Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

w moiej e90 z 2007 mam tylko wejscie aux pod podlokietnikiem,

czy zakupujac wejscei aux z wejsciem usb bede mogl korzystac z playera mp3 badz pendrive?

czy pod zwyklym radiem profesional bez navi to nie funkcjonuje

tu wspomniana czesc:

http://www.ebay.de/itm/BMW-E90-LCI-E91-LCI-E92-E93-AUX-USB-Buchse-9129651-3er-Coupe-Cabrio-Touring-/160733288823?pt=DE_Autoteile&hash=item256c735977

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Witam. A jak mam w aucie bluetooth, a w podłokietniku tylko wyjście aux, to mogę wymienić to gniazdo na usb? Jeśli tak to jak?

Ale raczej po wymianie na MULF2 HIGH, bo masz pewnie wersje bez USB

Opublikowano
A gdzie jest ten moduł? Gdzieś pod tunelem środkowym? Jeśli wymienię moduł, to czy muszę coś zmieniać w sofcie auta? Bo na idrive mam FM/CD/AUX - czy po zmianie idrive będzie widział USB automatycznie?
Opublikowano

Moduł jest w bagażniku pod wykładziną. Teoretycznie powinno odrazu to ruszyć, czasem jest potrzebne kodowanie. USB działa na aux

http://www.bmw-planet.com/diagrams/release/zi_images/GREO_E87_65_0016.png

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. A jak mam w aucie bluetooth, a w podłokietniku tylko wyjście aux, to mogę wymienić to gniazdo na usb? Jeśli tak to jak?

Ale raczej po wymianie na MULF2 HIGH, bo masz pewnie wersje bez USB

@cdxa, czy orientujesz się jaki numer cześć ma wymieniany przez Ciebie "MULF2 HIGH"?

Pozdrawiam

Opublikowano
@cdxa, czy orientujesz się jaki numer cześć ma wymieniany przez Ciebie "MULF2 HIGH"? Pozdrawiam

Numerów części jest bardzo wiele, bo są wersje ze sterowaniem glosem, które z kolei dzielą się na wersje językowe itp. Jeśli chcesz rozpoznac czy ma USB to oprocz napisu High jest też dodatkowe cztero pinowe gniazdo w kolorze czarnym, do podlączenia kabla USB.

Tutaj ładne fotki

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=515224

Opublikowano (edytowane)

Ja się już w tym wszystkim pogubiłem, mam e90 koniec 2007 PRE LCI, w podłokietniku przednim mam USB i AUX, radio tak jak na fotkach. Aux działa jak normalne wejście aux podłączam przewodzik i puszczam muze z odtwarzacza zewnętrznego jest ok. Nie wiem po co jest USB? nie widzi Iphona, zasilanie w porcie jest bo można ładować jak wkładam pendrive to też się dioda zapala i informuje o aktywności pena. Chciałbym podłączać sobie iphona i sterować przez radio. Wiem że są dostępne jakieś przejściówki adaptacyjne itd. To w takim razie po co jest USB. Jak podłączam i wchodze w menu urządzeń peryferyjnych to tylko aux jest dostępne a USB nie jest podświetlone i nie da się go wybrać. Ma ktoś ten temat ogarnięty dobrze? Jak ktoś wie jak to wykorzystać to niech napisze jak to się je.

http://img33.imageshack.us/img33/2046/img1402hh.jpg

http://img641.imageshack.us/img641/118/img1400ci.jpg

Edytowane przez straszny
Opublikowano
Jeśli widzisz USB w zakładce aux to wszystko jest ok, powinno otwarzać normalnie pliki, moze nie rozpoznaje pendrive, moze nie ten system plików, może pendrive ma U3 i jest rozpoznawany w komputerze jako naped CD i dysk wymienny? Zeby podłączyć iphona trzeba mieć kabelek tzw "Y" z jednej strony podłącza sie do gniazda aux minijackiem i wtyczka usb z drugiej strony do iphona
Opublikowano
Jeśli widzisz USB w zakładce aux to wszystko jest ok, powinno odtwarzać normalnie pliki, może nie rozpoznaje pendrive,

Pendrive ma być jakoś specjalnie przygotowany, bez folderów? jak się przegląda jego zawartość ? Ma być może Fat32 czy jakiś inny system plików.?

J Zeby podłączyć iphona trzeba mieć kabelek tzw "Y" z jednej strony podłącza sie do gniazda aux minijackiem i wtyczka usb z drugiej strony do iphona
Ja próbowałem podobnie mini jack i usb osobno do jednego iphona czy to nie pójdzie w takiej konfiguracji czy musi być ten przewodzik 2w1?

Edit:

Szukałem takiego przewodu i nie mogę znaleźć jest pełno tego ale takiego nie mogłem wyszukać a może źle wpisuję więc może poda ktoś jakiegoś linka :oops:

Opublikowano
Ja mam pendrive chyba fat32, zreszta jak narazie każdy mi działał. Kabelek musi byc dedykowany do bmw, ten od pioneera i tak by pewnie nie działał. Cała nadzywczajnośc tego kabelka polega na tym że w tym pudełku jest układ elektroniczny umozliwiajacy sterowanie iphonem, który działa w trybie odtwarzacza. Dzwięk leci analogowo minijackiem. Dokłądnie tak samo jak w stacjach dokujących z głosnikami do ipodów/iphonów
Opublikowano
Czyli ten tańszy od DENKEN powinien być ok bo piszą że pasuje do BMW, i jest nawet obszerna lista aut i modeli do których pasuje, wiec myślę że jakby był jakiś uniwersalny to by nie podawali takiej specyfikacji.
Opublikowano

http://allegro.pl/bmw-e60-e63-e90-e70-e83-e87-e81-e92-e71-mulf-mulf2-i2474892819.html

pytanko czy to + oczywiście zmiana gniazda aux z usb będzie pasować do mojej E90 ?? radio to professional.

Pytanie co z kablami i gdzie to MLFU się znajduje w aucie ?? bo kabelki przy wtyczkach jakieś jakby krótkie jak patrzyłem na necie ??, czy wystarczy tylko "podmienić" puszkę która jest w aucie i tyle ??, czy nie trzeba czegoś kodować itp tylko odpiąć jedną puszkę i wpiąć drugą, sam error to tam skasuje inapą.

pzdr. Łukasz

Opublikowano
Moduł jest w bagażniku pod wykładziną. Teoretycznie powinno odrazu to ruszyć, czasem jest potrzebne kodowanie. USB działa na aux

Pytanie co z kablami i gdzie to MLFU się znajduje w aucie ??

Łukasz @cdxa napisał w którym miejscu jest ten moduł. Pod wykładziną w bagażniku...

Pozdrawiam (-;

Opublikowano

Może się okazać ze obudowa wtyczkę jest kodowana więc możesz kupić nowa lub za pomocą nożyka odciąć nie potrzebne prowadnice zew z obudowy żeby weszło do gniazda w mulfie.

Jeśli masz telematic pamiętaj o wykodowaniu przed demontazem tcu .... Lub dodaj mulf dodatkowo jako usb.

Jeśli aux jest w tcu lub w radiu bezpośrednio to tak zostaw nie przepinaj do mulfa tylko przy kodowaniu wskaz aux w headunit

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

Opublikowano

Na allegro dostępne są te MULF2 w sumie w dość atrakcyjnej cenie, pytanie czy jak kupię to i gniazdo aux+usb to wystarczy? Całe okablowanie jest już kompletne czy to dopiero początek zabawy?

Opublikowano

Kabel do usb potrzebny i zgodnie z zasadami BMW aux powinien iść przez mulf2 a teraz masz chyba podłączone do radia...

:8) można zdominować żeby aux nadal szedł do radia...

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

Opublikowano
czy jest ktoś z Wrocławia kto ogarnia taki temat dodawania USB z kodowaniem? Dla mnie to czarna magia... a w serwisie cena taka że klękajcie narody...
  • 1 rok później...
Opublikowano
To ja jeszcze zadam pytanie odnośnie emulatora zmieniarki. Spotkaliście się może z takowymi, które można podpiąć zamiast zmieniarki? O ile się nie mylę, to sygnał idzie światłowodem, więc odpadają znane mi z E46 z wtyczką w radio, ale może jednak jakieś są... Niestety, sam mam tylko AUX IN, a to marna jakość i brak możliwości sterowania z kierownicy, czy radia :(
Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!