Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam moja Bunia 320i silnik M54 z 2001r.

kazdy z nas co pewien czas ma ten sam problem :) nodchodzi czas przegladu i trzeba powymieniac filtry (powietrza, oleju i paliwa)i olej (ale ja tego watku nie chce poruszac bo juz byl na forum wielokrotnie walkowany)W tym roku postanowilem sam zrobic zakupy i kupic to co uwazam za sluszne (a jak sie zorientowalem mozna sporo zaoszczedzic). Ja chyba zdecyduje sie na zestaw firmy Mann ... Filtr powietrza 27,- , filtr oleju 33,- , filtr paliwa 223,- (chodz innych firm mozna znalesc tanszy). Zastanawiam sie jeszcze nad zakupem sportowego filtru powietrza KN ok 210,- zl. zamiast zwyklego. Slucham waszych opinii... sugestii zapraszam do dyskusji :D

BUNIA :)
Opublikowano
co chcesz uzyskać tym sportowym filtrem ? osiągi ?

filtr paliwa 223 zł ? :D

zeby uzyskac lepsze osiagi trzeba by zamontowac stozkowy. "zwykly" sportowy ma kilka zalet takich jak to ze nigdy sie ich nie wymienia a jedynie czysci, czy stosunkowo obniza spalanie paliwa (ja patrze pod tym wzgledem). Co do filtra paliwa... rowniez widzialem takie po 75,- ale znajomy polecil mi tej firmy... jakosc tez ma znacznie a filtr paliwa jest dosyc waznym elementem ktorego nie trzeba co roku wymieniac wiec warto zamontowac lepszy. Cena Mann nie jest wysoka w porownaniu do Knechta np.

Opublikowano
Kupuj filtry man-a a z tym sportowym to daj sobie spokój szkoda kasy,bo choćby zwiększył moc o 5 KM to i tak tego nie odczujesz wiadomo,że tyle nie podniesie.
Opublikowano
wieź filtry mana, ja wiem ze i tak kupisz tego K&N bo dałeś się nakręcić na reklame ze te filtry sa takie super i wogle, to ze sa drogie nie znaczy ze są lepsze tymbardziej że bardzo czesto można sie naciąć na podróbki a wtedy może być "ała" dla silnika. Jeżeli lubisz sie pochwalić kolegom pod strażnicą na wsi ze masz K&N pod maską i on daje ci 30 hp to życze udanych zakupów. Zamiast bulić krocie na drogie filtry które nic nie dają lepiej flaszke kupić
Opublikowano
wieź filtry mana, ja wiem ze i tak kupisz tego K&N bo dałeś się nakręcić na reklame ze te filtry sa takie super i wogle, to ze sa drogie nie znaczy ze są lepsze tymbardziej że bardzo czesto można sie naciąć na podróbki a wtedy może być "ała" dla silnika. Jeżeli lubisz sie pochwalić kolegom pod strażnicą na wsi ze masz K&N pod maską i on daje ci 30 hp to życze udanych zakupów. Zamiast bulić krocie na drogie filtry które nic nie dają lepiej flaszke kupić

widze ze albo bardzo dobrze mnie znasz albo piszesz z doswiadczenia zyciowego. :D niestety reklamy na mnie nie dzilaja... a i na przechwalki jestem za stary. Jak bys przeczytal dokladnie mojego posta to bys zauwazyl ze pytam sie o to czy ktos zalozyl/uzywa i jaka jest jego opinia. Najbardziej podoba mi sie oferta Manna i na nie sie raczej skusze... ale dobrze posluchac niektorych opinii ale rzeczowych :!:

Opublikowano
Kupuj filtry man-a a z tym sportowym to daj sobie spokój szkoda kasy,bo choćby zwiększył moc o 5 KM to i tak tego nie odczujesz wiadomo,że tyle nie podniesie.

tak samo uwazam... tylko chce sie utwierdzic w swoim przekonaniu :D dzieki

Opublikowano
Co do filtrów to dla mnie istnieją dwie firmy, Mann i Knecht. Ja stosuje tylko Knechta bo części kupuje w Intercarsie a tam Manna nie mają. Żadnego sportowego też bym nie założył bo poza lepszym samopoczuciem nic nie da
Opublikowano
Co do filtrów to dla mnie istnieją dwie firmy, Mann i Knecht. Ja stosuje tylko Knechta bo części kupuje w Intercarsie a tam Manna nie mają. Żadnego sportowego też bym nie założył bo poza lepszym samopoczuciem nic nie da

widze ze nie tylko ja mam takie spostrzezenia :) to cieszy... ja sie zdecyduje chyba na Manna bo do tej pory w serwisie wkladali boscha... chce go sprawdzic.

Opublikowano

nie każdy filtr jest tak ważny jak inny, mi akurat knecht przeciekał w b5 1.9tdi - filtr paliwa, po 3 miesiącach, poprawnie założony

pyłkowy jeden pies jakiej firmy i tak często się zmienia, filtron niby polski a w zamiennikach cena wyższa niż na inne, a wcale taki zły nie jest jak opiniują

go wszyscy, weźcie filtr powietrza 4 firm i znajdźcie różnicę w wykonaniu, filtr oleju i paliwa to jeszcze można nie najtańszy

ale mann knecht to nie są jakieś super firmy, tyle że nie polskie, knechta i manna mają w gordonie akurat

byle by nie przepłacać za boscha i filtrona bo bywają najdroższe

ja jak zakładałem to zrobiłem mix

Opublikowano
Mann i Knecht idą na pierwszy montaż więc myślę ,że są dobre i spełniają wszystkie normy.Są jakieś lepsze firmy ? Filtron ma zbliżoną cenę do Mana i Knechta więc ja wolę dołożyć te kilka zł i założyć coś co jest wkładane we fabryce