Skocz do zawartości

[e39] Dziwny dziwiek przy silniku nagrany filmik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuje waszej pomocy nie badzcie zli ze tworze nowy temat ale potrzebuje pilnie waszej pomocy a nie wiem co moze sie dziac.. i jak to dokladnie opisac... Napewno moge powiedziec ze z tego co wiem mam do wymiany elektro zawory poniewaz nie grzeje mi samochod jak stoi na postoju.. ale bardziej chodzi i mi dziwne stuki i jakby tarcie ja tam nic nie widze odglosy dochodza kolo elektro zaworow i kolo wetelytora czy to bedzie kolo pasowe? jak moge to sprawdzic? jak mozecie zerknijcie na filmik moze wam cos pomoze.. z gory dzieki.. aaa i patrzylem na poduszki sa ok:)

Tutaj filmik:

http://www.sendspace.pl/file/5c7c0d506bc566d9ca242f4

Opublikowano

Jeżeli masz skrzynie manualna to obstawiam na sprzegło / koło dwumasowe. Jak to sprawdzic: wciskajac pedał sprzęgła powinno sie coś zmieniać w sensie ciszej głośniej.

Może to również być jakieś łozysko na alternatorze albo czymś co jest napedzane paskiem. Jak to sprawdzic: sciagnij pasek wielorowkowy napedzający alternator itd itd.

To moje sugestie.

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano

znalazlem identyczny temat na forum bmw-sport nasz kolega mial identyczne objawy i mial walniente kolo pasowe...

Jeżeli masz skrzynie manualna to obstawiam na sprzegło / koło dwumasowe. Jak to sprawdzic: wciskajac pedał sprzęgła powinno sie coś zmieniać w sensie ciszej głośniej.

Może to również być jakieś łozysko na alternatorze albo czymś co jest napedzane paskiem. Jak to sprawdzic: sciagnij pasek wielorowkowy napedzający alternator itd itd.

To moje sugestie.

tak mam skrzynie manualna... a przy 2 probie bylo calay czas wciskane sprzeglo tylko przy odpaleniu i gaszeniu bylo wcisniete...

Opublikowano

To moje sugestie.

Sprawdzalem wciskalem sprzeglo i puszczalem dzwiek sie nie zmienial...?? czy to na pewno 2 mas?

Ludzie na bmw sport pisza mi ze to kolo pasowe juz nie wiem kogo sluchac:(

Tu masz jak sprawdzić koło pasowe:

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=97317&hilit=t%C5%82umik+drga%C5%84+skr%C4%99tnych

i ogólnie podobny problem

jak to nie 2 mas to jestem duzo czasu w plecy i 2000zl

Opublikowano
zdejmij pasek wieloklinowy i odpal silnik jak będzie OK to nie dwumas bo faktycznie może to być koło pasowe lub sprzęgiełko alternatora , napinacz czy płyn w maglu do wymiany

http://www.directtraffic.pl/tl_files/clickad/zaufali_nam_small/bmw.pnghttp://kernest.fm.interia.pl/strzalka_w_lewo.gif. Zobacz link ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓

http://www.youtube.com/user/RadekFiliks/videos?flow=grid&view=0

Opublikowano

Koledzy mam to samo.Jezdze tak od pol roku!opisywalem przypadek tutaj:http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=160703&p=1151735&hilit=buczy+3.0d#p1151735

w tym samym miejscu slychac to u ciebie co u mne bardziej jakby przy alternatorze, silnik tez mam 3.0d...

wymienilem pompe wspomagania.paski rolki bez napinacza, jak sciagnelismy paski nic nie bylo slychac ,krecilismy alternatorem i innymi rolkami i tez cisza,po wymianie w lecie chwile lepiej i dalej to samo a nawet gorzej,teraz w zimie na zimnym jest najwieksza tragedia...Kolego a sprobuj w tym momencie jak tak warczy lekko skrecic kierwonica??u mnie dzwiek ustepuje i nie wiem z czym jest to zwiazane...

Ps:oczywiscie nie ma roznicy czy na sprzegle czy bez caly czas to samo...

Mysle jeszcze o poduszkach silnika albo o kole pasowym...Mi tez sie wydaje ze poduszki sa cale ale bylem u 3 mechanikow i kazdy stwierdzil ze mam do wymiany poduszki bo rzuca silnikiem jak gasze,wtedy objawow jeszcze nie mialem...Wiec po wygladzie ciezko stwierdzic czy poduszki dzialaja poprawnie i spelniaja swoja funkcje...Jak na moja teraz popatrzysz to wyglada idealnie a jednak jest do wymiany...

ps2:mysle jeszcze o kruccu z chlodnicy:cieknie mi z niego plyn od poczatku jak kupilem auto{nowy 240zl :mad2: }i leje po paskach.Moze to taki banal?

Opublikowano

Nie wiem jaki jest dzwiek jak dwumasa sie pieprzy ale ja miałem taki dźwięk jak kolega na filmie i rolki oraz napinacz z paskiem wielorowkowym do wymiany miałem . Wiec ktos napisał żebyś sciagnoł pasek wielorowkowy i wtedy odpal auto bedziesz wiedział czy to rolki czy dwumasa

A koledzy odrazu mówie pasek wielorowkowy tylko orginał ja kupiłem bosha za 200 zł i dalej to samo miałem , zakupiłem orginał za ponad 400 zł i koniec rolki ustały tyrkotac

Opublikowano
w najgorszym wypadku jest to lancuch abo jego napinacz....asalien Daj znac jak Ci sie uda dojsc do tego...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

hej cos stuka u mnie w silniku M52 a szczegolnie slychac cos od dołu

dzis sprawdzilem olej i stan jest ponizej minimum

czy to moze byc objaw tego

dzieki

Opublikowano
koledzy narazie nie mam czasu jak sprawdzic... za tydzien samochod oddaje do mojego mechanika zobaczymy co on powie:) jak juz bede cos wiedzial napisze:) pozdr
Opublikowano
hej cos stuka u mnie w silniku M52 a szczegolnie slychac cos od dołu

dzis sprawdzilem olej i stan jest ponizej minimum

czy to moze byc objaw tego

dzieki

chyba Sobie żarty z nas robisz wyskakując z takim pytaniem :?: :duh: to na pewno jest od tego, niski stan smarowidła głośniejsza praca silnika - jak najszybciej zrób dolewkei sprawdź czy pomogło, bo może coś umiera w silniku

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • 2 tygodnie później...