Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zabrałem się za wymianę świec żarowych i niestety jedna pękła :( cały gwint pozostał w bloku a wystaje tylko elektroda grzewcza ok 15 mm

Moje pytanie : jezdzić czy pozostawić na 3 sprawnych ??? ewentualnie jakie są sposoby na wykręcenie oczywiście bez zdejmowania głowicy bo to już ostateczność

Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami;]
Opublikowano

zamówiłem na dzisiaj mechanika który juz wcześniej to robił na sposób z wykrętakiem.

tylko czy nie lupiej pozostawić i jezdzic na 3 ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
lepiej na pewno nie ,a ma pewnie taki sposób że gwintuje swiecę gwintownikien z odwrotnym gwintem a potem wkręca śrubę i wykręca gwint świecy.
Opublikowano
Kurcze, proste to to nie jest. Ja bym się chyba sam w grzebanie w głowicy nie bawił... Tak z ciekawości - można przy takiej operacji popsuć coś więcej niż świecę lub gwint w głowicy?
Opublikowano
W ostateczności, ceny używanych głowic na allegro nie zabijają. Tylko roboty dużo a to pewnie kosztuje drugie tyle co sama głowica.
Opublikowano

http://hotfile.com/dl/145027735/137d8ab/DSC_0175_(Kopiowanie).JPG.html

http://hotfile.com/dl/145027882/68b4724/DSC_0180_(Kopiowanie).JPG.html

http://hotfile.com/dl/145028042/67ad668/DSC_0158_(Kopiowanie).JPG.html

Rozwierciłem starą świece aby zobaczyć jak to się sprawa ma z tym rozwiertakiem i trzeba działać !!! jak sie nie uda to głowica do góry :(

Opublikowano
zapsykalem gniazdo WD -40 ale gdzieś wyczytałem ze lepsza będzie nafta ??? gdzie można ją nabyćć ??
Opublikowano

Witam

Dodam od siebie że w bmw nie jest tak kolorowo jak na tym filmie dotyczącym merca.

Świeca nie jest wkręcana w symetryczne zagłębienie ,więc samo rozwiercanie jest o wiele bardziej kłopotliwe, bo nie ma jak wprasować prowadzenia centrującego.

Ponadto zwróćcie uwagę że facet wyciąga wtryskiwacz i w jego miejsce wkręca adapter który umożliwia wtłaczanie powietrza aby opiłki były wypychane i nie wpadły do komory cylindra.

Sprężarka tłocząca powietrze musi mieć sporą wydajność aby można było w komorze wytworzyć nadciśnienie..

Błąd w sztuce może doprowadzić do krzywego rozwiercenia świecy i zniszczenia gniazda, opiłki które dostaną się do cylindra .....drobne pewnie nic nie zrobią ,nie powinny uszkodzić gniazda zaworowego ani denka tłoka. Problem w tym że po rozruchu wylecą wraz z spalinami i spotkają się na stronie gorącej z łopatkami turbiny.

Jestem święcie przekonany że łopatki mogą uleć uszkodzeniu.

JA PRAKTYKUJĘ JEDNĄ ZASADĘ!

Rozbrajam silnik ile się da i jadę rozgrzać go na max ,szybko wracam i błyskawicznie ściągam kolektor. Gdy się wykręca świece z gorącej głowicy nigdy się nie ukręci.

Ja osobiście trzymając się tej zasady nigdy nie miałem kłopotów..

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano

Zawsze mnie interesowała jedna sprawa:

czy to delikatna konstrukcja samej świecy powoduje że często się ukręcają? może te, które są obecnie w sprzedaży są solidniej/inaczej zbudowane?

Opublikowano
Gdy się wykręca świece z gorącej głowicy nigdy się nie ukręci.

tak jak kolega pisze najpewniejszy sposób, też tak ostatnio wymieniałem na ciepłym motorze zero problemów elegancko wychodzą

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano

Autkooo SPRAWNE :)))) ukręcona świeca pozostała w silniku.. przerobiłem kapturek świecy i jakimś cudem udało mi się ją podłączyć a jutro test INPA !!!!

autko paliłem w garażu i w okolicy 0 stopni więc zagadał od pierwszego strzału a rano test na -20 :))

Pozdrawiam

Opublikowano
tak właśnie urwana :-) z tym że pękła tylko góra tam gdzie zachodzi klucz na świece a reszta siedzi jak zalana. w świecy wystawalo ok 20 mm zarnika więc założyłem czapkę świecy tylko delikatnie ja przerobilem. Rano samochód zapalił od pierwszego strzała co na starych świecach było by nie możliwe :-)
Opublikowano

Teraz to już moja 3 zima z ukręconymi 2 świecami. Kable zaizolowałem i odstawiłem na bok.

Odpala na 2ch garach i po 2-3s łapią pozostałe. Podymi, poszarpie i po 5s wsio OK.

W leice nie odczuwalne.

Opublikowano
u mnie o tyle dobrze że elektroda jeszcze pozostała na tej urwanej świecy to jakoś udało mi się czapke założyć i autko pali od strzału :))))))
Opublikowano

Witam

Na potrzeby zimowego sezonu i zobrazowania jak zachowuje się diesel z niesprawnym układem grzania świec nagrałem filmik.

Jako że naprawiam sterowniki świec i każdy wypada sprawdzić wyprowadziłem wiązkę pod maskę.

Mi podłączenie sterownika zajmuje 30 sekund, dlatego pokusiłem się o nagranie tego testu.

Zobacz Koniecznie

Miłego oglądania :

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg