Skocz do zawartości

316 Chłodzenie - szybkość nagrzewania silnika do temp pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie dość może nie typowe pytanie.

Po ilu kilometrach woda w chłodnicy nagrzewa się do temperatury pracy (temperatury kiedy wskaźnik na desce jest ułożony w kierunku pionowym czyli na 12stą).

Mówię tutaj o normalnej jeździe bez stania w korkach itp.

Pytam bo nie dawno miałem wymianę uszczelki pod głowicą (wtedy układ grzał mi się w niecałe 2-3 km) a teraz jestem po wymianie uszczelki.

Samochód jaki posiadam to BMW E36 z 96 roku

Z góry dziękuje za pomoc

_________

Poprawiłem tytuł. Proszę zapoznać się z tym: viewtopic.php?f=68&t=120678 . Następnym razem będzie ostrzeżenie. /mattiss

Opublikowano

temperatura to jak teraz,

styl jazdy w miare spokojny

chodzi o srednia wartosc, czy to jest 5 czy 10 km czy wiecej czy mniej

Opublikowano
Kolego LEPA1 im ciepłej tym szybciej układ się nagrzewa zamknięcie ogrzewania wnętrza też wpływa na szybkość wzrostu temp. silnika-skoro nie łapie temperatury i jest ok to nie doszukuj się niespraności

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

Witam

Miałeś uszkodzoną uszczelkę, więc auto grzało się bardzo szybko, a nawet zapewne przegrzewało. Nasze 316i grzeje się około 4km przy spokojnej jeździe.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam, podłączę się pod temat.

Kupiłem ostatnio E46 316i i zauważyłem, że dość szybko rośnie temperatura silnika. Co prawda wskazówka stoi pionowo nawet podczas jazdy autostradowej czy w temperaturach zewnętrznych na poziomie 30stopni, lecz po odpaleniu silnika wskazówka od temperatury bardzo szybko wychodzi poza niebieskie pole. Czasem wystarczy choćby wyjechanie spod bloku... Obecnie auto stoi prawie czwartą godzinę na parkingu, a temperatura nadal na niebieskim polu. Nie powinna juz spaść całkowicie? Czy wg Was jest to objaw jakiejś niesprawności? Jakieś sugestie co sprawdzić, czy nie przejmować się tematem? Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)

P.S. Zauważyłem teraz, że temat jest w dziale E36, jednak nie chcę zakładać nowego tematu :)

Opublikowano
Według mnie wszystko jest ok. U mnie przeważnie po 3km wskazówka osiąga pion (m52b20) i to niezależnie czy zima czy Lato. W takich temeraputach jak dziś czyli ok 30 stopni, wskazówka osiąga pion już po 2 czy 3 skrzyżowaniach od zimnego silnika. A jak popołudniu zostawiłem auto pod domem to po godzinie wskazówka dalej stała pionowo :lol: