Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam BMW E34 sedan silnik 2.0

Problem polega na tym że podczas jazdy nagle przestały działać biegi. Nie było nic słychać żeby coś oberwało i nie wiem czym to może być spowodowane może ktoś mi pomóc??

Opublikowano
Jeśli na wyłączonym silniku zapniesz pierwszy bieg i zakręcisz rozrusznikiem, to auto rusza?
Opublikowano

Wysprzęglnik raczej odpada chyba że zablokował by sie w pozycji wćiśniętej, a to bardzo mało prawdopodone.

Naj bardziej prawdopodobne to:

- uszkodzony dyfer

- uszkodzony przegub pół osi

- zerwany tłumik drgań wału przy skrzyni

- lub sama skrzynia biegów.

Ewentualnie mógł sie rozpiąć drążek od zmiany biegów ale to także raczej zadko sie zdaża pozatym wtedy lewarek luźno lata.

Z tak pobierznego opisu co podał kolega dka22 tylko tyle da mu się podpowiedzieć. Bo nawet nie wiadomo z jaka mamy doczynienia skrzynią biegów

Opublikowano

skrzynia manualna

Jeśli na wyłączonym silniku zapniesz pierwszy bieg i zakręcisz rozrusznikiem, to auto rusza?

gdy tak robię nie rusza tylko odpala bez problemu

Sprawdź czy płyn nie uciekł i czy nie ma pod autem mokrych plam, może wysprzęglik w skrzyni poszedł.

nie ma żadnych plam

Co do drążka to też się nie rozpiął bo wyczuwalny jest opór podczas zmiany biegów.

Jeszcze jeden może ważny element to się stało podczas jazdy na 5-biegu i nie wtedy gdy zmieniałem tylko gdy już jechałem dłuższy czas na tym biegu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
albo wysprzęglik przy skrzyni se rozsypał albo coś z napędem.. najlepiej będzie jak pod auto wejdziesz i zobaczysz co się dzieje
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg