Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak sprawdzić sąde lambda czy jest dobra??? Mówie o takiej która jest w silniku m20b25 jesli jest jakas róznica miedyz sondami bo słyszałemze w e30 są takie same wszytkie???
Opublikowano
czesc ja posiadam silnik m10 1.8i i u mnei objawem zepsutej sondy bylo obnizenie sie wolnych obrotów spalanie sam nie wiem hyba ciut wieksze ale nie znacznie moze to ci w czyms pomoze bo ja nie wime jak sprawdzic sonde sproboj na elektrodzie moze tam cos ludzie pisza o tym
Opublikowano
Spoczko podajede i tak zrobie jeszcze dostałem inny przepis na sprawdzenie hmm u nie tez obrot troszke wariuja ale nie wiem czy to nie wina nie szczelnego dolotu no i mam gaz
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Co do sondy to przy silnikach m20 trzeba znaleść przewody przez które sonda wysyła sygnał i podłączyć do nich woltomierz. Oczywiście na rozgrzanym silniku, sonda pracuje dopiero od 320 st.C. Przy zwiększonych obrotach napięcie sondy to 0.5-1 V przy spadaniu obrotów do prędkości biegu jałowego 0.4-0 V. Oczywiście mowa o sondach Boscha.

Edytowane przez wojtass
Opublikowano

voltomierzem na zakresie pomiarowym - napięcia stałego czyli - V DC

podpiąć się jednym biegunem miernika pod masę samochodu drugim pod przewód sygnałowy sondy - czyli czarny

po rozgrzaniu silnika a tak właściwie układu wydechowgo (kolektor w granicach 400 st C) - na tym czujniku zachodzi zjawisko Lambdy (od nazwiska wynalazcy) innaczej mówiąc następuje pomiar ilość tlenu w spalinach

jeśli auto jest sprawne - to odpowiednie za ten stan czujniki i akuratory przeregulowują ilość spalin w układzie z częśtotliwością ok. 0,5 Hz

wówczas uzyskujesz na mierniku wachania napięcia w granicach 0,2 do 0,9 volta - co oznacza że raz mieszanka jest uboga a raz bogata

ten sygnał trafia do ECU dzięki któremu ECU dostaje odpowiedź że wszystko ze spalinami jest ok (tzw. sprzężenie sygnału)

pomiar sondy lambda (jej sprawności lub funkcjonowania) mówi nam o poprawnej pracy silnika

jeśli odczyt jest zły to znaczy że silnik chodzi żle lub jest uszkodzona sonda lambda - zazaczam że czasookres zużycia sondy waha się w granicach 100-200tyś kilometrów

:roll:

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658