Skocz do zawartości

530d wymiana oleju, poziom przy 6,5 l?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zaciekawiła mnie informacja, którą wyczytałem w książce. Dotyczyła ona informacji o ilości płynów w pojeździe. Producent podaje, że wchodzi 6,5 litra oleju przy wymianie wraz z filtrem. Tyle samo zostało mi nalane do pojazdu. Czy ktoś orientuje się, jak taka ilość ma się do wskazań na bagnecie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja też kolego leję trochę mniej.W/g instrukcji wchodzi 6,75 i jak naleję tyle to mam max lub lekko go przekracza.Więc leję mniej potem ewentualnie trochę dolewam i trzymam stan pomiędzy min i max.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Czegoś tutaj nie rozumiem.... Przejechałem wczoraj ok. 500 km. Dzisiaj rano sprawdzałem olej. Wyciągam bagnet pierwszy raz (bez przecierania szmatką) i jest pełny stan, aż pod maks. Więc przecieram szmatą i sprwawdzam ponownie i wynik: poziom oleju na minimum... Zostało nalane 6,5 litra oleju, byłem obecny przy nalewaniu oleju. Nigdzie nie ma wycieków, silnik się nie poci...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten pomiar którego dokonujesz na czystym bagnecie(wytartym szmatką).Możesz setkę lub dwie polać :mrgreen:
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
dobry pomiar jest wtedy, gdy wytrzesz szmatą bagnet i ponownie go włożysz, trzeba sprawdzić bagnet też z dwóch stron, bo czasami ( nie wiem dlaczego) po obu stronach bagnetu są różne poziomy np. z jednej jest max a z drugiej min.( a faktyczny stan jest max), tak mam przeważnie, gdy sprawdzam rano poziom przed zapaleniem silnika bez wytarcia szmatą bagnetu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeszcze dobrze jest obrócić w pochwie

Ooooo jak najbardziej :norty:

Normalnie się rozmarzyłem :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Głodnemu chleb na myśli :D ,a ja miałem na myśli bagnet :norty:

Opublikowano
dobry pomiar jest wtedy, gdy wytrzesz szmatą bagnet i ponownie go włożysz, trzeba sprawdzić bagnet też z dwóch stron, bo czasami ( nie wiem dlaczego) po obu stronach bagnetu są różne poziomy np. z jednej jest max a z drugiej min.( a faktyczny stan jest max), tak mam przeważnie, gdy sprawdzam rano poziom przed zapaleniem silnika bez wytarcia szmatą bagnetu.

Właśnie chodzi mi o to, po wyciągnięciu bagnetu, po tym jak już go przetarłem szmatką, mam dwa różne wyniki po obu stronach i z reguł są to dwie skrajne wartości...

Rónież wpadłem na ten patent. Po obróceniu bagnetu zawsze mam praktycznie maks po każdej stronie.

Oj cichy, chciałbyś :mrgreen: . Panowie, to jest forum publiczne, więc zachowujmy się jak przystało na publicznym forum :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Głodnemu chleb na myśli :D ,a ja miałem na myśli bagnet :norty:

A żebyś wiedział.Też miałem na myśli bagnet :wink: Ile czasu można mieć migrenę :idea:

kolego cihy, jesteś z Płocka , to na pewno interesujesz się ręczną?

U nas 98% ludzi się tym interesuje,a ja należę do tych pozostałych 2% (wolę siatkę).Obejrzeć obejrzę ale bez nadmiernych emocji.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Rónież wpadłem na ten patent. Po obróceniu bagnetu zawsze mam praktycznie maks po każdej stronie.

i oto właśnie chodzi-więc w czym jeszcze problem?

Opublikowano

i oto właśnie chodzi-więc w czym jeszcze problem?

Wołałem się upewnić, niż błędnie interpretować poziom oleju na bagnecie. :8)

Opublikowano
Witam,

Zaciekawiła mnie informacja, którą wyczytałem w książce. Dotyczyła ona informacji o ilości płynów w pojeździe. Producent podaje, że wchodzi 6,5 litra oleju przy wymianie wraz z filtrem. Tyle samo zostało mi nalane do pojazdu. Czy ktoś orientuje się, jak taka ilość ma się do wskazań na bagnecie?

Jest dokladnie polowa miarki na bagnecie (mierzone 1h po zgaszeniu), ja zalewałem dotąd 7 litrów, wtedy jest na maks, a po 5min po zgaszeniu (bo tak powinno sie mierzyc), jest ciut powyzej polowy bagnetu i jest OK.

Opublikowano

Najlepiej zmierzyć na zimnym silniku(rano),stan powinien być pod max, bez mierzenia czasu spływu oleju .Jest wtedy pewność że nie przelałeś,a to może być równie szkodliwe dla silnika jak niski poziom oleju. :cool2:

Opublikowano

Najlepiej zmierzyć na zimnym silniku(rano),stan powinien być pod max, bez mierzenia czasu spływu oleju .Jest wtedy pewność że nie przelałeś,a to może być równie szkodliwe dla silnika jak niski poziom oleju. :cool2:

Czyli u mnie wszystko ok, stan niewiele poniżej maksimum.