Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

ostatnio zauważyłem że jak skręcam kołami w miejscu to taki dziwny dźwięk słychać. Miałem to samo tylko że w ciężarówce SCANIA i tam wymieniłem olej w wspomaganiu z filtrem i się poprawiło. Jestem prawie pewien że to będzie filtr i olej do wymiany tylko nie wiem gdzie znaleźć ten filtr i jak ten olej wymienić. Może ma ktoś to jakoś zobrazowane i mógłby mi pomóc. A i jeszcze może ktoś da link z takim filtrem to bym od razu zamówił bo w sobotę będę robił kompletna wymianę filtrów i płynów to i to bym zrobił za jednym razem.

Z góry dzięki i pozdrawiam!!!

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Tam nie ma filtra.
Opublikowano
Witam!!

ostatnio zauważyłem że jak skręcam kołami w miejscu to taki dziwny dźwięk słychać. Miałem to samo tylko że w ciężarówce SCANIA i tam wymieniłem olej w wspomaganiu z filtrem i się poprawiło. Jestem prawie pewien że to będzie filtr i olej do wymiany tylko nie wiem gdzie znaleźć ten filtr i jak ten olej wymienić. Może ma ktoś to jakoś zobrazowane i mógłby mi pomóc. A i jeszcze może ktoś da link z takim filtrem to bym od razu zamówił bo w sobotę będę robił kompletna wymianę filtrów i płynów to i to bym zrobił za jednym razem.

Z góry dzięki i pozdrawiam!!!

KOlego w tej chwili robisz sobie kabaret z użytkowników BMW(mnie i użytkowników),użytkowników camionów marki SCANIA-nie ważny model--scania nie ma filtra do układu zasilanym olejem ATF(hydr.) SAM TYM ŚMIGAM :norty: :nienie:

PS<<

Opublikowano
Powtórzę się kolego nie mieszając w to Volvo ani FL/FH 9,12,13,16.--w bavarce nie stosowano filtra oleju wspomagania ukł. kier. Dla mnie jako użytkownika sprawa się opiera i daje do przemyślenia wymiane pompy wspomagania. Jak wcześniej napisałem łopatki potrafią po zimie polecieć w ciagu chwili--taki klimat mamy.Jak siedzisz już w ciężkim sprzęcie to zrozumiesz co pompka od podnoszenia kabiny odczuwa w mrozie gdy zmusisz ją do pracy(podnieść kabinę o wadze 600kg+/-).Miałem taki przypadek że odmówiła współpracy z sek. na sek. pompa wspomagania w temperaturze nocnej -22st. Olej gęstnieje-odpalasz-obroty są jakie są więc dzieje się jak mówię. A ważne jest jeszcze jaki miałeś hydraulik wlany,na ile wypracowany. :wink: POzdr Dani
Opublikowano

ja w v70 rozbierałem pompę wspomagania i wystarczyło podszlifować ze środka tą okrągłą płytkę, zalać nowym olejem i przestało "jęczeć" przy poruszaniu w miejscu. Może w bmw da się podobny zabieg zrobić.

ps. dani3011, gratulacje :wink: