Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zima, czas pomyśleć o eliminacji problemów związanych z instalacją grzewczą auta.

Na pewnym forum znalazłem taki oto wątek:

http://www.fiatuno.pl/index.php?idg=166

Czy ktoś z kolegów pracował w podobny sposób nad systemem grzewczym w BMW :?:

Mam E36 bez klimy i nie powiem, że nie jestem zainteresowany podobną przeróbką - doprowadzić ciepłe powietrze do tych kratek zachowując jednocześnie możliwość płynnej regulacji "ciepłe/zimne" i mając możliwość płynnego przechodzenia z nadmuchu na nogi do nadmuchu na szybę i w dalszej kolejności na te właśnie, skierowane na korpus, twarz i ręce - podające po przeróbce również ciepłe powietrze kratki.

Ale BMW to nie UNO i znacznie więcej pracy z wyjęciem zespołu nagrzewnicy.

Jak był bym pewny, że to się może udać to pewnie zmusił bym się do tej czynności, czy ktoś z Was już to przerabiał :?: , czy może się podzielić doświadczeniami :?:

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
Za duzo roboty a efekt bez wiekszego sensu. Ja bym sie za to nie bral. Ale jak masz ochote to czemu nie.

Pozdro

Właśnie nie mam ochoty, ale jak bym wiedział, że nie orobię się na darmo to bym się do tej roboty zmusił.

Nie mam ochoty bo nie mam garażu a pogoda teraz nie sprzyja dłubaniu w aucie pod blokiem. :?

Piszesz, że efekt bez większego sensu :shock: , a ja właśnie miło wspominam w poprzednich moich samochodach możliwość nadmuchu gorącego powietrza na twarz i ręce - taki już ze mnie piecuch.

Wiem, że inżynierowie BMW tak to skonstruowali wychodząc z założenia, że kierowca ma być przytomny za "kółkiem" a nie opływać w błogie ciepełko, ale jednak brakuje mi i myślę, że nie tylko mi tego ciepełka na twarz. :roll:

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
Wiem, że inżynierowie BMW tak to skonstruowali wychodząc z założenia, że kierowca ma być przytomny za "kółkiem" a nie opływać w błogie ciepełko, ale jednak brakuje mi i myślę, że nie tylko mi tego ciepełka na twarz. :roll:

No chyba jednak nie do końca takie było zamierzenie, skoro w niektórych wersjach jest tam nadmuch ciepłego, z płynną regulacją w dodatku...

Więc o co im chodziło? :think:

To taka mała dygresja w temacie... :roll2:

Wesołych Świąt

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

Hehe, widzę pełno krytyki, ale nic to. :D

Statystyka mówi, że ktoś w pewnym momencie udzieli odpowiedzi na pytanie. :lol: :lol:

Partyzantka :?: , hmm.

No nie wiem czy jak ktoś by przez to przebrnął i wrzucił szczegółowy opis tej przeróbki to nie znalazło by się kilku chętnych do zastosowania jej w swoim aucie. :8)

Pozdrawiam

Robert

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chdzi o to, że da się zrobić wszystko, tylko przy takich przeróbkach efekt często jest mierny, a koszty przeogromne.

Mimo wszystko powodzenia.

Kai
Opublikowano
Chdzi o to, że da się zrobić wszystko, tylko przy takich przeróbkach efekt często jest mierny, a koszty przeogromne.

Mimo wszystko powodzenia.

Widzisz, właśnie o to chodzi, że być może da się to wykonać wycinając w odpowiednim miejscu ścianki grodzącej otwór a inny kanał zaślepiając np. odpowiednio dopasowaną wkładką ze styropianu lub wstawką z plastiku.

A co do efektu to właśnie o to pytam :? , czy ktoś już to spraktykował w BMW.

Zobacz, ten facet od UNO jest zadowolony.

Kwestia tylko, czy da się to w podobnie prosty sposób zrobić w BM-ce.

Właśnie taki sposób jak w tym UNO zupełnie minimalizuje koszty - kawałek styropianu i rury PCV, reszta to nasza własna praca.

I o to mi chodzi.

Więc precyzując moje pytanie:

czy ktoś to robił i uzyskał pozytywny, zgodny z założeniami efekt :?:

I tyle chcę wiedzieć.

Dzięki za wszystkie dotychczasowe uwagi, są niewątpliwie bardzo cenne, ale moje zasadnicze pytanie pozostaje niestety nadal bez odpowiedzi. :cry:

Pozostaje mieć nadzieję, że ktoś jednak coś kombinował w tym zakresie (przeróbka) i zechce się podzielić doświadczeniami.

Wystarczy poszukać w zasobach tego forum by przekonać się, że niejeden właściciel BM-ki już pytał o ten zimny, bez możliwości regulacji temperatury nadmuch.

Są więc tacy, którzy woleli by, aby tam było dostępne również ciepłe powietrze.

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
Wątpię żeby w takiej bryce nie było nawiewu ciepłego powietrza z środkowych katek.

Tak Dafi, niestety to prawda, ta wersja tak ma i nie jest nic uszkodzone.

Przy pokrętle rozdziału nadmuchu w pozycji nadmuchu na twarz jest tylko niebieski kolor. Pozycja nadmuchu na szybę lub nogi to już kolor biały - czyli z możliwością regulacji temperatury.

Tak to zostało skonstruowane i tyle. :cry:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images3.fotosik.pl/8/rrsg1dv6y9i4ijny.jpg

To ta gałka po prawej stronie.

PS:

Fajnie, że poradziłeś sobie ze swoim nadmuchem. :wink:

Pozdrawiam

Robert