Skocz do zawartości

Uderzyłem w krawężnik - co uszkodziłem?Help... juz wiadomo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak w temacie w padłem w mały poslizg i na kołach skierowanych na wprost najechałem na krawęznik (ok10cm) z predkości 15km\h do 20km\h.Uderzenie nie było w cale takie mocne a odgłos jakbym wpadł w dosyć duzą dziure.Skutki:lewe przednie koło siedzi w nadkolu tak ze obciera o nadkole nie mozna skrecać w lewo kierownicą,mozna tylko w prawo i oczywiscie felga leko sie skrzywiła.Teraz nie wiem czy uszkodzenie było tylko moja wina czy wczesniej juz było coś nie tak i wjezdzajać w kazdą wiekszą dziure mogło sie to samo stać.Auto jest dosyć mocno obniżone i przy przejezdzaniu przez progi zwlaniające czasami było słychać jakby auto siadało na jakiś odbojach.

Proszę o pomoc :modlitwa:

Edytowane przez Lego
Opublikowano
Witam kolege moze sprezyna pekla jak autko bylo sporo obnizone sprezyna twarda i szlag ja trafil tylko taka moja sugestia.Pozdrawiam.
Byłe 318i coupe obecne 320i coupe radosc z jazdy.Nareszcie długo oczekiwane E46 kombi.
Opublikowano

Na odległość to ciężko coś powiedzieć.Możesz mieć skrzywiony :

-wachacz

-piaste

-amortyzator

-drążek kierowniczy

Możliwości jest wiele , najlepiej niech samochód obejrzy mechnik.

Opublikowano
uszkodził sie prawdopodobnie wachacz tak twierdzi mechanik który oglądał bmw i teraz tak czy przy wymianie wachacza trzeba wymieniac sworznie na nowe
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
uszkodził sie prawdopodobnie wachacz tak twierdzi mechanik który oglądał bmw i teraz tak czy przy wymianie wachacza trzeba wymieniac sworznie na nowe

Nie wiem co masz na myśli ale jeżeli chodzi o te przeguby, /gałki/ które są wprasowane w wachacz to przyjmując optymistycznie, że nie uległy uszkodzeniu razem z wachaczem głupotą by było je wyciągać z tego wachacza i wprasowywać w nowy. /o ile w ogóle byś je wyciągnał z tego starego wachacza bez uszkodzenia/

Opublikowano
Nie wiem co masz na myśli ale jeżeli chodzi o te przeguby, /gałki/ które są wprasowane w wachacz to przyjmując optymistycznie, że nie uległy uszkodzeniu razem z wachaczem głupotą by było je wyciągać z tego wachacza i wprasowywać w nowy. /o ile w ogóle byś je wyciągnał z tego starego wachacza bez uszkodzenia/

Dokładnie tak, a pozatym jak będziesz zakładał inny wahacz to też wymień sobie odrazu sworznie na nowe żeby nie robić roboty dwa razy ( wymiana i ustawianie geometrii ).

Opublikowano
wachacz wymieniony koszty to 110zł wachacz+50 zł za robote(mechanik naprawiał to u mnie pod domem:))zdjecia starego wachacza dam pozniej zobaczycie jak go skrzywiło
Opublikowano

tak zgioł sie wachacz

http://img228.imageshack.us/img228/2672/dsc021268sn.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/5982/dsc021276rf.jpg

Opublikowano (edytowane)
Nie uszkodziły ci się końcówki drążka kierowniczego? Co z geometrią? Zbieżność raczej poleciała, jak z kątami? Z tego co wiem w e36 są stałe, więc jeśli się przestawią ratuje tylko rama. Jak się prowadzi auto po wymianie wahacza? Robiłeś geometrię? Edytowane przez M3_styler
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Po takiej wymianie to i tak obowiązkowo zbieżność bo na pewno się zmieniła. Uszkodzenie wachacza duże jak na opisywane zdarzenie.

Opublikowano

hmm ale banan sie z niego zrobił :shock:

szczerze wspołczoje ..............

hmm a co do zbieznosci czy w E36 z tyłu też się ustawia hmmm sorry za lamerskie pytanie :)

pozdrawiam Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
udzerzenie było takie jak opisywałem,odgłosem przypominało wjechanie w dosc duzą dziure.Auto wyjechało na krawęznik,nie ze odbiło sie od niego albo cos.potem jak wracałem do domu ok 1km to tak jakby wachacz sie zgioł dalej :roll: .Teraz czekam na przypływ gotówki zeby wszystko sprawdzic
Opublikowano
Lego, raczej mało prawdopodobne, żeby skrzywić wahacz podczas przejechania 1km. Wydaje mi się że krawężnik dał mu totalnie radę. Jak ci się prowadzi auto po wymianie? Nie ściąga go? Czy podczas jazdy prosto kierownicę masz równo, czy lekko skręconą?
Opublikowano

Ja zdejmowałem wahacz tylni i przednie amortyzatory, robiłem to sam na zbieżności nie byłem. Wiem że powinieniem ale jakoś nie mam czasu i dużo chcą za to, zbieżność i geometria 300.

Fakt faktem auto mi nic a nic nie ściąga ani przy hamowaniu, ani przyspieszaniu, ani przy jeździe na wprost, opony zdziera równo.

Nie wiem czy jest sens jechać nawet.

Opublikowano

300 zł za geometrie i zbieżność to rozbój poszukaj dobrze geometria komputerowa ok 100 zł nie więcej ja robiłem za 90 zł

Katowice

Opublikowano
Nie chodzi mi tu o montaż - demontaż wahaczy, czy McPersonów, bo przy wykonywaniu tej czynności raczej zbieżność się nie przestawi, co innego jakbyś wymieniał końcówke drążka. Chodzi mi o uderzenie w krawężnik, po którym wahacz wygląda jak na załączonych przez Lego fotkach. Podczas takiego uderzenia na 80% została przestawiona geometria. Zastanawia mnie czy poszła tylko zbieżność, czy również kąty pochylenia koła, oraz jak Lego sobie z tym poradził.
Opublikowano
jak miałem załozony zapas zamiast skrzywionej felgi to miałem pewne obawy ze cos jest nie tak auto latało w koleinach no i opona strasznie głosno toczyła sie.Teraz mam spowrotem zimówke i wszytkie objaw ustały auto normalnie prowadzi sie,nie ustawiłem zbieznosci bo musze wymieniac sworznie wachacza po jednej stronie maja luz,wiec jeszcze sie wstrzymuje.kierownica jest prosto auta nie sciaga
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

hmmm to opony mają wpływ na worzenie po koleinach ? tzn wiem jak szerokie to gorzej .. mi woźi autem na wszytkie strony w koleinach .. (nawet małych . opony przód 205 /70/15 tył 195/60/15 czy to może miec wpływ? słabo z kasą było stare były przedarte i musiałem taki sajs włożyć jedna nawet jest w drugą strone wsadzona !!! (kierunkowa)!!! ale to nie ma raczej wpływu bo jest sucho :)

Pomózcie łaskawie bo już 700 zł wydałem na zawieche i dalej to samo został jesscze tylko górny wachacz przód ale to nie ma raczej aż takiego wpływu na wożenie ... mechanicy raczej luz na przekładn by wyczuli ... sprawdzało 2 mechaniów i regulowało wiec to raczej wykluczam.

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5