Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie tak jak w temacie i chodzi o mojego sedanka. Ostatnio zauważyłem zamokniętą kanape. Po ściągnieciu kanapy okazało się że jest pełno wody dodam iż oparcie też mokre. Sprawdziłem uszczelki w drzwiach + doszczelniłem szybe, niestety musze to wykluczyc gdyż dalej zacieka. Dodam że mam szyberdach i na niego bym obstawiał. Miał może ktoś do czynienia ze zdjęciem podsufitówki?

Opublikowano

Podbijam temat. Czy jest ktoś na forum który jest w stanie wytłumaczyc mi jak wyczyścic te kanaliki odprawadzające i czy trzeba podsufitówke ściągac to tego czy też inny patent na to.

Pozdrawiam

Opublikowano
heh tego niestety się obawiałem, jak się jeszcze troche cieplej zrobi to się tym zajme. Z tego co wiem podsufitówką się wyjeżdza cała tylnimi drzwiami tak?
Opublikowano
Jak by ktoś miał jakieś zdjęcia demontażu i może samej budowy szyberdachu i co tam czyścic to będe wdzieczny za opublikowanie
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam!

Podłącze się pod temat. Jest jeszcze jakaś inna opcja w przypadku przeciekania szyberdachu niż wężyki? U mnie one nawet na " dmuch ustny" wydają się być drożne. Ale i tak Cieknie . Może jakaś nieszczelność miedzy plastikami? Miał ktoś coś takiego?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wężyki odprowadzające wodę to jedna sprawa, ale warto też sprawdzić wygląd zewnętrznej uszczelki szyberdachu. Ja walczyłem z tym parę dni temu. Wcześniej woda wsiąkała.... na szczęście kanaliki odprowadzające wodę były drożne. Po wymianie uszczelki woda nie jest "wsysana" do środka a efektem "ubocznym" jest to, że w kabinie jest dużo ciszej przy jeździe powyżej 90 k/godz :lol: . Długo szukałem w ogłoszeniach.... czasem zastanawiałem się "skąd ONI biorą te ceny ?!?!?!" W ASO koszt uszczelki z wysyłką to ok. 150zł. Teraz zanim kupię coś używanego najpierw dzwonię do ASO w Szczecinie. Niekiedy jestem pozytywnie zaskoczony. Polecam taki sposób. Kupić uszczelkę np drzwi za 20 - do czasem 100 zł??? która ma ze 20 lat??? Wybór pozostawiam czytającym...
Opublikowano
Dawno mnie tu nie było, dziękuje Panowie za pomocne posty niestety jeszcze się nie zabrałem za to bo czas mnie ostro ograniczył ale teraz poprostu musze to zrobic bo w sumie jeżdze bez tylnej kanapy ;d
Opublikowano

Nie jestem na 100% pewny, ale czy nie wystarczy demontaż przednich i tylnych obić słupków by dostać się do odprowadzenia wody z szyberdachu?? Ja całą podsufitkę (obijałem sam czymś ala alcantara :D - wyszło super :) ) demontowałem w zeszłym roku i już dokładnie nie pamiętam - sprawdź to zanim zaczniesz wszystko wybebeszać.

Poza tym nawet jeśli trzeba będzie opuścić podsufitkę to wcale nie musisz jej wyjmować z auta, spokojnie można zdemontować szyberdach bez wyciągania podsufitki z kabiny.

Opublikowano
co do uszczelek ta ja tez kupiłem w sklepie bwm i byłem zaskoczony ceną dodam ze uszczelka była zamszowa a nie gumowa. co do szybera to drożne kanały i dobra uszczelka :)
Opublikowano
AndrzejBMW weś rozwiń temat bo mnie zainteresowałeś tym bo ja nie miałem jeszcze do czynienia z rozbieraniem podsufitówki a nie chciałbym miec póżniej jakiś zwisów itp
Opublikowano

Jeśli chodzi o demontaż podsufitki w e36 sedan...

Jak już pisałem, to było rok temu więc mogłem o czymś zapomnieć.

1) Demontujesz przednie panele na słupkach a - robisz to pociągając w kierunku prostopadłym do słupka - te osłony są mocowane na 3 albo 4 bolcach wciskanych do słupka. Trzeba uważać, by ich nie połamać bo to plastik.

2) Demontujesz lampki z tylnych słupków, demontujesz osłony tylnych głośników, roletę jeśli masz. Z tego co pamiętam, to później składałem oparcie i demontowałem fragment oparcia tylnych siedzeń (ten nie składany, najbliżej drzwi). Jak już to zrobisz, to możesz zdemontować osłony tylnych słupków - postępujesz tak samo jak w pierwszym punkcie - ciągniesz do siebie, tylko ostrożnie, by nie połamać.

3) Wyciągasz zaślepkę silnika szyberdachu, odkręcasz uchwyty pasażerów (po dwie śruby na każdy), demontujesz osłony przeciwsłoneczne (oba elementy) i uszczelkę wewnętrzną szyberdachu (ją się po prostu odchyla i wyłazi bez problemu). Teraz podsufitka trzyma się tylko na plastikach środkowych słupków. Trzeba ją lekko przesunąć w kierunku tylnej szyby (ona z tyłu jest zagięta) - w tym celu potrzebujesz pomocy drugiej osoby by minimalnie odgiąć oba słupki b jednocześnie. Jak ją już wysuniesz z tyłu to pozostaje Ci najtrudniejsza moim zdaniem operacja uwolnienia podsufitki ze słupków b, trzeba te słupki delikatnie odgiąć i odpowiednio manewrować podsufitką - tu liczy się cierpliwość. Podsufitka jest już luźna.

4) Z powrotem podnosisz tylne oparcie, rozkładasz fotele przednie na maksa (kładziesz je).

5) Najlepiej tą czynność robić w dwie osoby - podsufitkę wyciągasz przez tylne drzwi - jest ona elastyczna (w granicach rozsądku) i wyciągnięcie jej wcale nie jest takie trudne jak na co niektórych forach piszą :)

Ja to zrobisz to dostęp do szyberdachu masz luks :D

Montaż tak samo tylko w odwróconej kolejności.

Opublikowano
Dzięki bardzo dobrze i zrozumiale napisane. Ten wekend wolny więc chce to zrobic i zapomniec o przeciekającym dachu ;p
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Szyberdach zrobiony. Po ściągnieciu podsufitówki w doł okazało się że wężyk się ześlizgnął przedłużyłem, złożyłem i jest git ;D

Dziękuje wszystkim zainteresowanym za pomoc

Pozdrawiam