Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :D

Rozglądam się właśnie za jakimś samochodem i trafiłem na bardzo ładne 535i w automacie z 96 roku, z założonym sekwencyjnym gazem. Otóż mam pytanie: czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenie ile może auto z tym silnikiem palić gazu? Dodam, że jeżdżę głównie po Warszawie, raczej nie stoję w korkach, nogę mam raczej w miarę lekka, ale nie jeżdżę też jak zakonnica :wink: Na trasie jak już jadę, to raczej w okolicach 130 - 140 km/h, bez pałowania na poddźwiękowej :wink:

Chodzi mi o realne spalanie, nie katalogowe. Po prostu zastanawiam się między dużą benzyną w gazie, a dużym dieslem, chciałbym wiedzieć co nie zniszczy mnie finansowo :D Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Jacek

PS. Wiem, że nie ten dział, ale nie chcę zakładać oddzielnego topiku - czy przebieg prawie 300 tyś. dla takiego auta to dużo? Właściciel twierdzi, że samochód jest w idealnym stanie, zresztą wygląda na naprawdę zadbane autko. Nie chciałbym władować się w kanał i dokładać przez następny ruski rok małej fortuny na naprawy :twisted:

I jeszcze jedno - jak wygląda wymiana rozdządu w tym silniku? Po ilu, no i czy silnik jest na pasku, czy łańcuchu?

Dzieki :)

Opublikowano
Może nie do końca się spodziewasz takiej odpowiedzi, ale niedawno kupilem e39 525 TDS z99r, dokładnie 07.01 i pali mi w mieście 10,1 normalna jazda nie ostra i nie slamazara (tak chyba jak Ty) - to gdybyś słyszał rożne opinie na temat diesla, ponadto moim zdaniem do jazdy miejskiem wystarczający, jeszcze nie miałem okazji jej bujnąć gdzieś na trasie, ale z tego co widać na dwupasmówkach miejskich fajnie lata

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano

u mnie 2,8 spala ok. 11 l gazu, więc 535 trzeba realonie liczyć myślę ok. 14 l/100 km

u mniue jest 240.000 km i faktycznie stan jest idealny

co do rozrządu to chyba w większości BMW jest łańcuch

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

Opublikowano

powinien palic około 16 l w mieście.

masz łańcuch, który powinien wytrzymać około 600 tys.

300 tys. to dla takiego samochodu jezeli jest zadabany żaden przebieg.

czasami się mylę
Opublikowano

Robard, 525 TDS troszeczkę jest dla mnie za słaby, myślałem raczej o 530d :)

Czyli z tego co mówicie, spalanie powinno być akceptowalne :) Trochę się bałem tego przebiegu, ale chyba pojadę i obejrzę.

Dzięki za porady, jakby ktoś miał coś jeszcze do dodania, to zapraszam :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano
Mam 535i z 1990r. Ma przejechane dopiero 150tys. Ciezko w to ludzia uwierzyc ale to jest faktyczny przebieg. Pali mi w miescie 20l a w trasie przy predkosciach 140 - 180km/h 16l, jak go troche pooszczedzam to spalanie w trasie wynosi 14l.
Opublikowano
mialem 735i z gazem i powiem tak: wszystko zalezy od rodzaju instalacji i jej regulacji ale nie licz w miescie na spalanie ponizej 15 litrow. natomiast jak docisniesz to i 25 polknie bez trudu. duze silniki bmw maja niestety spory apetyt i w tym przypadku polecalbym jednak zdecydowanie 530d :D

Bylo: E32 735iA, E36 325TDS, E34 525iA

Jest: E39 523iA, E46 330d

Opublikowano
25L gazu to troszkę sporo przy dociśnięciu nie sądze by tyle połkła ale nie miałem takiego silnika więc się moge mylić.
Opublikowano

mam 540iV8 e-39. silnik m-62

spalanie w mieście LPG (warszawa) przy tych mrozach 18-19 l.

bez tych mrozów 18-19 l też.

na trasie przy 160 km. prawie cały czas ok. 14,5 l.

dodam,że to manual. oprócz tego jeżdżę dynamicznie.

525 tds. w mieście 9-10 l.

na trasie przy 160 km/h ok. 10 l.

cenowo taniej wychodzi 540 LPG niż 525 tds , a porównywać przyjemności jazdy nawet nie będę gdyż ktoś mógłby wziąć mnie za idiotę.

czasami się mylę
Opublikowano
u mnie 2,8 spala ok. 11 l gazu, więc 535 trzeba realonie liczyć myślę ok. 14 l/100 km

u mniue jest 240.000 km i faktycznie stan jest idealny

co do rozrządu to chyba w większości BMW jest łańcuch

AAAA dobre 2.8 11 litrow gazu!!!!!!!!! :duh: :duh: :cool2:

napisze tak:15 l gazu w miescie pali 320i, 328i 16-17 litrów, 535 pali 20-21 litrów gazu.

O benzyne chodzi:

320 w trasie pali 9l, 328 -pali 10-11 l a 535 pali 13 l.

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

Opublikowano
napisze tak: trzeba umieć jeździć

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

Opublikowano

a ja napisze inaczej:

trzeba myśleć jak się jeżdzi, bo ten kto nie pomyśli się nie nauczy.

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła