Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Mam pytanko odnośnie spalania bmw 540i.

Czy wynik 15do 18 litrów jest możliwy do osiągnięcia przy mieszanej jeżdzie 40/60 miasto,trasa.

I czy ten silnik jest udaną konstrukcją? Dodam że potrzebuje to autko do normalnej jazdy, jednak lubie mieć zapas mocy pod nogą :D

A może 530i bedzie lepszym rozwiązaniem .Teraz posiadam 530d E39 i niechce sie przesiadać na słabsze autko.

Opublikowano

Jak się przesiądziesz na 530d 231km lub 535d to na pewno nie będzie słabsze autko a spali dużo mniej, no chyba, że nie chcesz diesla.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
jeździłęm przez pewniem czas 740 e38 i ruchu mieszanym przy w miare oszczędnej jeździe 13,8 l , myśle że 540 jest lżejsza a silnik jest oszczędniejszy więc pewnie w cyklu mieszanym można zejść do 12-12,5 l
Opublikowano

Posiadam Bmw 545i.

Podaje dane z "autopsji"

Spalanie miasto przy spokojnej jeździe - 17l

Spalanie miasto przy "normalnej" jeździe - 18l

Teraz przy obecnych temperaturach miasto, krótkie trasy /niedogrzany silnik/ - 20l

Spalanie trasa - tempomat 120 km/h - 9l

Spalanie trasa przy "normalnej" jeździe - 10,5l

Spalanie średnie - 13,2l

Opublikowano

To nie jest zle z tym spalanie 540 .Mam prośbe żeby sie ktoś jeszcze wypowiedział jakie jest spalanie realne 530i ?

I czy jest wyczuwalna różnica pomiędzy moim e39 530d a e61 530d po lifcie ?

Kurde właśnie coś mnie ciągnie do benzyny. Acha ostatnie pytanko.Czy zawiecha w e61 jest tak samo problematytczna jak w e39? bo nie ukrywam że w mojej buni juz pare razy była robina a mieszkam w Austrii gdzie drogi do najgorszych sie nie zaliczają.

Z góry dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

Realne spalanie 530i, automat, silnik M54 231PS:

- zima:

miasto 100%, krótkie odcinki po 6-7km, co chwilę światła, auto stojące na zewnątrz (temp. jak za oknem ;) ): 15,2L/100km

trasa : w zależności od rodzaju drogi (krajowa/autostrada) i prędkości przelotowej. 8-9,5L/100km

- lato

miasto 100%, krótkie odcinki po 6-7km, co chwilę światła, auto stojące na zewnątrz: 12-13,5L/100km

trasa : w zależności od rodzaju drogi (krajowa/autostrada) i prędkości przelotowej 8-9L/100km

Uśrednione spalanie z ostatnich ponad 20.000km = 10,77L/100km

*brak tempomatu

Styl jazdy określany jako "normalny" - czyli bez kapeluszowego gniecenia ale też nie wyścigi od świateł do świateł.

Minimalne zanotowane spalanie: 7,4L/100km (odcinek 60km, jazda z prędkością do 75km/h) Generalnie tak jechać się nie dało na dłuższą metę :) i był to test

Maksymalne zanotowane spalanie: 16,7L/100km (tuż po zakupie, 100% miasto i bardzo dynamiczna jazda ;) ).

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I czy jest wyczuwalna różnica pomiędzy moim e39 530d a e61 530d po lifcie ?

Poprzednia e39 530d po lifcie palila ok.1-1,5 litra wiecej niz obecna e61 530d 2005.Po lifcie sa podobno troszke oszczedniejsze.

Opublikowano

Dziekuje wszystkim za pomocne wskazówki :cool2:

Mam ostatnia prośbę konkretnie do posiadaczy bmw e61 (kombi)

Nigdzie nie ma info. na temat wymiarów bagażnika tzn. szerokość,wysokość(w najniższym punkcie),głebokość.Mam owczarka i kupiłem jakiś czas temu dość drogą klatke do transportu.Prosze o pomoc w zdobyciu tych wymiarów abym miał pewność że sie zmieści.Dziekuje i wybaczcie zmiane wątku ale niechciałem zaśmiecać forum nowym tematem