Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich długo tu nie zagladałem ale wracam ponownie :D

Walcze juz z tym ubywaniem plynu chyba 2 lata i niestety juz brakuje mi sił

A mianowicie cały czas ubywa mi płyn chłodniczy musze dolewac około 1 litra na tydzień

3 dni temu wymieniłem chłodniczke spalin na uzywaną i myslałem ze teraz bedzie ok ale nadal ubywa :x

Moim zdaniem ten płyn jakos wychodzi przez układ wydechowy dlatego ze robi mi sie taki biały osad na rurze wydechowej

W lato gdy lałem wode dest nic nie było widac zadnego osadu teraz gdy leje płyn osad znowu sie pojawia

Dodam ze auto oglądało juz chyba 2 mechaników i zadnych wycieków tez nie zaobserwowali

Auto nie kopci już nie mam pomysłu jak z tym walczyć????

Uszczelke chyba tez wykluczam bo przy predkosciach jakimi latam na autobanach juz by ją chyba dawno wydmuchało 170-215 km/h

Pomóżcie

Opublikowano
ogrzewania działa bez problemu ale mam chyba jakis problem z termostatem bo czasami jak jade długi dystans ze stałą predkoscią to spada mi temp silnika
Opublikowano
obudowa termostatu jest z jakiegoś plastiku i czasami pęka i ma wycieki zobacz może to jest problem a jak nie to poszukamy dalej
file:///C:/Users/admin/Desktop/BMW.jpg
Opublikowano

obecnie mieszkam w niemczech i mam ograniczone warunki garażowe :) tutaj warsztaty odpadaja za drogo :evil:

jestem umówiony w polsce na 27 grudzień na wymianę oleju termostatów i takie tam ale dlaczego pojawia sie ten osad biały na końcówce wydechu????

moim zdaniem ten płyn idzie ze spalinami w wydech w jakis sposób

qrcze juz mnie meczy to ciagłe dolewanie płynu

Opublikowano
Jeśli uważasz, że płynu ubywa wydechem, to może się równać uszkodzeniu uszczelki pod głowicą, tzn. połączeniu się tam kanałów z płynem chłodzącym razem z komorą silnika. Efektem jest często ubywanie płynu, białawy dym z wydechu i słodkie w smaku ( glikol) "pocenie" się końcówki rury wydechowej. Ale oby nie.
Opublikowano
ale czy przejezdziłbym z uszkodzoną uszczelką 40 tys km i z predkosciami równymi max czyli 215 i by jej nie wydmuchało mam tak od 2 lat

Hehe, 136 KM nie pojedzie 215 km/h :norty: , a tak poważnie, to jesli ubywa i nie widać "z wierzchu", to naturalną drogą poszukiwań jest wnętrze silnika.

Opublikowano
pojedzie pojedzie i to nie raz :D qrcze lubie to auto i nie chciałbym sie z nim rozstawać ale męczy mnie to dolewanie płynu a jak pomysle o kosztach zwiazanych z wymiana głowicy lub czegos tam to mi sie wszystkiego odechciewa :(
Opublikowano
ja stawiam również na chłodniczkę spalin. wszystko by się zgadzało. a uszczelke pod głowicą byś poznał po innych objawach i na pewno byś nie przejechał 40 tysięcy km...
Opublikowano

co ty, jest tak jak na schemacie dolna kulka na równi z gwintem korka :) gdyby wywalało to od razu byłyby zacieki widoczne.

Być może jest jakaś mikro nieszczelność - trzeba się przyjrzeć

Opublikowano
W wersji 136KM patyczek ma być max na równo z krawędzią zbiorniczka na zimnym silniku. Ty masz 150KM, ale kolego który załozył temat ma 136KM
Opublikowano

HEHE jeden kolega mnie rozbroił skad wiem ze mam za malo płynu- bo zapala mi sie kontrolka i leje 5 litrów na m-sc ot taki dodatkowy koszt :x

ehhh ale tak powaznie czy ktos miał tak jak ja dodam ze robi mi sie biały osad na koncówce rury wydech.