Skocz do zawartości

Please insert DVD map

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Od początku odkąd mam e61 mam taki problem że kiedy wyrzucę płyte z mapami DVD i wrzuce MP3 to po którymś tam zgaszeniu auta pokazuje mi na monitorze komunikat Please insert DVD map,musze go wtedy returnem skasować i dopiero pojawia się całe menu.Ewentualnie musze znowu wyciągnąc płyte Mp3 włożyć DVD Map i znowu Mp3 i jest spokój na kilka odpaleń.Jest jakies rozwiązanie tego problemu aby ten komunikat się nie wyświetlał? Dzięki

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

Opublikowano
Jaka navi?? Bo tak to opisales ze nie idzie się domyślić.

Niemądre pytanie - jaka navi może być w E61 na płyty DVD ?

Opublikowano
Jaka navi?? Bo tak to opisales ze nie idzie się domyślić.

Niemądre pytanie - jaka navi może być w E61 na płyty DVD ?

Business :mrgreen: :duh: ,a jaka inna? :twisted2:

Opublikowano
Witam.Od początku odkąd mam e61 mam taki problem że kiedy wyrzucę płyte z mapami DVD i wrzuce MP3 to po którymś tam zgaszeniu auta pokazuje mi na monitorze komunikat Please insert DVD map,musze go wtedy returnem skasować i dopiero pojawia się całe menu.Ewentualnie musze znowu wyciągnąc płyte Mp3 włożyć DVD Map i znowu Mp3 i jest spokój na kilka odpaleń.Jest jakies rozwiązanie tego problemu aby ten komunikat się nie wyświetlał? Dzięki

Płyta jest albo żle nagrana albo pokaleczona/podrapana - dlatego czytnik raz po raz głupieje. Proponuję nową markową (Verbatim) płytę raz jeszcze maleńką prędkością nagrać - napewno pomoże.

Szczegóły w dziale "Nawigacja".

Opublikowano
  • Autor
macznik dziękuje za pomoc :cool2:

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Opublikowano
Moment, moment :) Ja też mam Business i jak mam MP3 włożone (np nagrane na DVD) i później chcę wybrać jakąś trasę, to niemal zawsze muszę włożyć DVD z mapą. To chyba oczywiste, czy źle zrozumiałem problem z tego tematu?
Opublikowano
Ja też traktuję jako oczywistą oczywistość, że każdorazowo kiedy chcę skorzystać z navi wkładam płytę. Zawsze wydawało mi się, że bez płyty w czytniku navi nie zadziała....
Opublikowano
  • Autor
Panowie to oczywiste żeby wczytać trase musi być mapa,mi chodzi o to ze gdy mam płyte MP3/CD z muzyką zamiast NAVI DVD to wyświetla mi komunikat Please Insert DVD MAP ,tak jakby chciała czytać trase,nie moge mieć włożonej płyty z cd/MP3 bo wywala mi ten komunikat.Po wyjęciu płyty navi i wlożeniu cd/mp3 z początku na kilka odpaleń jest ok a problem pojawia się po pewnym czasie użytkowania CD/Mp3 w czytniku.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Opublikowano
z początku na kilka odpaleń jest ok a problem pojawia się po pewnym czasie użytkowania CD/Mp3 w czytniku.

a akumulator masz dobry - mnie też to męczyło i zauważyłem ,że jak miałem niedoładowany akumulator to po nocy wsiadałem do auta to wyskakiwał ten komunikat. Odkąd doładowałem akumulator to już dawno nie widziałem tego komunikatu.

Opublikowano
  • Autor
Aku ok na 100% ,nowy oryginał kupiony 3 msc temu w m-carsie i tam zaprogramowany.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Opublikowano

W moim E60 też to występuje ale zawsze tylko w tedy gdy np. włączamy navi bez płyty w czytniku . Natomiast jak wrzucę płytkę do czytnika i wrócę do głównego menu i wtedy wyciągnę płytkę jest ok oczywiście jak ktoś bawiąc się i-drivem znów nam to włączy. Bynajmniej u mnie tak jest.

Mam jeszcze pytanko do bheesty w jaki sposób nagrywasz płytki mp3 bo sam taż mam navi Business i już się poddałem

Pozdrawiam

Opublikowano
Mam jeszcze pytanko do bheesty w jaki sposób nagrywasz płytki mp3 bo sam taż mam navi Business i już się poddałem

Pytasz zapewne o płytki DVD MP3, prawda? Bo CD, to żaden problem. Zwyczajnie nagrywasz i działa. Jesli nie działa ci płyta CD MP3, to może nie masz funkcji MP3, wtedy już ktoś musi Ci wgrać oprogramowanie do tego chyba. Natomiast jeśli CD mp3 Ci działa i chodzi o DVD, to musisz wybrać płytę DVD+R koniecznie i nagrać ją w trybie jednosesyjnym z zamknięciem. Naprawdę jest to świetna sprawa, 4GB muzyki na jednej płycie jest fajne ;)

Ja używam płt DVD+R Verbatim.

Powodzenia.

Opublikowano
Wielkie dzięki dziś sprawdziłem i wszystko działa :D :D :D
  • 1 rok później...
Opublikowano
a na DVD-R można nagrać ? Bo nagrałem już chyba 10 różnych wersji mapy i żadna nie działa. Mam nawigację Busines wypalam płytę z regionem DVD2 (POLSKA z EU Wschodnią) nazwa pliku KN104EUX14. Po włożeniu do czytnika i wybraniu nawigacji mam rózne kraje do wyboru bez polski :/ wybieram ITALY jakieś miasto, ulicę daję start i wyskakuje komunikat please insert navigation disk. Nadmienię że dvd chula bo słuchałem muzyki a oryginalna płyta jaką posiadam z regionu DVD1 działa ale nie wyświetla mapy rzecz jasna, WTF ? Mi to wyglada tak jak bym miał wgrane kraje w pamięć nawigacji, bez płyty mogę wybierać kraje oczywiście bez polski ale jak już chcę mu podać miasto to znów chce płytę :mad2:
Opublikowano
a na DVD-R można nagrać ? Bo nagrałem już chyba 10 różnych wersji mapy i żadna nie działa. Mam nawigację Busines wypalam płytę z regionem DVD2 (POLSKA z EU Wschodnią) nazwa pliku KN104EUX14. Po włożeniu do czytnika i wybraniu nawigacji mam rózne kraje do wyboru bez polski :/ wybieram ITALY jakieś miasto, ulicę daję start i wyskakuje komunikat please insert navigation disk. Nadmienię że dvd chula bo słuchałem muzyki a oryginalna płyta jaką posiadam z regionu DVD1 działa ale nie wyświetla mapy rzecz jasna, WTF ? Mi to wyglada tak jak bym miał wgrane kraje w pamięć nawigacji, bez płyty mogę wybierać kraje oczywiście bez polski ale jak już chcę mu podać miasto to znów chce płytę :mad2:

Może masz skopaną wersje MAP ?? Jeśli jesteś z Poznania to mogę ci wypalić płytkę z mapami które u mnie śmigają bez problemu. Jakby co mam mapy z 2013 roku ale tylko na Europe wschodnią

BMW czyli Bardzo Miły Własciciel

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Ex: BMW E-30 318iS M42 90'

Opublikowano

Witam,

U mnie chodzą TYLKO płyty DVD+R, nagranie jednosesyjne i zamknięte.

Opublikowano
Może masz skopaną wersje MAP ?? Jeśli jesteś z Poznania to mogę ci wypalić płytkę z mapami które u mnie śmigają bez problemu. Jakby co mam mapy z 2013 roku ale tylko na Europe wschodnią

Niestety mieszkam w Krakowie, mam e60 z 2004r nie wiem czy ta najnowsza mapa z 2013 pójdzie ? Bo widziałem jakieś ograniczenia że np. mapy są od 2003-2007 wiec raczej nie szukałem najnowszej. Mogę się mylić w tej kwestji. W każdym razie spróbuje wypalić na DVD+R bo wcześniej paliłem na -

Opublikowano
A ja mieszkam we Wrocławiu i tu chodzi ;) Mam E60 2003r (niestety Business) i poszła najnowsza z 2013r bez problemu. Wypalona czymkolwiek do wypalania obrazów na DVD+R chyba Verbatim.
Opublikowano

witam

Korzystałem ostatnio z Europy Wschodniej 2013 ( Polska, Słowacja, Austria, Niemcy i Włochy )

Wypalone na DVD RW, nie pamiętam czy + czy -

pozdrawiam

Opublikowano
Nagrywam własnie na DVD+RW tylko na jakimś śmieciowym dysku OMEGA niestety tylko takie mieli w sklepie ale jeśli zadziała kupie Verbatimkę. Zaraz dam znać czy chula, mam nadzieję że tak bo jak nie to :cry2:
Opublikowano
jak nie zadziala podaj mi namiary to nagram tobie na jakiejs plytce i ci podesle moje mapy, to dasz znac czy odpala

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Opublikowano
jak nie zadziala podaj mi namiary to nagram tobie na jakiejs plytce i ci podesle moje mapy, to dasz znac czy odpala

No i kicha nie działa :/ To że nie działa jestem wstanie zrozumieć (zła wersja mapy etc.) ale skąd w pamieci te kraje z regionu 1 ? Może moja nawigacja ma inny region :?:

Opublikowano

No i kicha nie działa :/ To że nie działa jestem wstanie zrozumieć (zła wersja mapy etc.) ale skąd w pamieci te kraje z regionu 1 ? Może moja nawigacja ma inny region :?:

witam

niektóre kraje na DVD1 i 2 się powtarzają

DVD1 Ci działa, więc może coś zostało w pamięci ...

jesteś z Krakowa, zawsze możesz podjechać, użyjemy mojej płyty i się nieco rozjaśni

pozdrawiam

Opublikowano
jesteś z Krakowa, zawsze możesz podjechać, użyjemy mojej płyty i się nieco rozjaśni

No i się rozjaśniło że nagrana przeze mnie płyta działa u kolegi "kurczi" a jego na moim czytniku nie. Oryginalna mapa w dalszym Ciągu chula w czytniku. Spróbuję zmienić soft bo jak zauwazylismy po włożeniu płyty ekran gaśnnie na około 5-10sekund. Może tu leży przyczyna i problem. Użyję też jakieś płyty co przeczyści laser.

Opublikowano
jak dobrze pamietam w instrukcji raczej nie zalecaja uzywania tego typu plyty. Sprobuj jeszcze posprawdzac ustawienia i iDrive moze cos tam jest nagrzebane a ja jutro ci wysle plytke i zobaczysz. Jak nie zadziala to przynajmniej juz bedziesz miec plytke z najnowsza mapa.

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)