Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od jakiegos czasu ubywał mi plyn w chodnicy wiec załozyłem nową,ale problem nie zniknął.Dziś po przejechaniu ok.20km zapaliła się kontrolka od poziomu płynu i za chwile zgasła.Po nastepnych kilometrach znów się zapaliła.Gdy otworzyłem maske i odkręciłem korek woda się gotowała i wylała sie ze zbiorniczka.Wskaznik temperatury pokazywał ze jest ok i wiatrak też sie nie załaczał.Samochod nic nie stracił na swoiej mocy.Więc prosze o jakąś radę bo możę ktos to już miał.
Opublikowano
To że płyn ci wybiło gdy odkręciłeś korek to norma - ten układ jest pod ciśnieniem.

Po to jest zbiornik wyrównawczy żeby po nagrzaniu płyn nie wylewał się korkiem. Może co najwyżej pryskać z odpowietrzenia. Jeśli płyn chłodniczy osiągnął temperaturę wżenia to będzie się wylewać przez korek i to normalne nie jest.

Co pokazywał wskaźnik temperatury na desce ?

Opublikowano
To że płyn ci wybiło gdy odkręciłeś korek to norma - ten układ jest pod ciśnieniem.

Po to jest zbiornik wyrównawczy żeby po nagrzaniu płyn nie wylewał się korkiem. Może co najwyżej pryskać z odpowietrzenia. Jeśli płyn chłodniczy osiągnął temperaturę wżenia to będzie się wylewać przez korek i to normalne nie jest.

Co pokazywał wskaźnik temperatury na desce ?

Przecież napisał

...Wskaznik temperatury pokazywał ze jest ok...

Opublikowano
słyszałem podobny przypadek i okazało się ze chłodnica była nieszczelna celowo żeby ukryć wywalona uszczelke pod głowicą ale tutaj może wystarczy prawidłowo odpowietrzyć
Opublikowano

Odkręć u siebie korek na gorącym silniku, a się przekonasz - układ jest pod ciśnieniem 1 bara z kawałkiem.

Inna kwestia - czy w okładzie jest płyn o odpowiednich parametrach. Wywalało płyn przez zawór bezpieczeństwa w korku - wytworzyło się za duże ciśnienie.

Opublikowano
skoro mowa o płynie chłodzącym to ja leje dynagel 2000 nie miałem z nim nigdy problemów i z układem chłodzącym też nie i nie obchodzi mnie czy producent bmw nie obejmuje go w swoich zaleceniach :mrgreen:
Opublikowano

Co chłopakowi gadacie o uszczelce pod głowicą... g*wno prawda!

Miałem tak u siebie. Ubywało mi płynu i jak odkręcałem korek wywalało płyn. To jest normalne w bmce. Przjedź się trochę nawet bez pałowania stań i odkręć korek to Ci zawsze wywala płyn.

Czy auto trzyma Ci pion? Nagrzewa prawidłowo? Jeśli nie to sprawdź termostat. U mnie to on był winy takiemu zachowaniu bo był pęknięty. Wymieniłem na nowy i jest ok płynu nie ubywa. NA 99% TAK SAMO BĘDZIE U CIEBIE

http://zsp10.pless.pl/zapis/bykom.jpg
Opublikowano
Mówiąc że to jest normalne w bmce miałem namyśli wybijający płyn po odkręceniu korka. Tak się dzieje ponieważ układ jest pod ciśnieniem i nikt mi nie powie że gdy nagrzeje auto do pionu i odkręci korek to mu płyn nie wybije. Bo wybije każdemu.
Opublikowano
Panowie to że koledze wywalilo płyn jak odkręcił korek to normalna sprawa gdyż w układzie jest duże ciśnienie spowodowane wysoka temperatura tj ok 102 st ponieważ dopiero wtedy otwiera się termostat.Także jedna rzecz jest w porządku.A jeśli chodzi o ubytek płynu to miałem tak samo co jakiś czas trzeba było dolać(dodaje że nie dużo i rzadko) więc się nie przejmowałem ale do czasu gdy po przejechaniu 20km trzeba było dolać 2 litry.Na spokojnie nalej płynu albo jak wolisz na czas testu wody ponieważ i tak pewnie wycieknie,odpal na trochę auto żeby miało optymalna temp pracy i obserwuj zbiorniczek wyrównawczy.Myślę że w tym leży cały problem:)u mnie był pęknięty od strony lewej lampy (str kierowcy) dodam że jak auto się nagrzalo to zbiorniczek u mnie robił się okrągły a przecież jest kwadratowy:)
Opublikowano (edytowane)
oczywiście że jest ciśnienie i płyn wybije, ale to że ubywa płynu to nie jest ok Edytowane przez yarq89
Opublikowano

Nie sluchaj silbergrau , ja odkrecilem korek na goracym silniku w zeszlym roku i calkiem fajna blizna na rece mi zostala :norty:

Korka od chlodnicy juz nie znalazlem, wybilo w gore na jakies 15 metrow :duh:

pozdro

Opublikowano
I kto miał rację? Ha! :D
Opublikowano
W twoim przypadku na 100% nie jest to termostat. Niestety nie wiem co może być przyczyną więc się nie wypowiadam.