Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów! Nowy zonk się szykuje :roll: znaczy się rano ruszam do pracki, wkładam pas do uchwytu a tu lampka nie gaśnie, potem gaśnie i za chwilę świeci. Tak w kólko przez kilka minut. Na szczęście w końcu zgasła. Ponieważ nic samo się nie dzieje to szykuje się majstrowanie przy uchwycie. Czy może ktoś już tam majstrował i wie jak w sposób łatwy zobaczyć co tam się skiepściło.
Opublikowano
Podpinam się pod temat,to chyba jakaś choroba,u mnie dokładnie to samo od dwóch dni,moze ma to związek z niskimi temperaturami.
Opublikowano
a nie trzymałeś cieżkiej torby na siedzeniu pasazera? Kiedyś raz jade do pracy i swoją torbe trzymam zazwyczaj na siedzeniu pasażera, zazwyczaj jest lekka i nie było problemów ale raz byla sporo zaladowana i po pewnym czasie włączył się gong niezapiętych pasów (a moje pasy zapiete)

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Chyba chodzi o to że pasażer jak nie zapnie pasa to po pewnym czasie włącza się gong i tu jest pytanie czy samo siedzisko ma czujnik?

A druga sprawa to jak miałem tego typu problem w innych autach to najczęściej nawalała kostka(słabe styki) umiejscowiona pod siedzeniem gdzie łącza sie kabelki od napinancza pasa.

Opublikowano
Dokładnie dzisiaj miałem ten sam "problem", a skończyło się na tym co opisał Natek. Zazwyczaj kładę torbę z laptopem, itp na siedzisko pasażera i nigdy nic się nie dzieje, dzisiaj miałem tam także wodę 1,5l i po pewnym czasie zapaliła się kontrolka niezapiętych pasów, od razu pytanie "co się dzieje", przecież mam zapięte pasy, ale odpinam, zapinam dalej to samo.. Myślę sobie może przez mrozy coś "głupieje", ale po pewnym czasie wyciągam wodę żeby się napić i "usterką" się naprawiła sama :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mnie nie przyszło do głowy, ze tak można wozić laptopa. Nawet niezbyt energiczne hamowanie powoduje, że ląduję na podłodze. Poza tym prowokuje do wybicia szyby i kradzieży, ale może jestem "czepialski"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mnie nie przyszło do głowy, ze tak można wozić laptopa. Nawet niezbyt energiczne hamowanie powoduje, że ląduję na podłodze. Poza tym prowokuje do wybicia szyby i kradzieży, ale może jestem "czepialski". Na przyszłośc przypnij go pasem i po problemie :mrgreen:
Opublikowano
Odpukać nigdy jeszcze nic się nie stało, może dlatego że maksymalna prędkość jaką osiągam w drodze do pracy to 40km/h (cała droga to ul. puławską w korkach), natomiast co do wybicia szyby, nigdy go nie zostawiam na widoku jak wychodzę z auta :)
Opublikowano
Torba na siedzeniu pasażera to mój standard :D . Spróbuje sprawdzić czy to nie jest ten problem. Ominie mnie majstrowanie - może szkoda.
Opublikowano
Dokładnie dzisiaj miałem ten sam "problem", a skończyło się na tym co opisał Natek. Zazwyczaj kładę torbę z laptopem, itp na siedzisko pasażera i nigdy nic się nie dzieje, dzisiaj miałem tam także wodę 1,5l i po pewnym czasie zapaliła się kontrolka niezapiętych pasów, od razu pytanie "co się dzieje", przecież mam zapięte pasy, ale odpinam, zapinam dalej to samo.. Myślę sobie może przez mrozy coś "głupieje", ale po pewnym czasie wyciągam wodę żeby się napić i "usterką" się naprawiła sama :)
W siedzeniu pasażera znajduje się mata której zadaniem jest rozpoznanie czy na siedzisku znajduję się pasażer czy też nie.Gdy postawiłeś butelkę mata wykryła obciążenie odbierając to jako pasażera bez zapiętych pasów, stąd całe zamieszanie.Warto uważać też gdy np.odkurzamy auto aby nie klękać kolanem na fotel pasażera bo wtedy łatwo o uszkodzenie tej wspaniałej maty :nienie: Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za dobrą radę odnośnie kolana - nie wiedziałem o tym, a czasem mi się zdarzało tak zrobić.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
A ma ktos moze wiedze jak programowo ta kontrolke wylaczyc? I przy okazji podwojne ryglowanie dzwi, ktore przyprawia mnie o chorobe nerwowa :lol:
Opublikowano
A ma ktos moze wiedze jak programowo ta kontrolke wylaczyc? I przy okazji podwojne ryglowanie dzwi, ktore przyprawia mnie o chorobe nerwowa :lol:

Nie wiem jak wyłączyć tą kontrolkę ale znam speca, który potrafi odłączyć gong niezapiętych pasów.

Gość jest z KRK, jak masz niedaleko mogę dać Ci namiar.

Ryglowanie drzwi z tego co pamiętam można wyłączyć samemu, w i-drive jest taka opcja.

Opublikowano

Nie wiem jak wyłączyć tą kontrolkę ale znam speca, który potrafi odłączyć gong niezapiętych pasów.

Gość jest z KRK, jak masz niedaleko mogę dać Ci namiar.

Ryglowanie drzwi z tego co pamiętam można wyłączyć samemu, w i-drive jest taka opcja.

Niestety do KRK z Wawy mam dosc daleko :) ale dzieki za info. Niestety nie mam i-drive wiec odpada. Denerwuje mnie to podwojne odryglowywanie bo juz nie raz chcialem cos wyjac z samochodu i szarpalem za zamkniete drzwi :D

Opublikowano
próbowałeś z tym ryglowaniem tak jak Ci napisałem wyżej ? Tomek2791 ?

Albo cos zle robie albo u mnie nie ma takiej funkcji w BC. Faktycznie jest ikonka "kluczyka z ptaszkiem" ale jak w nia wchodze to moge ustawic parametry np. termometru, zmienic km na mile itp. Niestety nie ma mozliwosci sterowania otwieraniem drzwi. :cry:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam :)

podepne sie pod temat...

dzisiaj oddałem auto na pranie tapicerki.... odbierajac auto zauważyłem ze kontrolka pasów swieci pomimo ze mam zapiete.

Na fotelu pasażera nie ma osoby towarzyszacej ani zadnego bagazu. Gdy zapinam pasy pasażera kontrolka gasnie...

Czy wina moze byc uszkodzona mata? Podjechałem wracajac do domku do elektryka aby sie podpiac pod kompa.

sprawdzil ze mata jest oki ( tak pokazuje komp) powiedział że to przez wilgoc po praniu... zeby odczekac kilka dni i awaria sama przejdzie.

Więc jak postapić w takim przypadku? Ma ktos jakies pomysły? Z góry wielkie dzieki za wszelaka pomoc :cool2:

Opublikowano

Ja bym zadzwonił/podjechał do praczki i zgłosił to z zastrzeżeniem, że czekamy dwa/trzy dni aż wyschnie i jeśli samo nie ustąpi jak elektryk sugeruje to będziesz próbować pociągnąć ich do odpowiedzialności. Jak dopiero za kilka dni się zgłosisz z problemem to się na 100% wykręcą, choć i nawet jak od razu się zgłosisz to mogą zastosować manewr z MISIA

Jeśli ktoś kolanem /najczęstszy przypadek/ wspierał się mocno o siedzisko mógł uszkodzić matę.

Miejmy nadzieję że to jednak tylko wilgoć.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano

Co do ptaszka i miarki to tez mam obydwa.

Moze i banał, ale patrzyłeś na włączonym silniku? U mnie inny zestaw opcji jest na włączonym i inny na wyłączonym.

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

A dokładniej - na włączonym i wyłączonym zapłonie ;)

Możliwe że tej opcji nie ma w BC jeśli masz I-Drive. To znaczy, w I-Drive powinno być, u mnie w każdym aucie z I-Drive było, wiec nie zaprzątałem sobie głowy szukaniem przez BC.

Jeśli nie masz I-Drive to dziwna sprawa, bo ta opcja była chyba w każdym BMW po 2006 bynajmniej. Tak samo jak możliwość ustawienia czy ma raz czy trzy razy mrugać kierunkiem do pierwszego oporu czy ma mrugać jak rygluje drzwi itp.

Polecam Ci kolego poczytanie instrukcji, tam jest na 100% napisane, ewentualnie dowiesz się, że takiej opcji nie masz, w co wątpię ;)