Skocz do zawartości

320d 136km problem z biegami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wyjechałem dzisiaj po poludniu i coś się stało z biegami, lewarek chodzi "gładko" nie ma charakterystycznego odczucia wrzucenia biegu, musze go wciskac na maxa w kazda strone ze az podnosi sie mieszek i półka ta z guzikami od szyby. Miał ktoś taki przypadek.
Opublikowano

A czy tak trudno zdjąć mieszczek i zobaczyć co się tam stało ?

Zmieniła się pozycja lewarka czy tylko ciężej wrzucać ?

.....BMW e46.....

OO==[][]==OO

Opublikowano
  • Autor
Pierwsze to sciaglem mieszek lecz tam nic nie widać, pozycja lewarka jest ok, tylko biegi dziwnie wchodzą, tak jakby wypadła jakaś "kulka" odpowiedzialna za wrzucanie biegu.
Opublikowano
a moze podpory silnika lub skrzyni Ci padly, stąd tez problemy z prawidlowym zakresem dzialania lewarka w stosunku do wbicia biegu. A czy przy mocnym szarpaniu lewarka do gory nie wyskakuje z tego gniazda?? ni9c tam sie nie obluzowalo??
Opublikowano
  • Autor
Lewarek nie ma jakichs luzów chodzi normalnie ale zeby wrzucic bieg musze go wciskac na maxa w dana strone, jutro jade do mechanika napewno to jakas częśc mechaniczna, nawet jeśli to skrzynia ceny na alledrogo nie są tragiczne.
Opublikowano
no musze przyznac ze pierwszy takie przypadek z ktorym sie spotykam... a widzialem wiele. Daj znac koniecznie co sie stalo bo jestem bardzo ciekaw przyczyny. Sugerujesz skrzynie... ale tak NAGLE?? bez zadnych wczesniejszych objawow??
Opublikowano
  • Autor
Ja naprawdę przeszedłem wiele z tym autem, mówię że w najgorszym wypadku jak to nawet skrzynia nie są takie drogie - wcześniej chodziło wszystko ok, no może poza powrotem lewarka z 5 biegu ale to jest częsta usterka i za bardzo mi nie przeszkadza, dojechałem dzisiaj do skrzyżowania i lipa. Dostane diagnozę to opiszę.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Strzelila jaks tulejka mechanik wstawil srube imbusowa 8,8 i tyle.
Opublikowano

dokladnie mialem to samo :)

jedziesz do mechanika, wstawia cie na podnosnik, wsadza lapki nad skrzynie tam gdzie wybierak od dzwigni jest i patrzy czy jest tam taka zawleczka, jesli jest to ją wstawia na nowo, jeśli brak jak było u mnie to bierze srube i narkętke i wio :D 3 minuty naprawa trwała i już sie nie powtórzy :)

szukam
Opublikowano
dobrze wiedziec mi tez czasami ciezko wchodza biedgi a luzow nie ma

Z tego co czytalem, to koledze biegi wchodzili nadzwyczaj "gladko", a nie ciezko. A jesli chodzi o Twoje ciezko, to u mnie tez... nie martw sie, na zimnym tak jest.

Exx
Opublikowano
no niestety, przy aktualnych temperaturach pierwsze wbicie 2. biegu to jest walka z drążkiem zmiany biegów. chyba, żeby pokombinować z jakimiś specjalnymi olejami przekładniowymi na ciężkie mrozy...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

a czy takie obiawy to tez wina tej tuleji:

cieplo, najgorzej jest z 5 na 4 mianowicie szybko i mocno zmienic bieg wchodzi, a spokojnie normalnie to czuje ze niechce wejsc odpuszczam leciutko i jeszcze raz i wchodzi, takie opory tylko przy redukcjach, ze zwiekszaniem miegow np/ 3 na 4 itp niema problemow.