Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie wczoraj klękła mi poduszka tylnego zawieszenia w touringu zrobiła się dziurka i powietrze ucieka czy ktoś robił już tego typu wymianę jeżeli tak to proszę o jakieś informacje jak za to się zabrać.

Jeszcze mam takie pytanie czy poduszki zawieszenia z sedana są takie same jak w touringu czy różnią się czymś.

Opublikowano

1. sedan nie ma NIVo a co za tym idzie poduszek

2. poduszka różni sięmiędzy prawą a lewą stroną oraz zawieszenie zwykłe a M-technik musisz wiedzieć jaki masz typ zawieszenia lub też wyjąć podusze i odpisaćz niej numer

Wymiana jest w zasadzie banalnie prosta

1. dźwigasz auto do góry po stronie walniętej poduszki

2. odkęcasz koło

3. od spodu poduszki jest śruba na klucz 13. popuść sobie ją o kilka obrotów

4. otwierasz bagażnik i wyciągasz podłoge z weluru i osłone koła zapasowego

5. kładziesz oparcia tylego fotela

6. wyciągnąć rolete bagażnika

7. pod metalowymi uchwytami do przymocowania bagazu od strony oparcia pod plastikowa zaślepka sa po 2 sruby torx na uchwyt trzeba je odkręcić i wyjąć uchwyty

8 odkrecasz śrube po środku podłogi bagażnik na welurowym kawałku podłogi klucz 10mm

9. wyjmujesz podlłoge i masz na wierzchu poduszki.

10. zdejmujesz szybkozłączke( zdejmujesz ja płaskoszczypami ściskając taki plasticzek zabezpieczający i jak masz ściśniety pociągasz za szybkozłączke

11. zdejmujesz metalowe zabezpieczenia przesuwając je w bok i poduszka opuszcza sie na dół

12. odkręcasz calkowicie śrube ta która popuściłeśwcześniej pod autem i poduszka jest na stole

Zakładanie

najpierw ktoś musi ci ja przytrzymać od dołu i zakładasz najpierw metalowe zabezpieczenia na bolce poduszki te które odsuwałeś potem zakrecasz śrube do od spodu poduszki i zakładasz szybkozłączke. Reszta czynności w odwrotnej kolejności jak rozbierałeś

Czas pracy dla kogoś wprawionego to jakieś 30-40 min

Opublikowano
aha czyli tylko w Kobiakach są poduszki nie mam m technika jest to normalne zawieszenie poduszka do wymiany jest z prawej strony czy coś jeszcze muszę sprawdzić
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koledzy pisali w którymś temacie,że w sedanach u nich też jest zawieszenie na pneumacie.

Czyli nie tylko turasy mają.Co nie zmienia faktu,że w sedanach to prawdziwa rzadkość.

Też myślałem że pneumat mają tylko touring-i.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Tak jest. Ja mam e39 w sedanie z pneumatycznym zawieszeniem z tylu i m zawiaz z przodu. I powiem ze ten komplet to rewelka. Wiem bo mam porownaniem, wczesniej mialem e39 z normalnym zawiasem.
Opublikowano
mam zamiar kupić używaną poduszkę ponieważ nowa kosztuje 900 zł to lekka przesada

Tylko że jak kupisz nową to problem ten pewnie więcej się nie powtórzy, a z używką to nigdy nie wiadomo. Mi też pękła jedna poduszka a po paru miesiącach druga. Kupowałem za każdym razem nowe i od prawie czterech lat mam spokuj.

na www.czescidobmw.pl są te poduchy po 735zł.

Pozdrawiam.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

podepnę się pod tym tematem bo synek płacze i nie mam czasu zakładać itp...

czy ktoś wie jak wygląda wymiana poduszek w touringu na zwykłe sprężyny...?

czy wystarczy poduchę wyjąć a w jej miejsce włożyć sprężynę czy jest w tym głębsza filozofia...jeśli tak to jaka...bo się dokopać nie mogę jakoś do tych informacji...