Skocz do zawartości

330d nie odpala po bardzo zimnej nocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Może ktoś potrafi coś doradzić w kwestii odpalenia samochodu po mroźnej nocy. Wczoraj odpalił z trudnością gdzie w nocy było -19 st., natomiast dziś zakręcił rozrusznikiem dwa razy, a teraz po przekręceniu kluczyka słychać tylko cyknięcie, przygasa na sekundę światło wewnętrzne i kontrolki a rozrusznik nie kręci. Czy podładowanie akumulatora coś pomoże? Podejrzewam że może być problem z paliwem, bo ostatnio tankowałem może z 3 tygodnie temu, a od tamtej pory auto stało nieużywane w garażu. Być może zatankowałem paliwo nie przystosowane do tak niskich temperatur. Czy dolanie teraz 20l ropy z dobrej stacji benzynowej może pomóc? Z góry dzięki za wskazówki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro rozrusznik nie zakręci to dolanie ropy ci nie pomoże, najpierw naładuj baterię bo jest słaba.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
bateria do wymiany , bo bedzie sie pewnie powtarzało nawet jak doładujesz , u mnie ciągle tak było do piki nie zmieniłem aku
Opublikowano

ja mam tak samo tylko 320d. Jak rano już go odpale (za 3 razem) to potem moze stac nawet i 8h i odpala od strzala.

W weekend sprawdzam soebie świeczki - podłaćzyłem go pod Inpę i zero błędów - ale podobno nie zawsze błąd świec wyskakuje. dodam, ze aku mam dobry i elen bak ropki.

Opublikowano
bateria do wymiany , bo bedzie sie pewnie powtarzało nawet jak doładujesz , u mnie ciągle tak było do piki nie zmieniłem aku

Właśnie chodzi o to że akumulator jest jeszcze w dobrym stanie. Chyba że rozładował się gdy auto stało przez ostatnie 3 tygodnie nie używane (odpalałem je raz w tygodniu żeby się przejechać). Spróbuję podładować akumulator a jeżeli to nic nie pomoże to trzeba będzie czekać na odwilż, bo może to być wina paliwa. W każdym razie dzięki za zainteresowanie

Opublikowano

rozrusznik nie kręci, światło przygasa a ty mówisz że aku masz dobry. Jak jest dobry to kręci rozrusznikiem ile wejdzie i dopiero wtedy jak auto zapalić nie może to trzeba się martwić. Ja sam mam baterie w domu i ładuje pod prostownikiem właśnie bo nie chce odpalać ale dlatego że nie ma siły kręcić rozrusznikiem bo z kabli pali od strzała.

Ja na swoim przykładzie wiem że bateria może mieć miesiąc i byc wadliwa. Co z tego że odpala jak jest zero jak przy -20 nie ma siły zakręcić. Ja już mam akumulator oddany na reklamację i śmigam na jakimś używanym zastępczym i słabym i stąd problemy :D

szukam
Opublikowano
rozrusznik nie kręci, światło przygasa a ty mówisz że aku masz dobry. Jak jest dobry to kręci rozrusznikiem ile wejdzie i dopiero wtedy jak auto zapalić nie może to trzeba się martwić. Ja sam mam baterie w domu i ładuje pod prostownikiem właśnie bo nie chce odpalać ale dlatego że nie ma siły kręcić rozrusznikiem bo z kabli pali od strzała.

Ja na swoim przykładzie wiem że bateria może mieć miesiąc i byc wadliwa. Co z tego że odpala jak jest zero jak przy -20 nie ma siły zakręcić. Ja już mam akumulator oddany na reklamację i śmigam na jakimś używanym zastępczym i słabym i stąd problemy :D

Może i racja z tym akumulatorem, dlatego wstawię go dziś na noc do domu, podepnę pod prostownik i jutro rano spróbuję odpalić auto, jeżeli się uda to będzie to świadczyło o tym że faktycznie akumulator jest już do wymiany, jeżeli nie odpali, raczej trzeba będzie skłaniać się w stronę tego paliwa nieprzystosowanego do tak niskich temperatur.

Opublikowano
to nie te czasy że akumulator po 10 lat śmigał. Postarzanie produktu proponuje wpisać w google i poczytać co to jest i odnosi się do wszystkiego :) zamiast kupować jeden akumulator na 10 lat firmy je produkujące wolą żebyś kupił za ten czas 3 akumulatory :) proste i ekonomicznie uzasadnione, to samo z żarówkami, drukarkami etc.
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawny aku i pięćdziesiątka Diesel Skydd do baku przed mrozem i możesz śmiać się z zimy :cool2:

Zauważcie, że jak przyjdzie -15C, to na forum wysyp tematów typu 'nie odpala', 'nie trzyma temperatury' , 'nie dogrzewa'... A przyczyny są zawsze te same - termostaty i ogólnie niesprawny układ chłodzenia, słabe akumulatory, letnie paliwo...

Opublikowano
Sprawny aku i pięćdziesiątka Diesel Skydd do baku przed mrozem i możesz śmiać się z zimy :cool2:

Zauważcie, że jak przyjdzie -15C, to na forum wysyp tematów typu 'nie odpala', 'nie trzyma temperatury' , 'nie dogrzewa'... A przyczyny są zawsze te same - termostaty i ogólnie niesprawny układ chłodzenia, słabe akumulatory, letnie paliwo...

nie zapominaj o poupalanych sterownikach świec żarowych w co drugim E46 (np. w moim).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
O to, to :mrgreen: Baaardzo trwały element naszych aut, nie ma co. Edytowane przez zielo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kolega ma racje , ja też podładowuje co tydzień ale to już nie to samo , w lato może by przeszło ale przy -15 nie :nienie:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i koledzy ważna też sprawa jaki olej macie w silniku bo jeśli ktoś ma 10W40 to przy - 20 stopniach robi się prawie jak masło i nawet sprawny aku może nie wystarczyć do zakręcenia i w moment się rozładuje.
Opublikowano

Co by tu nie pisać, przy -18-/20 w nocy bez garażu szczególnie Diesel rano może nie dać rady.

Ale jeszcze też tu nie przeczytałem by podgrzać świece co najmniej z 3 razy przed wywołaniem zapłonu.