Skocz do zawartości

1.6 sedan przeciekający szyberdach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie tak jak w temacie i chodzi o mojego sedanka. Ostatnio zauważyłem zamokniętą kanape. Po ściągnieciu kanapy okazało się że jest pełno wody dodam iż oparcie też mokre. Sprawdziłem uszczelki w drzwiach + doszczelniłem szybe, niestety musze to wykluczyc gdyż dalej zacieka. Dodam że mam szyberdach i na niego bym obstawiał. Miał może ktoś do czynienia ze zdjęciem podsufitówki?

Opublikowano
mogly sie zatkac kanaly odprowadzające wode z szyberdachu
Opublikowano
  • Autor
Dobrze, tylko panowie wytłumaczcie mi jak usunąc ten problem
Opublikowano
  • Autor

Podbijam temat. Czy jest ktoś na forum który jest w stanie wytłumaczyc mi jak wyczyścic te kanaliki odprawadzające i czy trzeba podsufitówke ściągac to tego czy też inny patent na to.

Pozdrawiam

Opublikowano

kreta wsyp ;p

nie no zartuje, raczej musisz sciagnac podsufitkę i szyber w tedy dostaniesz sie do tych rurek

Opublikowano
  • Autor
heh tego niestety się obawiałem, jak się jeszcze troche cieplej zrobi to się tym zajme. Z tego co wiem podsufitówką się wyjeżdza cała tylnimi drzwiami tak?
Opublikowano
ja chyba przednimi wyciagalem, siedzenie na maksa kładłem i dopiero
Opublikowano
  • Autor
Jak by ktoś miał jakieś zdjęcia demontażu i może samej budowy szyberdachu i co tam czyścic to będe wdzieczny za opublikowanie
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam!

Podłącze się pod temat. Jest jeszcze jakaś inna opcja w przypadku przeciekania szyberdachu niż wężyki? U mnie one nawet na " dmuch ustny" wydają się być drożne. Ale i tak Cieknie . Może jakaś nieszczelność miedzy plastikami? Miał ktoś coś takiego?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wężyki odprowadzające wodę to jedna sprawa, ale warto też sprawdzić wygląd zewnętrznej uszczelki szyberdachu. Ja walczyłem z tym parę dni temu. Wcześniej woda wsiąkała.... na szczęście kanaliki odprowadzające wodę były drożne. Po wymianie uszczelki woda nie jest "wsysana" do środka a efektem "ubocznym" jest to, że w kabinie jest dużo ciszej przy jeździe powyżej 90 k/godz :lol: . Długo szukałem w ogłoszeniach.... czasem zastanawiałem się "skąd ONI biorą te ceny ?!?!?!" W ASO koszt uszczelki z wysyłką to ok. 150zł. Teraz zanim kupię coś używanego najpierw dzwonię do ASO w Szczecinie. Niekiedy jestem pozytywnie zaskoczony. Polecam taki sposób. Kupić uszczelkę np drzwi za 20 - do czasem 100 zł??? która ma ze 20 lat??? Wybór pozostawiam czytającym...
Opublikowano
  • Autor
Dawno mnie tu nie było, dziękuje Panowie za pomocne posty niestety jeszcze się nie zabrałem za to bo czas mnie ostro ograniczył ale teraz poprostu musze to zrobic bo w sumie jeżdze bez tylnej kanapy ;d
Opublikowano

Nie jestem na 100% pewny, ale czy nie wystarczy demontaż przednich i tylnych obić słupków by dostać się do odprowadzenia wody z szyberdachu?? Ja całą podsufitkę (obijałem sam czymś ala alcantara :D - wyszło super :) ) demontowałem w zeszłym roku i już dokładnie nie pamiętam - sprawdź to zanim zaczniesz wszystko wybebeszać.

Poza tym nawet jeśli trzeba będzie opuścić podsufitkę to wcale nie musisz jej wyjmować z auta, spokojnie można zdemontować szyberdach bez wyciągania podsufitki z kabiny.

Opublikowano
co do uszczelek ta ja tez kupiłem w sklepie bwm i byłem zaskoczony ceną dodam ze uszczelka była zamszowa a nie gumowa. co do szybera to drożne kanały i dobra uszczelka :)
Opublikowano
  • Autor
AndrzejBMW weś rozwiń temat bo mnie zainteresowałeś tym bo ja nie miałem jeszcze do czynienia z rozbieraniem podsufitówki a nie chciałbym miec póżniej jakiś zwisów itp
Opublikowano
ja przedmuchałem sprężonym powietrzem i warto choćby dwa razy do roku spryskać uszczelke wd40
jedynakk
Opublikowano

Jeśli chodzi o demontaż podsufitki w e36 sedan...

Jak już pisałem, to było rok temu więc mogłem o czymś zapomnieć.

1) Demontujesz przednie panele na słupkach a - robisz to pociągając w kierunku prostopadłym do słupka - te osłony są mocowane na 3 albo 4 bolcach wciskanych do słupka. Trzeba uważać, by ich nie połamać bo to plastik.

2) Demontujesz lampki z tylnych słupków, demontujesz osłony tylnych głośników, roletę jeśli masz. Z tego co pamiętam, to później składałem oparcie i demontowałem fragment oparcia tylnych siedzeń (ten nie składany, najbliżej drzwi). Jak już to zrobisz, to możesz zdemontować osłony tylnych słupków - postępujesz tak samo jak w pierwszym punkcie - ciągniesz do siebie, tylko ostrożnie, by nie połamać.

3) Wyciągasz zaślepkę silnika szyberdachu, odkręcasz uchwyty pasażerów (po dwie śruby na każdy), demontujesz osłony przeciwsłoneczne (oba elementy) i uszczelkę wewnętrzną szyberdachu (ją się po prostu odchyla i wyłazi bez problemu). Teraz podsufitka trzyma się tylko na plastikach środkowych słupków. Trzeba ją lekko przesunąć w kierunku tylnej szyby (ona z tyłu jest zagięta) - w tym celu potrzebujesz pomocy drugiej osoby by minimalnie odgiąć oba słupki b jednocześnie. Jak ją już wysuniesz z tyłu to pozostaje Ci najtrudniejsza moim zdaniem operacja uwolnienia podsufitki ze słupków b, trzeba te słupki delikatnie odgiąć i odpowiednio manewrować podsufitką - tu liczy się cierpliwość. Podsufitka jest już luźna.

4) Z powrotem podnosisz tylne oparcie, rozkładasz fotele przednie na maksa (kładziesz je).

5) Najlepiej tą czynność robić w dwie osoby - podsufitkę wyciągasz przez tylne drzwi - jest ona elastyczna (w granicach rozsądku) i wyciągnięcie jej wcale nie jest takie trudne jak na co niektórych forach piszą :)

Ja to zrobisz to dostęp do szyberdachu masz luks :D

Montaż tak samo tylko w odwróconej kolejności.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki bardzo dobrze i zrozumiale napisane. Ten wekend wolny więc chce to zrobic i zapomniec o przeciekającym dachu ;p
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Szyberdach zrobiony. Po ściągnieciu podsufitówki w doł okazało się że wężyk się ześlizgnął przedłużyłem, złożyłem i jest git ;D

Dziękuje wszystkim zainteresowanym za pomoc

Pozdrawiam