Skocz do zawartości

[525 tds] test zegarów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy robiąc test zegarów wszystkie wskazówki powinny pójśc max w prawo?

Dokładnie chodzi mi o wskazania temp cieczy chłodzącej, która podczas testu zatrzymuje mi się na środku i po chwili spada max w lewo?

http://www.ermail.pl/images/linkbanners/eRmailBannerSmall2.jpg">

Opublikowano
Wskazówka temperatury powinna iść max w prawo, tak jak od obrotomierza i prędkościomierza.Skoro tak nie jest to być może wskaź nik jest uszkodzony ale pewny nie jestem.W sumie ten test jest po to żeby wykryć takie błędy.
Opublikowano
  • Autor

Tez mi się tak wydaje...inne idą max w prawo .

Dodam, że na codzień nie mam problemów z temp cieczy, silnik dośc szybko się nagrzewa i zawsze trzyma pion.

Opublikowano

Trzyma pion ale jaka jest tp. cieczy nie masz pewności bo wskaźnik dalej się nie wychyli nawet jak będzie 120st.C.Jazda z niesprawnym

wskaźnikiem temperatury jest ryzykowna. :cool2:

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Nie prawda w jednych idą w innych nie.U mnie wskazówka obrotomierza dochodzi do niecałych 5 tyś obr.

Kiedyś krążyła fama że w tych co wskazówki nie idą do końca mają cofane liczniki,później jednak mit został obalony bo w wielu autach z ori licznikiem nie dochodzi do końca.

Edytowane przez CICHY525

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
W tym art. nie ma mowy o wskazówce tp. tylko o wskazówkach obr. i pr. Być może masz rację, tylko powiec jaki wtedy jest sens tego testu skoro w jednych autach wskazówki idą na maksa a w drugich nie.Chyba że te testy to pic na wodę i zabawka. :mad2:
Opublikowano
  • Autor
jak mi się uda to sprawdzę testem nr 7 jaką mam temp i zobaczymy. W każdym razie czerwona lampka informująca o przegrzaniu w czasie testu działa...

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Wrzuciłem cały artykuł odnośnie OBC.

Link- viewtopic.php?f=15&t=180415

Chyba że te testy to pic na wodę i zabawka. :mad2:

Właśnie tak mi się wydaje.Korzysta się z tego szalenie rzadko,a dane które podaje nam OBC przeważnie różnią się od rzeczywistych.

Co do wychylenia wskazówek to tak jak jest w artykule zależy od rodzaju oprogramowania i w różnych autach występują inne wychylenia wskazówek i zaświecenie kontrolek.Wynika z tego,że w/g producenta jak coś się świeci i obraca to dobrze jest-a ile i w jakiej ilości to już nie ważne.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

U mnie w tym teście wszystko idzie do końca (licznik, obrotomierz, wskaźnik ilości paliwa, wskaźnik temperatury silnika).

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor

ok teścik wykonany :)

temp ile i jak bym nie jeżdził jest 90-takze dobrze.

swoją drogą czasem też mi wariuje wskaźnik paliwa(dziś zalałem pod korek-może nawet więcej :wink: a pokazuje niecałe 50 litry), czytałem kilka postów i wiem, że trzeba posprawdzac pływaki w lewej i prawej komorze... wielu forumowiczów miało podobne problemy tylko nie wiedzieli który pływak jest temu winien...nasunęła mi się taka refleksja, że właśnie przy pomocy testu(nr 6-czyli ile pozostało paliwa) można określic, który pływak niedomaga.

Mi wyszło, że w lewej komorze mam 8.6 litra paliwa a w prawej 31 litrów tak więc myślę, że winy należy szukac właśnie w lewej komorze.

Nie śmiejcie się ale wolę się upewnic :?: lewa to ta po stronie kierowcy?

Podsumowując uważam, że ten test jest przydatny, ucieszyła mnie średnia z ostatnich 50km(wyszło 8.0litra), z kolei trochę mnie martwi wartośc ładowania(12,5) tylko na jakiej podstawie ta wartosc-przecież silnik nie pracuje w momencie testu? inne wartości zależne od pracy silnika tj. chwilowe zużycia paliwa, obroty czy prędkośc miały wartośc zerową???

Jest to moje 2 BMW w przeciągu 5 lat ale z dnia na dzień odkrywam w niej coś nowego-i to jest fascynujące :D

Dzięki za pomoc

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Nie śmiejcie się ale wolę się upewnic :?: lewa to ta po stronie kierowcy?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Lewa to po stronie kierowcy.

z kolei trochę mnie martwi wartość ładowania(12,5) tylko na jakiej podstawie ta wartosc-przecież silnik nie pracuje w momencie testu?

Bierze napięcie z akumulatora.Pokazuje ci ,że w tym momencie masz tyle naładowany aku,czyli ok.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
  • Autor

Nawet nie wiedziałem, że w trakcie testu można normalnie odpalic autko :D

Teraz już można posprawdzac wartości na pracującym silniku...

Obroty mam 770/min, temp jak się nagrzeje 89-90, ładowanie 13,8V Czy te wartości są prawidłowe(wiem, że temp TAK) :wink:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ładowanie zazwyczaj zaniża, moja tez pokazuje 13.8V, a faktycznie jest 14.2V, więc tutaj nie sugerował bym się testem, a dobrym miernikiem.
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Wczoraj zrobiłem test i za pierwszym razem wszystko idzie do końca,a za drugim prędkościomierz i obrotomierz nie dobijają do końca(zdj drugie).

http://images45.fotosik.pl/1433/c606dd2bd8cba332med.jpg

http://images35.fotosik.pl/1243/02ee9c576dd4d539med.jpg

Zdjęcia trochę słabe bo robione w nocy na szybko.

Test pozytywnie zakończony-

http://images40.fotosik.pl/1423/31124f42ab1e7ed2m.jpg

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

choinkowo... dobrze ze na codzien nie swieca sie wszystkie lampki :D

u mnie wszystkie wskazowki ida do konca zawsze (e34)

Opublikowano
Wczoraj zrobiłem test i za pierwszym razem wszystko idzie do końca,a za drugim prędkościomierz i obrotomierz nie dobijają do końca

u mnie w benzyniaku jest tak samo, pierwszy test zamyka wszystkie zegary a drugi już nie

u mnie wszystkie wskazowki ida do konca zawsze (e34)

to też jest zależne od modelu, bo pamiętam kiedyś była akcja jak podczas testu komuś wskazówka szła tylko do 4 lub 5tyś obr(bodajże E36) i padały teorie że walnięte lub kręcone zegary :mad2: a dopiero potem były wstawione skany artykułu lub instrukcji że to normalka i w zależności od rocznika i modelu tak może być. Na potwierdzenie proszę przeczytać skany które wstawiał kolega Cichy525: strona nr 2 kolumna nr 4 viewtopic.php?f=15&t=180415

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
To że kontrolka poduszek się nie zapala w teście to normalka? może są wersje że się zapala? Moje wskazówki za każdym razem idą na maxa w prawo.Lampki zapalają się wszystkie,prócz tej od poduszek.
Opublikowano

bogi124 poszukaj tematu(jakieś 2 tygodnie wstecz) odnośnie wyświetlanych kontrolek podczas testu, bo były opisane 2 sytuacje na zapłonie i bez a wtedy nie wszystkie Się zapalają

edit: sprawdziłem na zdjęciach które zamieszczałem w tamtym temacie i u mnie poducha pali Się za każdym razem, na zapłonie i bez(może dlatego że mam walniętą matę)

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
bogi124 poszukaj tematu(jakieś 2 tygodnie wstecz) odnośnie wyświetlanych kontrolek podczas testu, bo były opisane 2 sytuacje na zapłonie i bez a wtedy nie wszystkie Się zapalają

-no fakt,sam teraz nie wiem jak robiłem-przy okazji sprawdzę.