz szybko ustąpiło.

Tym razem piszczało ciągle i bardzo głośno ,nie dało się jeździć.

Po zdjęciu koła między tarczą hamulcową a osłona metalową znalazłem mały kamyczek który powodował te piski.

Nie wiem jak on tam się znalazł lecz następnym razem będę wiedział co robić.

Wystarczy sięgnąć ręką i poruszyć cienką dolną blachę osłony tarczy.Jak to kamyczek to wyleci i po problemie.

Edytowane przez akostia
Opublikowano
Widzę zatem że nie tylko ja miałem taki problem. Tylko że mój kamyczek nie chciał za cholerę sam wypaść więc o godz. 21, w odległości 600km od domu przy świetle z ekranu komórki musiałem zdemontować koło,docisk, klocki, jarzmo, tarczę i dopiero wtedy raczył wypaść.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano

To auto coraz bardziej mnie zadziwia.Niektóre elementy są przekombinowane a niektórych brak.

-odpływ wody wprost na komputery lub servo hamulcowe

Przy zatkaniu liśćmi odpływów do nadkoli i małych otworów odpływowych powoduje tak jak u mnie zalanie serva i zamrożenie hamulców w zimie lub co gorzej komputera .

Trzeba to często kontrolować.Ja wodę zlałem i udrożniłem odpływy lecz nie pomyślałem o wyciągnięciu wody z serva i miałem później duży kłopot.

-brak też jest odpływu wody z wnęki wlewu paliwa.Woda stoi i blacha rdzewieje.

-brak odpływu na środku przedniego zderzaka i woda powoduje korozję maski.Tu sam zrobiłem otworek odpływowy.W poliftowych modelach podobno też jest.

Opublikowano
ja mam z 20 kamieni na rok miedzy tarcza a oslona tarczy... widze ze to jest bardzo popularne w e39:D odglos jest masakryczny pierwszy raz ttak spanikowalem ze zadzwonilem po mechanika by przyjechal zobaczyc co sie stalo:D
Opublikowano
fakt przekombinowane to auto jest na maxa ale jak go nie kochać. A co do koła to mieszkam w małym miasteczku wracam ok 2 w nocy a tu nagle pisk!!! Połowę miasta chyba obudziłem heheh, i podobnie przednie koło. Podjechałem po dom wrzuciłem wsteczny aby wjechać, do przodu i cisza :) kamyczek wyleciał.
Opublikowano
fakt przekombinowane to auto jest na maxa ale jak go nie kochać. A co do koła to mieszkam w małym miasteczku wracam ok 2 w nocy a tu nagle pisk!!! Połowę miasta chyba obudziłem heheh, i podobnie przednie koło. Podjechałem po dom wrzuciłem wsteczny aby wjechać, do przodu i cisza :) kamyczek wyleciał.

Tez tak miałem wiele razy :D i nigdy nie ściągałem koła wbijałem wsteczny rozpędzałem się i hamulec, zawsze pomagało :)

BTW. Może te bemeczki lubią czasem popiszczeć :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mnie ten problem też dopadł, zdemontowałem cały zacisk, tarczę, już miałem sie zabierać za łożysko, a to sie okazało że kamyki wpadają i takie cyrki robią, nigdy bym na to nie wpadł :mad2:
Opublikowano
Mnie ten problem też dopadł, zdemontowałem cały zacisk, tarczę, już miałem sie zabierać za łożysko, a to sie okazało że kamyki wpadają i takie cyrki robią, nigdy bym na to nie wpadł :mad2:

Mi wtedy przyszło do glowy że także łożysko w piaście się posypało, dobrze że wożę ze sobą zawsze skrzynkę narzędziową bo inaczej został by tylko telefon do assistance.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano

a ja mam problem nie z kamykami, a z wyginaniem sie tych oslonek, jezdze dosc szybko w zakretach i drazek stabilizatora czesto mi podgina ta oslonke, wtedy tragiczne zgrzyty wydobywaja sie z kol.... Poradziłem sobie z problemem wykrecając ja i uformowałem wg wlasnej koncepcji. Dodatkowo jedna mi przerdzewiala w miejscu sruby mocujacej....

troche niewypal te oslonki

BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p
Opublikowano
a ja mam problem nie z kamykami, a z wyginaniem sie tych oslonek, jezdze dosc szybko w zakretach i drazek stabilizatora czesto mi podgina ta oslonke, wtedy tragiczne zgrzyty wydobywaja sie z kol.... Poradziłem sobie z problemem wykrecając ja i uformowałem wg wlasnej koncepcji. Dodatkowo jedna mi przerdzewiala w miejscu sruby mocujacej....

troche niewypal te oslonki

Dziwne, że Ci pogięło osłonę ja swojego auta w ogolę nie oszczędzam i uwielbiam wchodzić w zakręty na tyle ile auto pozwoli. Nigdy nic mi się nie pogięło czy uszkodziło zauważyłem tylko, że kończą się szybko opony