Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Być może dlatego, że w M42 z tego co wiem były 2 typy - z aluminiową bądź plastikową pokrywą - filtr w drugim przypadku powinien być taki jak w M44
Opublikowano

Faktycznie-teraz zauwazylem ze obudowa filtra paliwa nie jest z m42.

Obudowa filtra powietrza wskazuje ze to m42-w pierwszych latach takie szly,potem byly juz kwadratowe tak jak i w m44.Dodatkowo na zdjeciu widac ze masz wisco-m44 mialo orginalnie chyba tylko elektr.wentylator.Zrob zdjecie termostatu-obudowa rozni zasadniczo miedzy tymi silnikami.

Aha,m42 ma dwa czujniki temp plynu(szukaj ich pod kolektorem dolotowym,nad filtrem oleju-niebieski i brazowy),a m44 chyba jeden podwojny.

Opublikowano
moim zdaniem to M42 z obudową filtra oleju z tworzywa. Wg strony MANNa filtr jest taki sam jak w M44. M42 z obudową aluminiową miało inny wkład filtra - więc może tu tkwi cała zagadka.
Opublikowano
Witam.

Wskoczę w temat. Czy możliwe jest założenie głowicy od M40 do M43 1,6 ? Pytam, bo mam problemy z doborem części. Wg VIN silnik M43, termostat wszedł bez obudowy (od M40), ale rolka paska klinowego od M43 (ta na alternatorze). Silnik zagadka. :)

http://w188.wrzuta.pl/obraz/3lM2W2qblKp/2011-12-24_12.30.16

Ze zdjęcia ( pokrywa zaworów i kopułka rozdzielacza zapłonu ) wychodzi że góra silnika jak nic jest z M40, niezła rzeźba :mrgreen: .

Może to jest M40 z osprzętem z M43 ?

Opublikowano
A pod tym wszystkim kręci się pasek rozrządu :/ i dynda kilka niepodpiętych wtyczek. No nic, trzeba będzie żyć z M40. jedyna szansa, że ewentualny swap na M43 będzie bezproblemowy. Jednak po Omedze b, fieście i maździe jestem mile zaskoczony marką :)
Opublikowano
Witam.

Wskoczę w temat. Czy możliwe jest założenie głowicy od M40 do M43 1,6 ? Pytam, bo mam problemy z doborem części. Wg VIN silnik M43, termostat wszedł bez obudowy (od M40), ale rolka paska klinowego od M43 (ta na alternatorze). Silnik zagadka. :)

http://w188.wrzuta.pl/obraz/3lM2W2qblKp/2011-12-24_12.30.16

Po mojemu to jest m40.Tylko ma ma pare dupereli od m43,m.in:dolot,naped osprzetu i jego elementy,cewki,elektrowentylator itp.Wyglada to tak jakby kiedys siedzialo tam m43 a potem ktos wsadzil m40 :mrgreen: .Na zywca.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ładnie, jest kopulka, ale gdzie przewody....a tu ida z modułu jak w m43!! Też obstawiam ze to jest m40 z gratami od m43. Nie może być blok i doł od m43 bo jest lańcuch zamiast paska, jest alupokrywa filtra olejowego (m43 ma tylko tworzywo).

PZDR>

Najlepszy swap świata z m43 na m40 :mad2: od kogo kupiłeś to cudo, bo osobiście to bym z ....powyrywal.

Opublikowano
Nie może być blok i doł od m43 bo jest lańcuch zamiast paska, jest alupokrywa filtra olejowego (m43 ma tylko tworzywo).

... akurat tak sie sklada ze w m43 byly puszki na filtr i aluminiowe i z tworzywa (nie zeby dwie na raz :P)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No tak, według realoem do 95 roku. Coś mi się pokićkalo. Chyba sie zasugerowałem tym co napisali wczesniej, ale było to o m42 i m44. Sorki za błąd. Nie zmienia to jednak faktu ze jest u kolegi coś...

PZDR>

Opublikowano
no i w m43 byl termostat plastikowy, a na zdjeciu wyglada na metalowy... krociec wody doprowadzajacy plyn do chlodnicy, tez wyglada na inny niz te z m43
Opublikowano
No ładnie, jest kopulka, ale gdzie przewody....a tu ida z modułu jak w m43!! Też obstawiam ze to jest m40 z gratami od m43. Nie może być blok i doł od m43 bo jest lańcuch zamiast paska, jest alupokrywa filtra olejowego (m43 ma tylko tworzywo).

PZDR>

Najlepszy swap świata z m43 na m40 :mad2: od kogo kupiłeś to cudo, bo osobiście to bym z ....powyrywal.

Kupiłem od gościa z Tychow . Nie, żebym szukał specjalnie Bmw, ale blacha zdrowa, klima na lato, a naped na zimę :-). Jako drugie auto na dojazdy do pracy wystarczy. W tych pieniądzach alternatywą była Sierra. Możliwe, że to była ostatnia chwila, zanim wóz dostał wielgachny wydech i giga-skrzydlo na klapę. :-D