Skocz do zawartości

316i m43 Odpala na 3 cylindry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, zaczeło się to około 6 miesięcy temu z początku nie regularnie i krótko tak z 5 sekund.

Od 4 miesięcy za każdym razem tak z 10 sekund.

Odpalam rano 3 cylindry jak już złapie 4-ty i zgaszę to ponowne odpalenie jest już OK, ale

poczekam z 20 minut i pali na 3 cylindry ( silnik zimny,ciepły )

Sugestie ????

Opublikowano

W pierwszej kolejności kolego:

swiece i przewody

Kopułka i palec

W najgorszym przypadku wałek rozrządu.

A wiesz może ktory cylinder może nie pracować?

Opublikowano
  • Autor

witam, świece wymieniałem 2 razy, pierwsze BKR6EK ngk, bez zmiany,

ostatecznie siedzą DENSO IK20, bez zmiany dalej pali na 3

nie mam kopułki,

przewody razem z cewka podmieniane ze sprawnego auta i bez zmian

ściągałem pokrywę zaworów i wałek jest OK, na wszystkich krzywkach podobne zużycie ( ledwo wyczuwalne palcem )

Opublikowano
Mam ten sam silnik i miałem podobny kłopot, z tym że po którymś odpaleniu spaliła mi się cewka zapłonowa. Wymieniłem sam cewkę wraz z przewodami na drugą - używaną ale sprawną. Problem nadal się utrzymywał, autko chodziło tylko na 3 cyl. cały czas, trzęsło silnikiem i ogólnie nie dało się jeździć. Postawiłem bmke u mechanika i okazało się że komputer do wymiany, przepaliła się chyba jakaś ścieżka. Zamówiłem używany na allegro, było z tym troche zabawy elektryk musiał coś zgrywać ze starego do nowego kompa itd ale nie jestem w temacie do końca... U Ciebie jest o tyle lepiej, że po kilku sekundach pali już na 4 cyl., u mnie po kilku dniach chodził cały czas na 3 cyl., nie wiem może to inna przyczyna ale może coś pomogłem.
Opublikowano
Jak to M43 nie ma kopułki???? wjedz na kompa może coś wykryje.
Opublikowano

poczytaj w tym temacie a zacznij od sprawdzenia kompresji

viewtopic.php?f=68&t=176340

Opublikowano
kolego a płynu nie ubywa?ja tak miałem gdy nabierał cylinder wody i problem z rozruchem był własnie..ale i dymil troche..glowica byla peknieta.
Opublikowano
  • Autor

Witam i dzięki za wszelkie info w tym temacie.

Sprawdzałem w DIS i INPA, ze sterownikiem silnika jest wszystko OK ( tylko jak chodzi na 3 gary to pojawia się błąd ---- 42 knock sensor 2 --- )

Płynu nie ubywa wszystko OK

Kompresje sprawdzę jak będę w PL ( w tej chwili jestem w DE )

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Pytanie do tematu : czy można sprawdzić papierkiem lakmusowym czy w spalinach ( kroplach wody ) jest płyn chłodniczy ?? auto z katalizatorem

dalej jestem w DE

Opublikowano
miałem identyczny problem. Okazało sie że pęknięta głowica uszczelka była idealna.
Opublikowano
mialem polal jeden z ewdobnie u mnie padniery byl przeplywomierz zalewal jeden z cylindrow dizel nie bezyna jaki masz motor jesli dizel to daj pompe do naprawy

Edytowane przez jedynakk

jedynakk
Opublikowano
Mam pytanie odpaliłem wczoraj autko i nie równo pracował silnik. Działo się tak cały czas nawet podczas jazdy (musiałem jechać do pracy). Ale po 2 odpaleniu z przed poczty gdzie byłem z 5 min. Odpaliłem i pracowało normalnie. Teraz jak wracałem z pracy też pracował ok. Stąd moje pytanie co mogło być nie tak? Myślę że może być zapłon albo benzyna. Pytam ponieważ nie wiem czy szykować się na jakąś naprawę niebawem.
Opublikowano
moze zle podpiete kable wn zamienione miejscami na odleglosc pomoc moze wrozka :roll:
jedynakk
Opublikowano
Zamienione raczej wątpię bo nic nie zmieniałem i odpalił bez problemu.
  • 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Uaktualniam, wlałem do układu chłodzenia pewien specyfik a mianowicie http://autorak.com.pl/dodatki/ITkuchlerdichter.pdf i problem znikł, wiec teraz wiem ze na 99,9% w aucie jest pęknięta głowica lub blok.

uszczelka jest dobra bo sam wymieniałem.

Pozdrawiam