Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, zaczeło się to około 6 miesięcy temu z początku nie regularnie i krótko tak z 5 sekund.

Od 4 miesięcy za każdym razem tak z 10 sekund.

Odpalam rano 3 cylindry jak już złapie 4-ty i zgaszę to ponowne odpalenie jest już OK, ale

poczekam z 20 minut i pali na 3 cylindry ( silnik zimny,ciepły )

Sugestie ????

Opublikowano

W pierwszej kolejności kolego:

swiece i przewody

Kopułka i palec

W najgorszym przypadku wałek rozrządu.

A wiesz może ktory cylinder może nie pracować?

Opublikowano

witam, świece wymieniałem 2 razy, pierwsze BKR6EK ngk, bez zmiany,

ostatecznie siedzą DENSO IK20, bez zmiany dalej pali na 3

nie mam kopułki,

przewody razem z cewka podmieniane ze sprawnego auta i bez zmian

ściągałem pokrywę zaworów i wałek jest OK, na wszystkich krzywkach podobne zużycie ( ledwo wyczuwalne palcem )

Opublikowano
Mam ten sam silnik i miałem podobny kłopot, z tym że po którymś odpaleniu spaliła mi się cewka zapłonowa. Wymieniłem sam cewkę wraz z przewodami na drugą - używaną ale sprawną. Problem nadal się utrzymywał, autko chodziło tylko na 3 cyl. cały czas, trzęsło silnikiem i ogólnie nie dało się jeździć. Postawiłem bmke u mechanika i okazało się że komputer do wymiany, przepaliła się chyba jakaś ścieżka. Zamówiłem używany na allegro, było z tym troche zabawy elektryk musiał coś zgrywać ze starego do nowego kompa itd ale nie jestem w temacie do końca... U Ciebie jest o tyle lepiej, że po kilku sekundach pali już na 4 cyl., u mnie po kilku dniach chodził cały czas na 3 cyl., nie wiem może to inna przyczyna ale może coś pomogłem.
Opublikowano
kolego a płynu nie ubywa?ja tak miałem gdy nabierał cylinder wody i problem z rozruchem był własnie..ale i dymil troche..glowica byla peknieta.
Opublikowano

Witam i dzięki za wszelkie info w tym temacie.

Sprawdzałem w DIS i INPA, ze sterownikiem silnika jest wszystko OK ( tylko jak chodzi na 3 gary to pojawia się błąd ---- 42 knock sensor 2 --- )

Płynu nie ubywa wszystko OK

Kompresje sprawdzę jak będę w PL ( w tej chwili jestem w DE )

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pytanie do tematu : czy można sprawdzić papierkiem lakmusowym czy w spalinach ( kroplach wody ) jest płyn chłodniczy ?? auto z katalizatorem

dalej jestem w DE

Opublikowano (edytowane)
mialem polal jeden z ewdobnie u mnie padniery byl przeplywomierz zalewal jeden z cylindrow dizel nie bezyna jaki masz motor jesli dizel to daj pompe do naprawy Edytowane przez jedynakk
jedynakk
Opublikowano
Mam pytanie odpaliłem wczoraj autko i nie równo pracował silnik. Działo się tak cały czas nawet podczas jazdy (musiałem jechać do pracy). Ale po 2 odpaleniu z przed poczty gdzie byłem z 5 min. Odpaliłem i pracowało normalnie. Teraz jak wracałem z pracy też pracował ok. Stąd moje pytanie co mogło być nie tak? Myślę że może być zapłon albo benzyna. Pytam ponieważ nie wiem czy szykować się na jakąś naprawę niebawem.
  • 1 rok później...