Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się nad zmianą kompletu sprzęgła powoli - w końcu i tak mnie to czeka.

Czy ma ktoś doświadczenie z podmianą 228mm na 240mm z 2.0d 150KM?

Czy wymaga to zmiany skrzyni z 5 biegów na 6 biegów?

Wiem, że 240mm zniesie nawet 250KM i ogromne momenty z 228mm już nie jest tak kolorowo.

Stąd biorąc pod uwagę przyszłego wirusa wolałbym większe.

Opublikowano
Witam kolego ja mam wgranego wirusa od kolegi TC i on poradził mi zeby zalozyc normalne sprzegło bo bez problemu wytrzyma ,chyba ze chcesz wgrac jakiegos hardcora :lol: .Po tym modzie autko bardzo fajnie ciagnie,tagze zglos sie do TC na pw.on ci napewno doradzi i jeszcze program zrobi za nie wielką kaske :cool2:
Opublikowano
Dokladnie tak jak kolega wyzej napisal...zabawa we wkladanie wiekszego sprzegla nie ma sensu. Jak masz moda dobrze zrobionego i jak ogarniesz dwumase i dasz standardowe sprzeglo to bez stresu wszystko da rade... :cool2:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Panowie, no proszę was :).

Jak będę tak czy siak zmieniał, to co mi to za różnica czy większe czy mniejsze.

Z jednej strony mają one tą samą średnicę - z drugiej 150D jest większe i to jest zdaje się niestety strona skrzyni.

Patrzył ktoś na alledrogo? 200zł za skrzynię z e46 2.0d. Teraz pytanie - były 5 biegowe 150KM skrzynie na duże sprzęgło?

Nie no, generalnie nie wymagam porad odnośnie chipa bo tu sobie poradzę :). Mam ADFa rzut beretem.

Proszę o pomoc w sprawie technicznej - wejdzie???

Może w ogóle jest opcja, żeby weszło i z tą skrzynia :8)

Opublikowano
były, takie skrzynie były w 320d 150KM od 09/2001 do 03/2003 oraz w 330d 184KM od początku produkcji do 03/2003.
Opublikowano

To jeszcze niech ktoś mi powie czy przekładał skrzynię z duża tarczą 330d/320d do 318d/320d 136km.

Czy żeby włożyć duże sprzęgło na pewno muszę zmieniać skrzynię czy tylko dwumasę np?

Bardzo bym prosił o rzeczową odpowiedź.

Opublikowano

z tego co widzę to skrzynię musisz zmienić, ale to nie wszystko bo wał napędowy też:

tak wygląda skrzynia 5-biegowa od 320d 150KM:

http://static.bmwfans.info/images/epc/MTM0MzI3X3A=.png

a tak skrzynia 5-biegowa od 318d M47N:

http://static.bmwfans.info/images/epc/MTM0MzIxX3A=.png

na pierwszy rzut oka widać że się różni i to sporo, ta od 318d jest znacznie krótsza

Opublikowano

Czyli co, wniosek prosty - lepiej nie ruszać jak nie chcę pójść w koszty?

Skrzynia to 200zł, wał nie sprawdzałem, ale to będzie kompletny pewnie z dyferem + przełożenie tego wszystkiego.

Chyba gra nie warta świeczki - co myślicie?

Opublikowano
Czyli co, wniosek prosty - lepiej nie ruszać jak nie chcę pójść w koszty?

Skrzynia to 200zł, wał nie sprawdzałem, ale to będzie kompletny pewnie z dyferem + przełożenie tego wszystkiego.

za 200zł to będzie rozwalona skrzynia z luzami która będzie stukała przy każdej zmianie biegu, dyfer tak samo.

Chyba gra nie warta świeczki - co myślicie?

sprzedaj 318d, kup 330d.

Opublikowano

kolego jceel mam pytanko, orientujesz się czy skrzynia 6 biegowa w 320d 150ps i 330d 204 ps jest taka sama ? ktoś mi sugerował że to samo jest a różni sie

jedynie przełożeniem na dyfrze

pytam odnośnie przyszłościowego swapa 320d->330d

ja niestety swojego woza nie pogonię, za dobry stan, wyposażenie i jakość utrzymania wnętrza

pozostaje swap - i tak pewnie nieopłacalny, lepiej bylo by znaleźć cale 330d ... ale cóż, za bardzo lubię swój trumnowóz za to jaki jest ... poza silnikiem

a niezadbanego golasa po niewiadomym przebiegu i historii brać dla jednostki napędowej wydaje się bardziej ryzykowne niż swap

Opublikowano
kolego jceel mam pytanko, orientujesz się czy skrzynia 6 biegowa w 320d 150ps i 330d 204 ps jest taka sama ? ktoś mi sugerował że to samo jest a różni sie

jedynie przełożeniem na dyfrze

pytam odnośnie przyszłościowego swapa 320d->330d

niestety jest zupełnie inna, w 330d 204PS jest skrzynia taka jak w E60 o oznaczeniu GS6-53DZ, a w 6-biegowym 320d jest GS6-37DZ. oczywiście to nie oznacza, że na 100% nie pasuje, bo może jakby przełożyć dwumas i sprzęgło od 320d do silnika M57N to by jakoś pojechało, ale na pewno nie wytrzyma takiego momentu obrotowego.

nawet na schematach się różni, wielowypust wygląda inaczej więc na pewno sprzęgło z jednego nie podejdzie do drugiego:

330d oraz E60 530d:

http://static.bmwfans.info/images/epc/MTY0NjgxX3A=.png

320d:

http://static.bmwfans.info/images/epc/MTY0NjczX3A=.png

PS ta zamienność skrzyni była ale między 320d 150KM 5-biegowym oraz 330d 184KM - tam rzeczywiście była taka sama skrzynia, tutaj nie.

Opublikowano

to niedobrze ... chociaż słyszałem że lepiej się sprawuje 5biegowa skrzynia zarówno w 320d i 330d

trwalsza, wytrzymalsza itd

sam mam 6biegową i poza zbyt krótką jedynką, cięższym i mniej precyzyjnym wbijaniem biegów więcej minusów nie widzę ale może są

a patrzę też pod kontem kręcenia, bo na samym swapie się nie skończy raczej ...

hmm może uda się w całości zestaw ze skrzynią znaleźć ...

Opublikowano

jcell, za dużo czasu, miłości i pieniędzy włożyłem w to auto, żeby sprzedawać.

Na moje potrzeby wystarczy. Orientowałem się czysto teoretycznie.