Skocz do zawartości

e39 520 gaśnie podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,dawno tutaj nie zaglądałem,ale niestety,znowu mam problem :( otóż :problem wygląda tak : jadąc sobie ostatnio około stówki postanowiłem przyspieszyć dosyć gwałtownie,wszystko byłoby ok ale w pewnym momencie coś strzeliło ,szarpnęło i auto zgasło,próby uruchomienia nic nie dały,po około 10 minutach uruchomiłem,ale zauważyłem,że obroty falują ,pojechałem się podpiąć i komp pokazał błąd czujnika położenia wałka rozrządu.Kupiłem FEBI założyłem dwa dni spokój,bajka nie ten samochó i dzisiaj znowu zgasł.kręce,kręce i nic :( 5 minut odpaliłem pojechałem dalej :( :?: spotkał się ktoś z czymś takim :?: może to coś z napięciem?cewka? pomóżcie
Opublikowano

Zredukowałeś bieg?

Nie wiem jak to ma się do łańcucha, ale być może jest przestawiony rozrząd. Czasami w autach z paskiem rozrządu przy redukcji i nagłym dodaniu gazu może nastąpić przeskok rozrządu o ząbek i wtedy jest nierówna praca silnika jak i trudniejszy rozruch.

Ale nie mam pojęcia czy fizycznie jest to możliwe przy łańcuchu i czy w bmw były takie przypadki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kup taki czujnik jaki na forum ci polecaja a nie zabawkowy zamiennik.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Nie doczytałem, że po wymianie czujnika było ok a po 2 dnia już koniec. Na czujniki nie żałuj kasy bo skutki właśnie takie są.
Opublikowano
  • Autor
nic nie redukowałem,poprostu szybko chciałem przyspieszyć :? zabawkowy hmmmm kupiony w serwisie bmw w Gdańsku więc wziąłem .Zgasł mi dzisiaj raz,ale wolę już pisać ,żeby wiedzieć gdzie uderzyć.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
witam,czy może ktoś wytłumaczyć logicznie,co może być z autem,bo byłem na kompie trzy razy,u trzech różnych mechaników kompy nie pokazują żadnego błędu,czysto, mechanicy nie wiedzą co może być.Objawy takie rano autko pali jak złotko,przejadę ze dwa kilometry gaśnie i koniec,nie mogę odpalić kręcę i nic,jak ktoś mnie weźmie na linke i pociągnie auto odpali ale muszę wtedy jechać na obrotach do 2500 i niby jadę ,przygazuję trochę auto zgaśnie i cała historia się powtarza :( teraz stoi u mechanika i nie wiem co dalej,ma ktoś pomysł :?: któryś z mechaników rzucił hasło,że niby łańcuch rozrządu rozciągnięty ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

czujnik wału?

Jak rozgrzejesz auto i zaczyna źle chodzić lub gaśnie to polej ten czujnik wodą by ostygł. Jak pomoże to kup nowy ORYGINALNY czujnik.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
dzięki za zainteresowanie,a jak ten czujnik by padł to komputer by nie pokazał ? ciężko będzie taką próbę zrobić bo auto u mechanika stoi
Opublikowano
Na bank czujnik. Dzialaja tylko oryginaly. Jesli nie chcesz wydac duzo to zamow uzywke.
Opublikowano
  • Autor
czujnik ,ale jaki wału czy wałka ?to dlaczego go komp nie pokaże ? jak byłby uszkodzony to by pokazało ,że nie działa.
Opublikowano
Kolego czujnik wału korbowego, a dlaczego komp nie pokazał jego awarii :?: któż to wie, co mechanik to inny sprzęt do diagnostyki pewnie. ja zazwyczaj sprawdzam KTS'em i diagnoza jest więcej niż pewna, zrób mały test jak pisał dyzio255 i będziesz wiedział czy to ten czujnik
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
czujnik ,ale jaki wału czy wałka ?to dlaczego go komp nie pokaże ? jak byłby uszkodzony to by pokazało ,że nie działa.

nie pokazuje błędu bo nie jest uszkodzony a tylko nie oryginalny

tak jak koledzy Ci naspisali kup oryginalny

skoro pokazało pierw że wałka to kup wałka

Opublikowano
Jak nie chcesz popadać w koszta to jedź na jakiś okoliczny szrocik podmień zobacz czy jest ok jak jest ok to kup tą używkę lub jedź do sklepu i kup nowy ORYGINALNY i ciesz się sprawnym autem.
Opublikowano
  • Autor
oryginalny to jaki Siemens czy jakie cudo?czy taki jak na Allegro Meyle?
Opublikowano
na oryginalnym powinno pisać VDO Siemens
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
co powiecie na taką diagnoze,kumpel miał w nissanie identyczne objawy jak ja dosłownie jotka w jotkę to samo,okazało się ,że silnik ma niskie ciśnienie .I zastanawiam się czy jeżeli by tak było to jakie mogą być koszta naprawy,lub ewentualna wymiana serducha :( jakby już to co polecacie ?
Opublikowano
Kolego znajdź używany czujnik wału i podmień tak jak koledzy Ci radzą. Ja miałem podobnie, gasł i problem z odpalaniem na ciepłym i widowajcą był własnie ten czujnik i nie było żadnych błędów. Pamiętaj tylko oryginał. Mi na zamienniku nawet nie zapalił. I nie porównuj kolego BMW z nissanem bo to 2 różne bajki. Do Bmw potrzeba specjalistów a nie pseudo mechaników. Przekonałem się na własnej skórze. Powodzenia :D
Opublikowano
ja obstawiam że to ten czujnik, czyli wału korbowego odpowiada za Twoje problemy, bo przerabiałem to u Siebie, ale może niech jeszcze inni fachowcy Się wypowiedzą http://allegro.pl/bmw-czujnik-polozenia-walu-korbowego-ser-3-5-7-i2231495570.html
Opublikowano
  • Autor
Witam,ręce mi opadają,przecież nie możliwe jest ,że się samo naprawiło,zabrałem wczoraj wieczorem auto od mechanika ,przyjechałem do domu specjalnie cisnąłem ile się dało,mogłem bo mnie kumpel asekurował i w razie co to na hol,ale gdzie tam,nie zgasła,myśle sobie jade dzisiaj do pracy,pojechałem ,wróciłem,też zapieprzałem zdrowo i nic :!: nic nie zgasło,nic :!: nie wieżę w samo naprawy,może się ten czujnik jakoś zestroił z resztą :?: :mrgreen: Nie mam pomysłu,może to nie ten czujnik ,tylko może coś nie styka gdzieś ?
Opublikowano
  • Autor
założony nowiutki czujnik położenia wału siemens vdo i nic bez zmian :cry:
Opublikowano
A byłeś po wymianie czujnika na kompie?? Żeby skasować wcześniejsze błędy(o ile były) bo inaczej nie będzie poprawy. Jeśli to nie pomoże to już nie wiem co tam Się dzieje :cry:
Opublikowano
  • Autor
wcześniej komp nie pokazywał już żadnych błędów,nawet nie pokazywał uszkodzenia czujnika położenia wału,ale wymieniłem bo sugerowaliście,ale mniejsza o to, mogę to wszystko po kolei wymieniać ,najgorsze jest to,że komp nie pokazuje błędu a auto i tak nie pali :roll: :?: co innego jest jak wiesz co ją boli,wymieniasz i jest dobrze,a tu to rece opadają nie mam bladego pojęcia. :cry2: