Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio jechałem kumpla 607 coupe z 2.7 HDI w automacie

Btw. 607 robili w coupe?

dzięki , faktycznie pomyliłem - chodziło o 407 :mad2: już poprawiam :)

Opublikowano

no u mnie niestety kaszana...

zero kontrolki grzania świec, odpala z trudem i 3-5 sek. chodzi jak stary traktor :mad2: :mad2:

chyba nie obędzie się bez wymiany świec i sterownika, choć ze dwa razy widziałem palącą się kontrolkę od momentu zakupu tak przy -2 stopniach jakieś 2 miesiące temu - ale widać chyba zdechło :cry2:

Opublikowano
Gdy wsiadasz do samochodu rano to nie od razu "start" tylko włączasz zapłon i czekasz ok 10 sek i wtedy "start" i ma ładnie palić. U mnie to działa
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no u mnie niestety kaszana...

zero kontrolki grzania świec, odpala z trudem i 3-5 sek. chodzi jak stary traktor :mad2: :mad2:

chyba nie obędzie się bez wymiany świec i sterownika, choć ze dwa razy widziałem palącą się kontrolkę od momentu zakupu tak przy -2 stopniach jakieś 2 miesiące temu - ale widać chyba zdechło :cry2:

Ja u siebie wymieniałem świece rok temu, a sterownik chyba ze trzy tygodnie temu.

To że kontrolka grzania świec się nie pojawia, nie znaczy że nie działa grzanie (choć jeśli u ciebie trzęsie silnikiem po odpaleniu, to może być coś nie tak, i niekoniecznie muszą to być sterownik i świece). Może np uszkodzony czujnik temperatury lub inne rzeczy.

U mnie teraz grzanie działa na 100%, bo czuje się to po odpaleniu - zupełnie inna kultura pracy silnika, ale kontrolka grzania świec u mnie też się nie zapala. Przez ostatnie 20 miesięcy zauważyłem ją może ze 3 razy. Dla odmiany w e46 320d, zapalała mi się za każdym razem, nawet wtedy gdy miałem spalone wszystkie świece, i zawsze mniej więcej paliła się tak samo długo (trochę ponad sekundę). W E39 530d - 193 km, pali się dłużej lub krócej, w zależności od temperatury zewnętrznej.

Podłącz kompa i sprawdź czy wywali jakieś błędy. U mnie rok temu wywaliło błąd dwóch świec, i dwie były spalone. Ostatnio wywaliło mi błąd wszystkich świec i od razu kupiłem nowy sterownik.

Jeśli nie masz dostępu do kompa, to możesz sprawdzić miernikiem świece, lub czy sterownik puszcza napięcie na świece, ale bez ściąganie kolektora się nie obejdzie. Koszt sterownika dla 4 cylindrów to od 200 do 230 zł przeciętnie. Np tu:

http://allegro.pl/sterownik-swiec-zarowych-beru-bmw-e46-2-0d-1-8d-i2055351667.html

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
U mnie też bujnie rano parę razy, ale jakoś się tym nie przejmuję. Odnośnie grzania świec wydaje mi się że jeżeli trzeba to komputer robi to automatycznie, zazwyczaj auto mam w garażu ale akurat wczoraj stało pod chmurką, 6 rano wkładam kluczyk -14stopni odpalam na sprzęgle pojawia się najpierw kontrolka świec po ok 3-4s odpala auto bujnie z 1-2 razy i chodzi normalnie.

http://desmond.imageshack.us/Himg535/scaled.php?server=535&filename=dsc0230kopiay.jpg&res=landing

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=160396 Czyszczenie parownika

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=160013 MOJE E-90 skradziona

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Panowie odgrzebię temat bo mam takie same objawy. Troszkę trzęsie podczas mrozów i wyszło mi że mam 2 świece uszkodzone.

Jakiej firmy montowane są oryginalne świece w BMW (12237786869)? W serwisie powiedzieli mi 114zł za sztukę (a zaleca się wymianę 4 szt )

Pozdrawiam

Dawid

Opublikowano
mam ten sam problem do tego przy wiekszym mrozie sam mi zgasl dwa razy. Jezeli sa spalone swiece to komputer nie powinien poinformowac o tym? U mnie zadnego bledu nie ma.
Opublikowano
Mi tak samo buja. A swiece i sterownik byl wymieniany. Bledow na kompie niemam...wiec one chyba rak maja :D :D
Opublikowano
mam ten sam problem do tego przy wiekszym mrozie sam mi zgasl dwa razy. Jezeli sa spalone swiece to komputer nie powinien poinformowac o tym? U mnie zadnego bledu nie ma.

To coś nie tak ,bo inpa wykrywa taki błąd bez problemu :wink:

Opublikowano
Myślcie panowie czemu buja, po naprawie sterownika i wymianie świec pomoglo tylko minimalnie. Jest lipa, dla mnie to najwieksza zagadka tego auta (320d M47N2)
Opublikowano
Są. Ale dając do mechanika trzeba polegać na słowie, że wyglądały ok. Testuje obecnie Liqui Moly Diesel Spulung, zobaczymy czy cos to da.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie dalej buja i nie mogę sobie z tym poradzić. I jak tampo tym Liqui Moly Diesel Seulu.