Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów!!!

mam problem bo szyba tylnej klapy bagażnika w moim kombiaczku nie chce się otworzyc. Naciskam ten "magiczny" przycisk pod wycieraczką i nawet z użyciem siły nic się nie dzieje, czy jest na to jakis "cwancyk" ?

dodam że dopiero co nabyłem moje pierwsze BMW i moge byc wiedzo-ogranicznony :D

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano
witam,nic na siłę po prostu naciskasz przycisk pod wycieraczka i powinieneś słyszeć jak elektryczny zamek działa jeśli nic nie słychać to najprawdopodobniej mikro wyłącznik ten w wycieraczce nie działa albo przerwany kabelek w zawiasie bo tam najczęściej przewody się uszkadzają
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdejmij osłonę plastikową wewnątrz i będzie tam kostka na 2-pin z cieniutkimi przewodami.Połącz na moment te 2 przewody ze sobą (tylko styknąć na sekundkę) i powinna się szyba otworzyć.Jeżeli się otworzy to będzie przycisk pod wycieraczką,a jak się nie otworzy to gdzieś uszkodzone przewody w instalacji są.

Stawiam na przycisk pod wycieraczką,jest on tak tandetny, że aż nie przystoi takie coś w BMW.Jest to nadruk na folii i gumowy guziczek tak jak w kalkulatorku lub tandetnym pilocie do TV (nawet nie jest na sztywnej płytce).

Rozbierałem kiedyś u kolegi bo cały czas mu szybę otwierało podczas jazdy.Odłączyliśmy to w ogóle i ma spokój,a i tak nie używał - więc nawet nie brak mu tego patentu.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
witam,nic na siłę po prostu naciskasz przycisk pod wycieraczka i powinieneś słyszeć jak elektryczny zamek działa jeśli nic nie słychać to najprawdopodobniej mikro wyłącznik ten w wycieraczce nie działa albo przerwany kabelek w zawiasie bo tam najczęściej przewody się uszkadzają

Naciskam i "ani mru mru" tak więc prawdopodobnie tak jak mówisz padł mikro wyłącznik w wycieraczce, no ale idąc dalej tym tropem żeby go przywrócic do życia da się samą częsc wymienic czy raczej całą wycieraczkę trzeba kupowac ?

Opublikowano
W tej chwili mam ją u lakiernika, ale jak tylko skończy to sprawdzę ten "myk" z tą kostką i już będe przynajmniej wiedział gdzie siedzi problem (mam tylko nadzieję że to nie przewody bo podejżewam że naprawda nie będzie należec do najprostszych) :(
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

panowie, u mnie pojawil sie problem z silniczkiem i wyglada nastepujaco :

po nacisnieciu przycisku za pierszym razem otwiera sie ladnie,slychac bzyk i dzwiek opadajacej zapadki,natomiat za 2 razem slychac bzyk ale juz zapadki nie slychac>nacisniecie przycisku 3 i 4 raz z rzedu wyglada tak jak by w tym silniczku padla bateria.Po oczekaniu chwili znowu moge otworzyc szybe ale tylko pierwsze nacisniecie guziczka jest prawidlowe>na jakiej zasadzie dziala ten obwod?czy tam jest jakis kondensator,sterownik czy poprostu mam problem mechaniczny w tm zamku? :wink: