Skocz do zawartości

Mało wydajne ogrzewanie i klima, słaby nadmuch i kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim autku dość słabo działa ogrzewanie. Mam wrażenie, że powietrze z nadmuchu ma zbyt niską temperaturę. Mam klimę manualną i podobno mikrofiltr (tylko za cholerę nie mogę go zlokalizować). Po otwarciu schowka nad nogami pasażera, na plastikowej obudowie po lewej stronie, jest naklejka, mówiąca, że ten pojazd wyposażono w taki filtr. Jeśli jest on zatkany to rzeczywiście mogłoby słabo dmuchać z nawiewów (dobrze dedukuję?)

Natomiast przy włączonej klimie za słabo chłodzi. Wycieków z klimy nie stwierdzono.

Ponadto demontowałem panel ogrzewania i klimy bo nie działała mi dmuchawa na pozycji "3" i "2". Problemem były zbyt odgięte blaszki styków w przełączniku. Jeden z kolegów na tym forum o nich pisał i zrobił nawet ładny rysunek tego przełącznika, teraz działa OK. Ale zauważyłem, że wypięta była malutka kosteczka od wentylatorka, który zasysa powietrze z kabiny do pomiaru jego temperatury. Podłączyłem go do zewnętrznego zasilania 12V i wpadał w rezonans i piszczał (pewnie dlatego go ktoś odłączył).

1. Skoro mam naklejkę, która mówi, że mam mikrofiltr, to gdzie go szukać?

2. Czy odłączony wentylatorek ("zasysacz" powietrza kabinowego) w panelu miał wpływ na słabe chłodzenie, ogrzewanie wnętrza pojazdu? (wydaje mi się, że tak).

3. Do czego służy wtyczka żeńska nad schowkiem z dwoma rzędami po 4 otworki?

PS: nie mogłem zlokalizować "miecza", gdzie on się u mnie schował?

126p>Polonez 1,5>Seicento 900>Polonez 1,4 103kM>Nissan 100NX 150kM>Peugeot 406>Peugeot 406>Opel Vectra 2,2DTI>BMW520i 24V>BMW 525i 24V Touring i VW POLO 1.0 sport GT :) '92>A-klasa 140KM>E61 530d
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko masz w dziale "Zrób to sam-gotowe recepty".
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Musisz ściągnąć kawałek tapicerki po stronie pasażera od lewej strony tam gdzie się trzyma nogi. I tam będzie taka żółta pokrywka daleko schowana chyba na klucze torx o ile dobrze pamiętam. Odkrecasz to, wyjmujesz i masz filtr.