Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam małe pytanko do fanów "7er" czy felga 16' (styling 32) wejdzie na tarcze i zacisk 4 tłoczkowy z modelu e38, kombinuje zmianę hamulców w e36 na właśnie 4 tłoki z e38 i obawiam się problemu z średnicą moich felg?

pozdrawiam :D

Opublikowano
A które E38 miało czterotłoczkowe hamulce? Bo nawet moja 750-ka ma tylko zwykly zacisk.Chyba miałeś na myśli zaciski od poliftowej 750-ki E32, a ten zacisk wejdzie pod każda felgę 16-sto calową, bo u mnie w E32 740 czterotłoczkowy zacisk mieści się nawet pod oryginalnymi 15-stkami. Na 15-stkach nie da się tylko stosować przyklejanych ciężarków i to jest jedyna niedogodność takiego rozwiązania, bo hamulce są odczuwalnie skuteczniejsze...
Opublikowano
A które E38 miało czterotłoczkowe hamulce? Bo nawet moja 750-ka ma tylko zwykly zacisk.Chyba miałeś na myśli zaciski od poliftowej 750-ki E32, a ten zacisk wejdzie pod każda felgę 16-sto calową, bo u mnie w E32 740 czterotłoczkowy zacisk mieści się nawet pod oryginalnymi 15-stkami. Na 15-stkach nie da się tylko stosować przyklejanych ciężarków i to jest jedyna niedogodność takiego rozwiązania, bo hamulce są odczuwalnie skuteczniejsze...

o te http://www.realoem.com/bmw/partxref.do?part=34111163317&showus=&showeur=1&series=E38&lang=pl

tarcza w tym aucie ma średnicę 334 mm, moja e39 V8 ma 324 mm, u mnie wchodzi od 16 cali ale nie wiem czy na większą o centymetr tarcze wejdzie

Opublikowano
witam e38 735i tarcza hamulcowa 316mm, zaciski 4t
Opublikowano

Szanowni Panowie. Zarówno zacisk pod tarczę 316mm z 735, jak i zacisk pod tarczę 334 mm, który pokazaliście w pierwszym linku i który ma moja 750-ka, oba są zaciskami dwutłoczkowymi. Zaciski czterotloczkowe miała tylko E32 750 po lifcie. Tam klocki były naciskane dwoma toczkami z obu stron, więc tłoczków było 4. Każda z dwóch sekcji zacisku miała nawet swój odpowietrznik. Tutaj jest ten zacisk...

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=GC81&mospid=47354&lang=pl&hg=34&fg=05

Moja E38 750-ka stoi na felgach 16" i wszystko pasuje idealnie, bo to są jej oryginalne felgi, więc każda inna 16stka też będzie pasowała...

Opublikowano

tak oczywiście to tylko taki slang :D chodzi o 4 tłoczki na oś w w/w 735i e38 i super info, że 16' pomieści takie hamulce

dziękuje za pomoc :D

Opublikowano
Może to dziwne ale wszystkie e38 z silnikiem 2,8 widziałem z dużym zaciskiem 4-tłokowym z przodu a ja w swojej 740ia mam 2 tłokowy,możliwe że to kwestia rocznika bo 2,8 wychodziły chyba od 1996r
Opublikowano (edytowane)
Witam , to zalezy ja w 728 mam 4 tłokowy zacisk hamulcowy na strone 4 tłoki , jesli sa zaciski Brembo to sa 4 tłokowe ,a jesli Ate to 2 tłoki ,, ,, czasem 4,0 ma 2 tłoki a 2,8 4 tłoki, bo tak robili , Edytowane przez brazyl
Opublikowano
czy te zaciski 4-tłokowe był tylko jeden rodzaj -chodzi mi o moc silnika-czy np.750 miała 4 tłokowy jeszcze większy?

750-ka podobnie jak 740d nigdy nie miały 4-ro tłoczkowych zacisków. Tam był montowany tylko jeden rodzaj i to był zacisk dwutłoczkowy. Czterotłoczkowe miała 750-ka ale w budzie E32 i chyba tylko na rynek niemiecki.

A to, że 728 miały zaciski czterotłoczkowe, jest dla mnie nowością. Może dlatego, że nigdy mnie ten silnik nie interesował...