Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie:)

Otóż jestem zmuszony opisać problem z którym borykam się już 2 miesiące :mad2: .

Usterkami są falujące obroty i wysokie spalanie.Auto również gaśnie. Sprawdziłem już wszystkie wężyki, wyczyściłem silniczek krokowy i nic. Gdy odłączam od niego kostkę z przewodami silnik dławi się i słychać charakterystyczny dziwny syk z okolic krokowca, czy to dobrze? Gdy odłączam przepływomierz silnik zaczyna się dygotać, więc on raczej jest sprawny. Odłączenie czujnika położenia przepustnicy powoduje nieznaczną zmianę w pracy silnika, tak przez 2s. Czasami dławi się przy przyspieszaniu. Macie propozycje rozwiązania tego problemu? Ja już opadam z sił :cry:

Opublikowano
Tak. KoMputer był podlanczany,wyszedl błąd sądy lambda (podawala stałe napięcie) i zwarcie sondy lambda. Jednakze wczesniej spawałem tłumnik i myśłałem że to dlatego. Jakieś 20 min. temu jechałem i zauważyłem że po dzisiejszym przeczyszczeniu układu dolotowego, założeniu opasek na kazdy wężyk raz pali dużo, raz mało. Tzn. na piątym biegu raz chwilowe spalanie przy jednakowych obrotach jest na poziomie 8l a innym 13l. A był jeszcze błąd " jednorazowy bład przeplywki powietrza". Fachowiec był za 2 grosze więc nic z tego nie wywniskował...
Opublikowano
Dziękuję za radę. Wymienię ją. Mam jeszcze jedno pytanie w związku z sondą. Lepiej kupić dedykowany zamiennik za ok 110zł czy używkę?
Opublikowano

Sonda albo oryginał z wtyczką albo również boscha o odpowiednich numerach bez wtyczki (w pudełeczku masz złączkę i łączysz ze starymi kabelkami).

Nie jeden już kupował tanią sondę a potem płacił drugi raz za oryginał bo nie działała prawidłowo.

Opublikowano
Dziękuje wszystkim za pomoc.

Dziś wymieniłem sondę na uniwersalną NTK i jest wporzo :D

Nie mów że wporzo skoro jeszcze nie wiesz czy nie pali Ci dwa litry więcej niż powinno :D

Opublikowano

Witam,

Jakiej firmy jest oryginał sondy? I gdzie można go kupić.

Może ktoś wie jaki symbol ma sonda do e36 318is coupe 1992rok M42?

Z góry dzięki za info.

Opublikowano
Dziękuje wszystkim za pomoc.

Dziś wymieniłem sondę na uniwersalną NTK i jest wporzo :D

Nie mów że wporzo skoro jeszcze nie wiesz czy nie pali Ci dwa litry więcej niż powinno :D

Jest wporzo, teraz pali średnio 7l zamiast 14l;) :P

Opublikowano
Panowie podłacze sie pod temat. mam bmw e36 1.8 is 140km,i mam taki problem ze auto na wolnych samo z siebie nawet 4tysiace obrotów trzyma. nie idzie w zaden sposób tym jezdzic,bo obroty praktycznie tak trzymaja. spalanie oczywiscie tez wzrosło. czytałem troche tego tu na forum,ale sam nie wiem co to. stawiac na przepływke czy sonde? czy inne moga byc objawy? tez wspomne ze ktos mądry(poprzedni własciciel) wywalił caly wydech i jest pełen przelot,choc na poczatku nie miałem cyrków,jedynie uszy wiedły. pod kompa tez nie mam jak podpiac bo auto stoi w takim miejscu ze bardzo duzo km mam do najblizszego warsztatu gdzie maja kompa
Opublikowano
Witam. Ja obstawiał bym na przepływkę powietrza. Poza tym masz też pewnie błąd sądy lambda ponieważ nie ma odpowiedniego ciśnienia w układzie. Wyczyść też przepustnice i sprawdź regulator linki gazu;)
Opublikowano
mowisz ze przepływka moze byc winna?? czytałem troszke,to sonda niby tylko odpowiada za spalanie,a falowanie obrtów nie powinno niby byc spowodowane przez uszkodzona sonde. miał moze ktos taki przypadek jak ja??
Opublikowano
Oczywiście że przez sondę mogą występować problemy z obrotami, ale nie wiem czy aż tak znaczne obroty. A z silniczkiem krokowym coś robiłeś? Bo chyba od tego się zaczyna.
Opublikowano
hmn silniczek krokowy mi niby znajomy sprawdzał,ale tez duzo nie powiem bo ja jestem w tym ciemnota. a jesli chodzi o dokładne opisanie usterki to wyglada tak ze na wolnych obrotach ona tylko tak swira dostaje,podczas jazdy jest ok,tylko czasami tam cos sie dzieje,ale jak dam luz to obroty ida w góre :(