Skocz do zawartości

328 - Piszczy ogrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu (zauważyłem po wymianie termostatu) piszczy mi nadmuch ciepłego. Jak już się nagrzeje dobrze, słychać taki bardzo wysoki pisk (jakby ultradźwięk).

Już nie wiem co to może być, wszystko odpowietrzone i działa jak należy, dźwięk się nasila im silniejszy nadmuch, liści nie widzę w wywietrznikach, filtr kabinowy wsadzony prawidłowo, na zimnym nie gwiżdże :/

Co to i dlaczego?

Opublikowano
pewnie sam silnik dmuchawy piszczy. Ja miałem tak w kadecie :D żeby przestało trzeba było w deskę walnąć porządnie. A, że po wymianie termostatu to pewnie przypadek.
Opublikowano

W książce "Sam naprawiam" o ile pamiętam jest opisany demontaż, ja kupiłem w wersji papierowej, w necie też bez problemu znajdziesz w pdf :)

Mój zatarł się w zeszłym roku tak, że przestał pracować, oczywiście na wyjeździe dzięki czemu musiałem przejechać 400km zimą bez dmuchawy skrobiąc szyby od środka.

Najpierw go rozruszałem z pomocą WD40 ale po kilku dniach znowu padł, pomogło super dokładne smarowanie jakimś środkiem do łożysk rowerowych w sprayu :)

Opublikowano

smarowalem to silikonem rok temu

ostatnio znow zaczyna w mrozne dni przypominac o sobie, tak wiec zabieg jest skuteczny, ale nie dlugotrwaly : (

nowy wiatrak na wersje z kierownica po lewej jest mega drogi, co dziwne na wersje z kierownica po pawej to cos ponizej 300 zl, ale czym one sie roznia ????

Opublikowano

co prawda jeszcze nie zabrałem się za ten temat, ale czy nie jest tak, że gdyby to był wiatrak piszczałby również na zimnym nadmuchu?

U mnie od razu przestaje po przestawieniu na zimny - więc wiatrak nawet nie zdążyłby się wychłodzić w sekundę.

To oczywiście "gdybanie", ale czy u Was też tak było i smarowanie pomogło?

Opublikowano

To na pewno wiatrak. W E36 mi robił za świerszcza i w E46 też zaczął po wpadnięciu w dziurę.

Na początku piszczał często, teraz rzadko i czasami tylko gdy mocno przyśpieszam